Top 5 spellen om thuis te spelen tijdens de lockdown

In de categorie “wat te doen tijdens lockdown” hoort wat ons betreft stipt op nummer 1 het spelen van bord-, kaart- of dobbelspelletjes. Daarom hebben we aan “Het Spelletje Koppel” – Lisa en Sander – gevraagd om hun top 5 spellen om thuis te spelen met ons te delen. In dit artikel stellen we ze eerst kort voor en gaan we direct over tot de spellen die jij niet mag missen.

Het Spelletjes Koppel

Wij zijn Sander (29) en Lisa (28) en vormen samen “Het Spelletjes Koppel”. Op onze Instagram pagina @hetspelletjeskoppel delen wij dagelijks onze mening over onze gezamenlijke liefde: spelletjes! Ze zijn er in alle maten, kleuren, moeilijkheidsgraden en met verschillende thema’s. Je kunt het niet gek genoeg bedenken of er is een spel over gemaakt. Wat dacht je van een thema als een luchthaven, vogels of dwergen en draken? Inmiddels puilt onze spellenkast behoorlijk uit met 120 stuks. And we’re still counting! Wij horen jullie denken: 120?! Zo veel?! Elke grote bordspeler begon ooit klein. Daarom delen wij graag onze “Top 5 spellen om thuis te spelen” met jullie. Voor tijdens de lockdown, maar ook zeker voor daarna. Want wat ons betreft is er altijd een goede reden om een mooi spel te spelen.

#5: Overbooked (Jumbo)

Overbooked is een heerlijk, uitdagend puzzelspel. Je moet passagiers op de juiste manier plaatsen in het vliegtuig (zoals aangegeven staat op je gekozen kaart). Maar let op: elke soort passagier heeft zijn eigen wensen. Stelletjes willen naast elkaar zitten, vriendengroepen, bejaarden en het rugbyteam willen ook in een zo groot mogelijk gezelschap samen zitten. Kinderen mogen nooit alleen reizen en moeten ingesloten worden door volwassenen. Haal jij de meeste bonussen, omdat jij goed naar de passagiers luistert en verdien je zo de meeste punten? Dan win jij het spel!

Maar let op: als je passagiers niet passen, omdat je ze niet kunt neerleggen zoals op je getrokken kaart staat, dan moet je een passagier overboeken en krijg je minpunten! Het spel neemt je mee naar een luchthaven. Overal is over nagedacht en elk detail in het spel klopt (paspoorten als kaarten, een kofferband als scoretableau, een vrachtwagen met trap voor je vliegtuig voor je overboekte passagiers die niet meer mee mogen, dinervouchers als geld, etc.). Het is zelfs met speciale kaarten moeilijker te maken voor ervaren spelers. Voor elk niveau dus! Het artwork is ronduit adembenemend! Geen enkel passagier fiche is hetzelfde. Het is elke keer grappig om te zien welke passagier je trekt en hoe hij of zij eruitziet. Op de speelborden zitten veel grapjes verwerkt wat het ontzettend leuk maakt om het te spelen. Wat ons betreft een goed doordacht spel met een prachtig concept en een geweldige vormgeving! Wij zijn fan! En voor Sander extra leuk, omdat hij werkt in de reiswereld.

#4: De dwergen van Nidavellir (White Goblin Games)

De Dwergen van Nidavellir is een spel met veel spelelementen. Al biedend en bluffend moet je proberen het grootste leger dwergen samen te stellen om de draak Fafnir, die Nidavellir aanvalt, te verslaan en daarmee het spel te winnen. Een simpel concept met een tal aan mogelijkheden die het spel erg tactisch maken. Het spel bestaat uit 2 tijdperken. Elk tijdperk bestaat uit een aantal rondes waar je met je muntjes gaat bieden op dwergen die je in jouw leger wilt toevoegen. Ruil je muntjes slim in, dan kun je hogere munten terugkrijgen. Krijg jij op het juiste moment de juiste dwergen, helden en onderscheidingen te pakken en scoor jij zo de meeste punten? Dan versla jij Fafnir en win je!

Voor wie fan is van The Lord of the Rings is dit een geweldig spel met een soortgelijk thema. Een spel als dit, hebben wij nog niet eerder gespeeld, dus het is wat ons betreft ook een uniek spel in zijn soort. Het verhaal van het spel zit erg sterk in elkaar, alles klopt en je waant je echt in Nidavellir. Het artwork is ook fantastisch. Een absolute aanrader als je het ons vraagt! Deze gaat hier vaak op tafel komen!

