I-am-chappie
I-am-chappie

I am Chappie

Chappie is een robot. Chappie kan nadenken en onderkent gevoelens. Door mensen gecreëerd, door mensen gecontroleerd, en door mensen bedreigd zodra de controle wegvalt. Hoewel de film Chappie gehuld is in een komisch jasje, speelt het wel degelijk in op een zware ethisch beladen vraagstuk: Hebben mechanische wezens dezelfde rechten als mensen?

Chappie

Science fiction guru en regisseur Neill Blomkamp haakte met zijn succesvolle District 9 al eerder in op een wereld vol onderdrukking waar robots en mensen nauw samenleven. Neill is behalve in de filmwereld ook actief geweest als game ontwikkelaar van het bekende spel Halo.

De grootste invloeden op de film Chappie zijn Robocop, Short Circuit en de Apartheid. Met een recente reboot is 90’s culthit Robocop voor iedereen nog goed voor ogen te halen. Short Circuit is echter een iets minder bekende film waarbin een militaire robot door blikseminslag over gevoel beschikt. De film chappie gooit deze twee films in een blender, het thema van onderdrukking dat doet denken aan de Apartheid loopt als een rode draad door de film.

Storyline

chappie-movie

I am Chappie

In een grimmige toekomst wordt misdaad met behulp van robots bestreden door een brute politiemacht. Eén van de robots wordt gestolen en opnieuw geprogrammeerd waardoor hij de eerste robot wordt die zelf kan nadenken en gevoelens heeft. Wanneer deze androïde (Chappie) gekidnapt wordt door criminelen vormt hij al snel een bedreiging voor de politiestaat. Alle middelen worden ingezet om hem te vernietigen en te voorkomen dat er meer soortgelijke androïden worden geproduceerd.

I am discovery. I am wonder. I am chappie.

Chappie Graffiti Evenement

Tijdens een bijzondere live stream op 25 februari in de Old Truman Brewery in London, hebben 12 Youtube Guru’s een enorm kunstwerk gedeeld met hun volgers en de rest van de wereld. Op een graffiti muur van 18 x 3 meter zijn door diverse artiesten iconische beelden uit de film ”Chappie” gecreëerd. De productie van dit toch wel unieke kunstwerk was te volgen via gaming platform Twitch. Na afronding van het kunstwerk is het opgedeeld in 600 stukken, welke beschikbaar gesteld zijn aan fans in de deelnemende landen van dit evenement. Een must-have voor je collectie!

Benieuwd naar het eindresultaat? Check het filmpje bovenin de pagina.