bali-nederlands-sprekende-reisgids
miniloc

Ontdek Bali met de leukste Nederlands sprekende gids

Maak een fantastische reis naar het paradijs en ontdek Bali met de leukste Nederlands sprekende gids, Yono Supratikno. Wij hebben een geweldige tijd gehad met deze enthousiaste jongeman van Balinese afkomst. Hij heeft ons geïnspireerd met zijn voorliefde voor het land waar hij zo trots op is. Al meer dan 15 jaar is hij iedere dag onderweg met toeristen die het mooiste van Bali willen beleven. Yono brengt je in contact met de locals, reist je naar wonderschone (niet-toeristische) plekken en weet de leukste restaurantjes om een hapje te eten. Dit allemaal onder het genot van zijn toch wel charmante Nederlands, wat hij naar eigen zeggen heeft aangeleerd met nummers van André Hazes tot aan Gers Pardoel. Kortom, ontdek Bali met de leukste Nederlands sprekende gids.

gids-op-bali-yono-supratikno

Beleef Bali op een unieke manier

Wij hebben Yono Supratikno gevonden via de Facebookgroep 100% vrienden van Bali. Een leuke groep om te volgen want je komt eenvoudig in contact met veel liefhebbers van Bali die hun ervaringen delen en je maar al te graag op weg helpen op dit prachtige eiland. Wij kwamen een aantal oproepen tegen voor een gids op Bali en Yono werd hier meerdere malen aanbevolen, even contact opnemen dus! Tot onze verbazing spreekt Yono goed Nederlands en hij is meer dan vriendelijk. Uitproberen dan maar?

Wij gingen in de ochtend van start met onze dagtour. Van te voren hebben wij via WhatsApp met Yono de dag ingedeeld. Wij waren vrij om aan te geven wat wij wilde zien en beleven, Yono heeft hier vervolgens zijn eigen tips bij gedaan en de trip ingedeeld. Stipt op tijd stond hij klaar om ons op te halen. Een korte kennismaking was voldoende om te weten dat dit echt een geweldige trip zou gaan worden. Wij merkten op zijn bus meteen zijn ”quote” op #EtenSlapenVakantieHerhaal. Stralend vertelt hij dat dit zijn levensmotto is.

eten-slapen-vakantie-herhaal

Cultureel Bali

Onze trip start in de authentieke en culturele plaats Ubud. Yono neemt ons mee naar een traditionele Balinese dansvoorstelling en een ambachtelijke werkplaats waar ze houten en stenen beelden maken. Hij heeft goed contact met de locals die ons maar al te graag vertellen over hun levenswerken. Bij een kleine tempel in de buurt vertelt hij over de Balinese cultuur, het geloof en de unieke eigenschappen van Bali. Opvallend bij iedere tempel zijn de vele offers die dagelijks gemaakt worden. In Bali noemen ze dit ”banten”. De offers zijn erg verschillend, maar allemaal een combinatie van groente, fruit, rijst en water. Gevouwen in bananenblad en regelmatig voorzien van ook een financieel offer voor de tempel.

tempels-bali-cultuur

André Hazes door de speakers

Wij stappen weer in de #etenslapenvakantieherhaal bus van Yono en gaan onderweg naar onze volgende bestemming. Door de speakers galmen de teksten van Gers Pardoel en even later zingt Yono het hele bloed, zweet & tranen van André Hazes in volle borst mee. Wat een geweldige vent.

beste-gids-op-bali

Balinees eten

Ook aan de maag moet gedacht worden, daarom neemt hij ons mee naar een mooi restaurant aan de rand van een van de vele kenmerkende Balinese rijstvelden. Wij genieten van een heerlijk uitzicht op de in de nacht beregende rijstvelden terwijl wij geknield zitten aan een lage tafel. Een vriendelijke bediening serveert ons op aanraden van Yono heerlijke gerechten. Gebakken en gestoofde eend, lekkere pittige flavours en verse groenten geven ons weer energie om de dag voort te zetten. Er is zoveel om te kiezen dat wij ook maar wat heerlijke satéstokjes erbij nemen en niet te vergeten: verse kokosnoot. Mmmmm genieten. Ook een echte aanrader is Babi Guling, geroosterd speenvarken. Fenomenaal.