#3: Reef (Next Move Games)

Reef is volgens ons een echte breinbreker, een leuk uitdagend puzzelspel. In Reef probeer je een koraalrif te maken waar je zoveel mogelijk punten voor krijgt. Iedereen start met 2 handkaarten en mag vervolgens in zijn beurt een nieuwe kaart pakken óf een kaart uit zijn hand spelen en daarmee zijn koraalrif uitbreiden. Zodra je een kaart speelt, pak je de 2 koraalsoorten die op het kaartje staan en plaats je die ergens in je rif. Het onderste gedeelte van de kaart laat zien voor welke combinatie je punten krijgt op dat moment. Denk dus goed na over waar je het koraal plaatst. Je kunt in die beurt zomaar minder punten krijgen, omdat je ergens koraal overheen legt. De punten tellen namelijk voor het bovenaanzicht van je koraal. Elke koraaltoren mag maximaal 4 blokjes hoog zijn. Ook mag je maar maximaal 4 kaarten in je hand hebben. Is er 1 kleur van de koraalblokjes uit de voorraad op? Dan stopt het spel direct. Reef is uitdagend, omdat je steeds een aantal stappen vooruit moet denken en rekening moet houden met de kaarten in je hand. Je kunt de meeste punten halen als je slim kaarten kiest en speelt in de juiste volgorde.

Wij zijn enorm fan van Reef en vinden dat deze best net zo gewaardeerd mag worden als Azul, die veel bekender is in de “boardgamecommunity”. Het thema is ook gewoon fantastisch, vooral als je van de onderwaterwereld houdt. Kortom: een pareltje in onze spelletjeskast!

#2: Wingspan (999 games)

Wingspan is een prachtig spel! Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook erg leuk om te spelen. De beurten gaan lekker snel, waardoor je nooit lang hoeft te wachten. Bij de eerste keer spelen, moet je er echt even de tijd voor nemen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het echt fantastisch. De uitlegvideo van 999games is hierbij ook erg behulpzaam! Je kunt veel kanten op en verschillende stappen doorlopen. Je moet vogels met elk hun eigen speciale kracht verzamelen, eieren leggen, voedsel pakken en zo de meeste punten verzamelen. Op elke vogelkaart staan ook interessante weetjes over die vogel, erg leuk!

Uitdagend, tactisch, spannend spel met oneindig veel mogelijkheden waarbij het tot op het eind spannend blijft wie er gewonnen heeft! Een échte aanrader! Met de 2 uitbreidingen (Europa en Oceanië) krijgt het spel nóg meer mogelijkheden.

#1: De zoektocht naar El Dorado (999 games)

De zoektocht naar El Dorado staat voor ons op nummer 1. Dit is volgens ons echt een fantastisch spel en wij zijn enorm fan! In De zoektocht naar El Dorado probeer je als eerste met je poppetje(s) in El Dorado te komen. Onderweg kom je verschillende hindernissen tegen en kun je speciale kaarten kopen om je sneller voort te bewegen. Ga je voor een pionier om grote stappen in het oerwoud te kunnen maken of toch liever voor de miljonair om daarmee waardevolle kaarten te kopen of stappen te zetten tussen de schatten? De kaarten die je speelt, komen op een gegeven moment terug in je trekstapel (behalve sommige kaarten die je maar 1 keer mag gebruiken) en je trekstapel wordt steeds uitgebreider door je gekochte kaarten. Omdat je elkaar niet mag passeren op een veld, kun je elkaar ook lekker dwarsbomen. Kom je langs een grot? Dan mag je een fiche pakken en je voordeel ermee doen.

Een interactief en spannend spel. Omdat je, voordat het spel begint, zelf het speelbord bepaalt met de losse, dubbel bedrukte tegels die vrij neer te leggen zijn, is elk spel anders en uitdagend. Ook heel leuk met z’n tweeën, omdat je dan allebei met 2 poppetjes speelt. Het is altijd tot het einde spannend wie als eerst de gouden stad El Dorado bereikt!

Dit waren de top 5 spellen om thuis te spelen van Sander en Lisa. Ook wel Het Spelletjes Koppel genoemd. Mocht je nog meer leuke spellen willen ontdekken en weten wat zij ervan vinden, volg dan @hetspelletjeskoppel op Instagram.

Stop nooit met spelen en blijf strijden om de winst met de top 5 spellen van @hetspelletjeskoppel, enjoy goodlife!

Ontdek meer te gekke bordspellen op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.