peaky-blinders-videoland
Peaky Blinders

By order of the Peaky Blinders

Het naoorlogse Birmingham in 1919 is de perfecte setting voor de opkomst van het misdaadimperium van de Peaky Blinders. De Britse straatbende onder leiding van Thomas Shelby gaat gehuld in een eindeloze behoefte naar geld, macht en heerschappij. Vanuit de arbeiders straten in Birmingham breiden de Peaky Blinders razendsnel uit. Van het illegale gokcircuit en de paardenraces tot wapen- en drankhandel. Seizoen een tot en met vier zijn nu te zien bij streamingdienst Videoland.

thomas-shelby-horse-peaky-blinders

Succesvolle misdaadseries

De lat ligt hoog voor misdaadseries. Met uiterst succesvolle series als The Sopranos en Boardwalk Empire, is het een uitdaging om goed uit de verf te komen. Maar Peaky Blinders doet dit uitstekend. Met relatief weinig budget is een realistische en haast romantische invulling gegeven aan een donker tijdperk in de twintigste eeuw.

Hoofdpersonen

Bendeleider Thomas Shelby en zijn trouwe compagnon Arthur Shelby dragen hun ervaringen uit de eerste wereldoorlog in Frankrijk nog altijd als een litteken vers in het geheugen mee. Het is de basis voor een gedetailleerde verdieping van beide karakters. Gaandeweg leer je deze persoonlijkheden heel goed kennen. De verhaallijn neemt je al snel mee in hun beweegredenen en leert de motivaties achter hun beslissingen.

arthur-shelby-gunpoint-peaky-blinders

Cast Peaky Blinders

De cast is zeer nauwkeurig samengesteld. Cillian Murphy zet een wereldse rol neer als beruchte leider Thomas Shelby. In een prominente rol als rechterhand van Thomas vinden we Paul Anderson als Arthur Shelby. Aunt Polly is een ijzersterke vrouw, geweldig gespeeld door Helen McCory. En dan hebben we nog de beeldschone en intrigerende maar mysterieuze Grace Burgess (Annabelle Wallis).

Samen met de rest van de cast zetten ze een overtuigende groep karakters neer die een meer dan nostalgisch gevoel naar boven brengen. Het sterke acteerwerk zorgt voor overtuiging. Alles voelt realistisch, dit is klasse. De diverse leeftijden laten goed de betrokkenheid van jongs af aan zien bij deze gangsterfamilie.

peaky-blinders-shelby

Soundtrack en muziek

De continue opbouwende verhaallijn wordt gedragen door sterke karakters en is omringd door een sfeervol en grauw decor. De muziek maakt het plaatje compleet. Het heerlijke intro van Nick Cave zorgt voor een nostalgisch gevoel in je huiskamer. Ook de scenes en sound zijn perfect op elkaar afgestemd, waarbij onder andere The Arctic Monkey’s en Radiohead de revue passeren. Klassiekers van Johnny Cash, The Kills, PJ Harvey en The White Stripes zorgen voor de finishing touch.

Verhaallijn

Thomas Shelby staat aan het hoofd van de beruchte criminele Peaky Blinders bende. Ze zijn de gevreesde heer en meester in de straten van Birmingham. Vanuit shabby arbeidershuisjes en eigen café’s worden de zaken geregeld. Hun traditionele looks, te herkennen aan de Engelse petten waar scheermessen ingenaaid zijn worden gecombineerd met een lekker vlot accent. De politie is omgekocht en de zaken gaan steeds beter. Thomas wordt in dit alles bijgestaan door zijn loyale broer Arthur Shelby en tante Polly.

Al snel wordt duidelijk dat hun groeiende imperium niet onopgemerkt is gebleven. Wanneer London hier lucht van krijgt, stuurt Winston Churchill hoofdinspecteur Chester Campbell naar Birmingham om de straten schoon te vegen. Campbell bijt zich vast in zijn opdracht en gebruikt zijn haast duistere manipulatieve eigenschappen om de missie te doen slagen. Zijn mysterieuze spionne infiltreert in de bende en speelt hierdoor een grote rol.

Peaky Blinders
Peaky Blinders – Photographer: Robert Viglasky

Zware tijden

De armoede en de wanhoop van die tijd is te proeven. Peaky Blinders presenteert de impact van de eerste wereldoorlog op haar hoofdpersonen zeer nauwkeurig. Er is sprake van economische recessie, de Peaky Blinders willen zelf de dienst uitmaken. Maar dit mondt al snel uit in een machtsstrijd tussen de Shelby’s en Chester Campbell. Bovendien wordt de strijd aangewakkerd door persoonlijke vetes, liefde en jaloezie tussen de hoofdpersonen.

Omdat wij niet weten of jij al begonnen bent met deze fenomenale serie of juist niet kan wachten tot je de eerste aflevering opzet, verklappen wij nog niet te veel van de verhaallijn. De seizoenen typeren zich ieder met een nieuwe fase in het leven van de Peaky Blinders en staan garant voor enorm veel variatie. Waar series vaak als minder goed worden ervaren naar mate de seizoenen vorderen, zorgt Peaky Blinders juist voor continue opbouwende spanning en veel nieuwe scenarios.

Het gangsterepos gaat met een eigen twist in op historische momenten. Criminaliteit staat centraal. Moord en wraak is aan de orde van de dag. Ondanks de wandaden die de hoofdpersonen begaan, ontstaat sympathie voor hun karakter. De fookin’ Peaky Blinders nemen het over! Al met al is er eigenlijk geen rede om deze serie niet te volgen. Dus… kijken!

Whisky en tabak

Hoeveel sigaren en sigaretten er gerookt zijn of hoeveel flessen whisky er doorheen zijn gegaan? Heel veel! Waarschijnlijk haast niet meer te tellen. Als we Cillian Murphy mogen geloven zijn er minimaal 3.000 sigaretten door hem alleen al in rook opgegaan.

Peaky Blinders op Videoland

Waar check je deze serie? Op Videoland natuurlijk! Alle seizoenen kun je hier achter elkaar aan er door knallen. Met deze vierentwintig afleveringen verveel jij je voorlopig niet. Enjoy!

Trailer – Peaky Blinders – Seizoen 4

Soundtrack Peaky Blinders

Ontdek meer series voor mannen op lifestyle blog mensgoodlife.