balinees-eten

De natuur van Bali

Vanaf de weg komt de natuur van Bali al erg dichtbij, maar helemaal mooi is het om hier middenin te staan. Een bezoek aan een van de prachtige rijstvelden is wonderlijk. Het Tegalalang rijstveld is adembenemend. Heerlijk om hier even doorheen te lopen en te genieten van de rust en de heerlijke geur van natuur. Je ruikt de rijstvelden, het gras en voelt een lichte bries wind door de bomen waaien. Om onze natuurbeleving compleet te maken neemt Yono ons mee op een wandeling naar zijn ”geheime locatie”. Wij weten niet precies hoe het gebied heet, maar na een wandeling door wat kleinere rijstvelden, bossen en een toch wel steil dalende natuurtrap, kwamen wij uit bij een rivier met een kleine waterval. Niet een van de watervallen die erg bekend is onder toeristen, wij waren er dan ook als enigste. Het licht stromende water was heerlijk van temperatuur en een fijne opfrisser na de intensieve wandeling. Tijdens onze wandeling en de rest van de dagtrip komen wij continue tempels tegen die helemaal opgaan in de natuurlijke omgeving.

natuur-in-bali

Bali, koffie en Luwak

Met al dat wandelen door natuurschoon in de warme zon verbrand je best wat calorieën. Yono neemt ons daarom mee naar Kampung Kopi. Een door rijstvelden omgeven lokale koffieplantage met de speciale Luwak Koffie. We krijgen van de gastheer een rondleiding door hun tuin, waar veel soorten groenten en fruit worden verbouwd. Ze gebruiken deze ingredienten om hun eigen producten van te maken. Onder andere koffie, thee en geur producten. Wij hebben hier heerlijk genoten van lekkernijen in een open hutje, dat midden in de rijstvelden is gebouwd. Wij proeven hier ook de beroemde Luwak koffie, een unieke koffiesmaak. Iets met door een civetkat uitgepoepte koffiebonen….  Een prachtige locatie en een fantastische beleving. Je komt hier echt tot rust. En vrijwel niets kan op tegen de gebakken banaan met speciale kruiden die wij hier als extraatje erbij kregen. Delicious!

luwak-coffee

Sieraden en Best to Buddha

Ook wij hebben voorafgaand aan onze reis gezocht naar dé plek om ”Buddha to Buddha” te kopen. Yono neemt ons daarom mee naar de werkplaats Saraswati Silver, waar ze sieraden maken. Het merk heet hier net iets anders, namelijk ”Best to Buddha”. Nu had ik zelf een originele ”Buddha to Buddha” armband meegenomen, maar de namaak is vrijwel niet te onderscheiden van het echt. Het logo is wel anders. Het is een enorme winkel met zoveel keuze dat wij hier ruim een uur hebben rondgewandeld op zoek naar onze favoriete sieraden.

Eindeloos genieten

Wij hebben een geweldige dag gehad met Yono. Later op onze vakantie in Bali heeft hij ons nog veel meer mooie plaatsen laten zien. Er is ook zoveel te zien en doen op Bali. Hij heeft ons geholpen met reistips op Bali en van-en naar de Gili Islands en heeft zelfs een avond nog een van zijn privé chauffeurs aan ons ter beschikking gesteld. Onze vakantie op Bali was fantastisch, en dit komt mede dankzij onze Nederlands sprekende (en zingende) topper.

Onze tip? Ontdek Bali met de leukste Nederlands sprekende gids (onze held): Yono Supratikno.

Geniet van Bali, wij gaan zeker terug!

Mensgoodlife