Michael Jackson

Hoe Michael Jackson The King of Pop werd 

Op 29 augustus 1958 werd Michael Joseph Jackson geboren in de Amerikaanse stad Gary. Al vroeg bleek hij een muzikaal talent te zijn. Op 25 juni 2009 kwam er helaas een einde aan zijn 50 jaar durende leven, nadat hij in zijn huis een hartstilstand heeft gekregen. Tot op de dag van vandaag wordt hij nog steeds The King of Pop genoemd. Hoe is zijn carrière begonnen? We blikken even terug op zijn succesvolle, controversiële leven.

Het begin

Michael werd geboren als het achtste kind van moeder Katherine en vader Joseph in een een Afro-Amerikaans middenklassengezin. Katherine was Jehova’s Getuige en nam Michael regelmatig mee naar bijeenkomsten en langs deuren om mensen te bekeren tot de Jehova’s Getuigen. Joseph was vroeger gitarist. Het muzikaal talent kwam dus niet van een vreemde. Hij zag ook dat zijn zonen – Michael, Tito, Jermaine, Jackie en Marlon – zangtalent hadden en zo vormde zich het zanggroepje The Jackson 5, met Michael als leadzanger. De zanggroep scoorde meteen een hit met I Want You Back.

Solocarrière

In 1971 begon Michael naast de Jackson 5 ook een solocarrière. In 1972 had hij al snel een hit te pakken met het nummer Ben. Een jaar later brak hij door met het album Thriller. Dit nummer stond 80 weken op nummer 1 en het album is inmiddels zelfs meer dan 100 miljoen keer verkocht. Andere bekende nummers die hij uitbracht in deze tijd zijn Bad (1987), We are the World (1983) en Billy Jean (1983). In de videoclip van Billy Jean introduceerde hij een nieuwe danspas, de wereldberoemde ‘moonwalk’.

Meer dan muziek

Naast zijn muzikale talent, kwam Michael ook om andere redenen vaak in het nieuws. In 1984 raakte hij door een ongeluk met soda op de set verwond aan zijn gezicht. Met plastische chirurgie werden de littekens weggewerkt. Sindsdien is Michael meerdere malen onder het mes gegaan. Dit veranderde zijn uiterlijk compleet. Zijn steeds blekere huid was volgens hem het gevolg van een huidziekte genaamd vitiligo.

Maar ook in zijn privé leven gedroeg Michael zich excentriek. Geruchten gingen rond dat hij in een zuurstoftent sliep en hij had een chimpansee genaamd Bubbles. Michael werd ook wel Wacko Jacko genoemd, een bijnaam waar hij zelf niet blij mee was. Hij bouwde zelfs zijn eigen pretpark, genaamd Neverland. Hier nodigde hij kinderen uit de buurt uit. Later werd hij beschuldigd van kindermisbruik en handtastelijkheden. Dit is echter nooit bewezen en in juni 2005 werd hij vrijgesproken van alle aanklachten. Neverland is in 2008 verkocht, doordat Michael kampte met financiële problemen.

Goede doelen

Met zijn geld en roem deed Michael ook veel goede dingen. Hij werkte als vrijwilliger in een daklozenopvang en zette een fonds op dat subsidies verstrekt aan gehandicapte kinderen en volwassenen. Ook steunde hij veel goede doelen. Michael wilde echter nooit dat de pers aandacht besteedde aan deze giften. 

Relaties

In 1994 trouwde Michael met Lisa Marie Presley, de dochter van rocklegende Elvis Presley. 2 jaar later zijn ze gescheiden en trouwde Jackson opnieuw, met Debbie Rowe. Zij kregen twee kinderen samen: Prince Michael Junior (1997) en Paris Michael Katherine (1998). In 2002 kreeg hij bij een onbekende moeder nog een derde kind: Prince Michael II. Deze baby werd wereldberoemd toen Michael hem over het balkon vasthield.

Bergafwaarts

In de jaren 90 ging het bergafwaarts met Michael’s muzikale carrière. Hij had moeite met zijn succes, voelde zich vaak eenzaam en kwam erachter dat hij op mannen viel. Er gingen verhalen rond dat hij om deze redenen veel medicijnen en drugs gebruikte. In 2009 overlijdt hij in Los Angeles op 50-jarige leeftijd, nadat hij in zijn huis een hartstilstand kreeg. Enkele weken later zou hij eigenlijk met tien optredens in Londen zijn comeback-tour starten.

Ondanks alle ups and downs zijn we Michael Jackson dankbaar voor zijn legacy aan popmuziek!

Wil je meer lezen over entertainment? Lees dan verder op lifestyle platform voor mannen mensgoodlife!

Foto: Michael Jackson – Beat It