spannende-misdaadfilms-die-je-gezien-moet-hebben
NejroN Photo

Spannende misdaadfilms die je gezien moét hebben

Een uiteenlopende lijst met spannende misdaadfilms die je gezien moét hebben. Door ons samengesteld voor een gegarandeerd succesvolle filmavond met Videoland. Met je vrienden, om te bankhangen in je uppie of om eens lekker te relaxen met je vriendin. Cola, popcorn, nacho’s – check? Let’s go!

The Wolf of Wallstreet

wolf-of-wallstreet-videolandThe Wolf of Wallstreet (2013) is nu al een klassieker. Leonardo DiCaprio in één van zijn beste rollen als acteur in deze absurdistische misdaadfilm die je vanaf het begin tot het eind als een rollercoaster meeneemt. Regisseur Martin Scorsese is een fan van extremen en dat is in de openingsscène van deze film meteen duidelijk. Het is een heerlijke film die valt onder de spannende misdaadfilms met toch wel een hoog comedy gehalte. Het is een film van uitersten en daarmee des te leuker.

Leonardo DiCaprio vertolkt het personage Jordan Belfort, een met frauduleuze praktijken selfmade multimiljonair met een gigantische verslaving aan seks, drank en drugs. Hij smijt samen met zijn zakenpartner Donnie Azoff (Jonah Hill) bakken maar dan ook echt bakken met geld. Dit zorgt voor veel ophef en alle aandacht is op hun gericht, ook die van de overheden. Belfort ziet zijn carrière ten onder gaan door aanklachten wegens fraude, waarbij corruptie op Wall Street en invloed van de maffia de grootste rol spelen. Een film waarbij je weet dat het met de hoofdrolspelers niet goed afloopt, maar de weg er naartoe is verrassend.

Prisoners

prisoners-videolandPrisoners is een film die je bijblijft en die je niet kort daarna nog eens gaat kijken. Een feestelijke dag als Thanksgiving wordt in het contrast gezet wanneer van twee gezinnen hun dochtertje vermist raakt. Paniek slaat toe. De weinige aanwijzingen die er zijn lijken een dood einde. De eigenaar van een oude camper die in de straat gesignaleerd is, blijkt er niet achter te zitten. De onzekerheid waarin de ouders verkeren maken hun drastische beslissingen begrijpelijk. Het zet ze wel lijnrecht tegenover de politie.

De hoofdrolspelers Hugh Jackman (speelt Keller Dover) en Jake Gyllenhaal (speelt rechercheur Loki) raken hierdoor in de clinch. Ze willen beide de zaak oplossen maar hebben hun eigen gedachtes en motiveringen hiervoor. De plots in de film lijken soms nergens naartoe te gaan, wat je als kijker in de schoenen van de in onzekerheid levende ouders plaatst. Kostbare uren gaan steeds trager voorbij. Hugh Jackman vertolkt een zeer overtuigende vaderrol, een volwassen man verscheurd door angst en vastberadenheid. Pas aan het einde van de film is de puzzel compleet. De eerder nietszeggende plotten hebben wel degelijk ergens mee te maken. Het einde van de film, gehuld in een regenachtig scenario, maakt het verhaal extra duister, maar zet het wel kracht bij. Kijken dus!

Broken City

broken-city-videoland

Een moderne film noir in wereldstad New York met een sterrencast van onder andere Mark Wahlberg, Russell Crowe en Catherine Zeta-Jones. De burgemeester van New York (Russell Crowe) huurt ex-politieagent Billy Taggert (Mark Wahlberg) in om uit te zoeken of zijn vrouw ontrouw is. Welke prachtige actrice zou deze rol toch vervullen..? Het onderzoek krijgt echter al snel een fraaie wending, wanneer haar minnaar dood wordt aangetroffen. Was het wel een minnaar? Of hadden de bezoeken die ze met elkaar hadden een hele andere lading? Het is het begin van een grote politieke samenzwering waar veel geld mee gemoeid is. Bruut geweld, leugens en bedrog typeren de film: Broken City.

Wolf

wolf-videolandTijd voor een Nederlandse topfilm. Wat hebben wij hier toen naar uitgekeken. Wolf! Dichterbij huis, goed te plaatsen en als het ware een tastbare film. In de trend van zwartwit film La Haine en een vleugje van Un Prophete is dit echt een heerlijke film om voor te gaan zitten. Marwan Kenzari speelt een indrukwekkende Nederlandse filmrol. Hij speelt met volle overgave de rol van Majid, een kickbokser uit een grauwe buitenwijk van een van onze grote steden. Zijn vechtersmentaliteit brengt hem binnen en buiten de ring in de problemen en al snel gaat het kickboksen hand in hand met de georganiseerde misdaad. Als het gaat om Nederlandse spannende misdaadfilms die je gezien moét hebben, is dit wat ons betreft de nummer 1.

Kill Bill

kill-bill-videolandQuentin Tarantino, wie kent deze legendarische filmregisseur nou niet? Een van zijn juweeltjes is Kill Bill (2003). Het is een hommage aan de Kung-fu films uit de Hong Kong cinema uit de jaren 70, gecombineerd met spaghettiwesterns en Europese horrorpulp. De film draait om pure wraak. Huurmoordenaar ‘The Bride’ (Uma Thurman) wordt op haar bruiloft terwijl ze hoogzwanger is, vermoord door haar eigen baas ‘Bill’. Tenminste, Bill denkt dat zijn moordaanslag succesvol is. Ze belandt in een coma, waaruit ze na 4 jaar ontwaakt. Ze gaat helemaal door het lint, met één missie: Kill Bill.

De afwisseling van gedetailleerde messenduels met gecompliceerde anime is bizar, en dan bedoelen we bizar goéd. Mythologische verwijzingen en een Uma Thurman in de outfit van Bruce Lee in Game of Dat zijn geniaal. Het is een bloederige film, waar je niet genoeg van krijgt omdat je het rechtvaardigt omwille van het leed wat deze vrouwelijke hoofdrolspeelster is aangedaan. De film en veel van de scenes zijn memorabel. In 2004 is het 2e deel van de film “Kill Bill 2” uitgebracht en de plannen voor Kill Bill 3 heeft Quentin Tarantino inmiddels onthult.

Komend weekend nog geen plannen? Bel je bro op, lean back and enjoy goodlife met Videoland!

Benieuwd naar meer leuke artikelen over series en films? Lees dan onze reviews!