Brad-Pitt-in-oorlogsfilm-Fury
Sony Pictures

Brad Pitt in oorlogsfilm Fury

Na zijn rol als doorgedraaide oorlogsheld Aldo Raine in Inglorious Bastards staat Brad Pitt wederom oog in oog met de nazi’s. Ditmaal speelt Brad Pitt in oorlogsfilm Fury de door strijd geharde sergeant Wardaddy, een veteraan van het Amerikaans leger. Terwijl de geallieerden in april 1945 kracht zetten achter hun laatste opmars in Europa, wagen Wardaddy en zijn vijfkoppige crew zich op een dodelijke missie achter de vijandelijke linie van de Duitsers. Ondanks een zware minderheid aan materieel en mankracht, zetten ze met gevaar voor eigen leven hun strijd door tegen de vechtlustige Duitse soldaten.

Het verhaal van Fury

Na diverse films rondom de benarde situatie van het leven op de straat, begeeft schrijver en regisseur David Ayer zich met zijn film Fury in het oorlogsgenre. In zijn film repertoire komt herhaaldelijk naar voren dat geweld niet de juiste oplossing is, maar wel hetgeen waar men altijd op terugvalt. De Tweede Wereldoorlog is een schrijnende bevestiging van deze constatering.

Al drie jaar weet sergeant en tankcommandant Don ”Wardaddy” Collier (Brad Pitt) zich door de gruwelijke oorlog tegen de Duitsers heen te slaan. De geschiedenis leert dat het Duitse leger niet gelooft in een overgave met een witte vlag, het is een strijd tot het bittere einde, wat zich zal afspelen in de hoofdstad van Duitsland, Berlijn, het toenmalige bolwerk van Hitler. Het begin van de film wordt gekenmerkt door de tragische dood van een oud teammaat. De oorlog raast in een hoog tempo door, er is dan ook weinig tijd om bij het verlies stil te staan. Een opvolger dient gevonden te worden. De vrijgekomen plek in de Sherman tankeenheid wordt opgevuld door Norman, een groentje, die niet bepaald blij is met zijn functie tussen de wrede soldaten. Dat gevoel is wederzijds, een onervaren soldaat is het laatste wat het team nodig heeft.

brad-pitt-logan-lerman

De soldaten in de film tonen veel sporen van psychologische schade. Ze zijn smerig, vermoeid en onverschillig. De film krijgt hiermee een grauwe tint. De getoonde daden in de film liegen er niet om. Gewelddadige en bloederige scenes in een grijzige verwoeste omgeving. Zo moet Norman zich ‘bewijzen’ voor het team door zelf een SS’er te executeren. De nare kant van Wardaddy en zijn teamgenoten dringt door gedurende de film. Via een belevingsbeeld van Norman poogt de film meer begrip te kweken voor de geharde sergeant.

Dynamische film

De film is erg dynamisch en heeft aandacht voor de omgeving waar het strijdtoneel zich in afspeelt. De harde waarheid van de Tweede Wereldoorlog wordt via het scherm gecommuniceerd en komt aan bij de kijker. Het leed en de schade als boodschap is een werkende formule. In tegenstelling tot de eerdere oorlogsfilm waar Brad Pitt in speelde, Inglorious Bastards, is dit geen brutale komische sketch over de oorlog maar een grimmige en serieuze afschildering van de verschrikkingen in dit nare verleden.

war-never-ends-quietly

De Cast van Fury

De cast van Fury bestaat uit Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña en Jon Bernthal. We kennen Brad Pitt van zijn meesterlijke rollen in Inglorious Bastards, Fight Club en The Curious Case of Benjamin Button. Keer op keer weet Pitt ons te verbazen van de personages die hij zich eigen maakt. Ook Shia LaBeouf kent het nodige acteerwerk. Van stoere en roekeloze vechtersbaas in Transformers tot een diep gecompliceerd personage in Nymphomaniac. Het jonge acteertalent Logan Lerman kennen we van de succesvolle western 3:10 to Yuma en Percy Jackson: Sea of Monsters. In Fury draagt Logan als ‘Norman’ een belangrijke (sub)hoofdrol. Michael Peña en Jon Bernthal kenmerken zich door hun sterke rollen in American Hustle en respectievelijk The Wolf of Wallstreet.

Het accent van Brad Pitt

Als je het meesterwerk Inglorious Bastards kent rijst ongetwijfeld de vraag hoe ditmaal de uitspraak van Brad Pitt klinkt. Heeft het iets weg van het memorabele en toch wel hilarische Amerikaans-Italiaanse accent van Aldo Raine? Om je geheugen op te frissen kun je dit ervaren in deze sterk uitgevoerde dialoog scene uit de film Inglorious Bastards.