ontdek-barcelona-in-gaudi-stijl
Cecil Lee

Ontdek Barcelona in Gaudi stijl

Bezoek de culturele hoofdstad van Catalunya en ontdek Barcelona in Gaudi stijl. Je hebt ongetwijfeld wel eens van Gaudi gehoord, maar heb je het ook wel eens echt beleefd? In deze goodlife nemen we je mee in een reis door Barcelona, zodat jij meer te weten komt over de Catalaanse held: Antoni Gaudí.

Catalaanse architect Gaudí

Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet werd op 25 juni 1852 in de Catalaanse stad Reus geboren en is 73 jaar oud geworden. Gaudi wordt beschouwd als één van de grondleggers van de organische architectuur waarbij zijn werk als art nouveau getypeerd wordt. Daarbij vallen de ontwerpen van Gaudi onder het Catalaanse modernisme. Gedurende zijn jeugd zat Gaudi bij de vrijmetselaars, waarna hij afstudeerde op de Hogeschool voor Architectuur in Barcelona. De directeur zei zelfs nog “He aprobado a un loco o a un genio”, ofwel “ik heb een gek of een genie laten slagen“. Want net als vele bekende kunstenaars, had Gaudi ook zijn eigen en zeer typerende persoonlijkheid. Zo was hij bijvoorbeeld zeer gelovig na een tijd lid te zijn geweest bij de vrijmetselaars, een bondgenootschap die een antichristelijk karakter heeft.

Om jou meer te weten te laten komen over het verhaal achter de meesterwerken van Gaudi, hebben we een drietal topwerken geselecteerd. Deze zullen we hierna uitvoerig bespreken zodat jij het verhaal achter het werk van de beroemde architect Antoni Gaudi ontdekt.

1. La Sagrada Família

la-sagrada-familia

De basiliek die midden in Barcelona staat is een absolute aanrader. Voluit wordt deze kunstzinnige kerk “Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família” genoemd. Deze “heilige familie” werd ook wel de kerk genoemd die nooit afgemaakt zou worden, maar Gaudi dacht daar anders over. Zijn visie over hoe een kerk eruit zou moeten zien, is zijn meesterwerk geworden dat nog steeds in ontwikkeling is. Oorspronkelijk dacht Gaudi er maar tien jaar voor nodig te hebben, maar de kerk is nu – jaren later – nog steeds niet af. Naar verwachting zal deze prachtige kerk in 2026 worden voltooid, dat is dan precies 100 jaar na het overlijden van de architect.

Gaudi had enorm veel passie voor zijn werk en nam in de laatste jaren van zijn leven geen andere meer projecten aan. Tot zijn laatste dag heeft hij hard gewerkt aan deze kerk, waar hij overigens ook in is begraven. Opmerkelijk aan deze kerk is dat men in 2005 erachter kwam dat de Sagrada Familia zonder bouwvergunning is gebouwd. Gelukkig heeft deze ontdekking geen invloed gehad en werken er tegenwoordig nog ruim honderd mensen aan de droom van onze meester.

> Bezoek de Officiële website van La Sagrada Familia

2. Park Güell

park-guell

De droomtuin van ieder mens, dat is Park Güell in één zin te noemen. Dit prachtig gelegen beboste stadspark is noordoostelijk gelegen en heeft een oppervlakte van maar liefst 15 hectaren. Een behoorlijk park wel te noemen en daarmee ook een enorm grote toeristische trekpleister die tot voor kort nog volledig kosteloos te bezoeken was.

Dit artistieke park werd in opdracht van Eusebi Güell ontwikkeld, een zeer welvarend ondernemer en industrieel. Güell was op de hoogte van de Engelse architectuur en wilde oorspronkelijk 60 woningen laten bouwen in dit park, hiervan werden er uiteindelijk maar twee gebouwd waarvan in één Gaudi zelf woonde.

“Nothing is Art if it does not come from Nature” – Antoni Gaudi

Barcelona toonde in die tijd geen interesse in dit megaproject. De combinatie van Güell met Gaudí is dan ook zeer uniek. Güell was goed op de hoogte van Engelse landschapstuinen en de romantische tuinarchitectuur, ideeën die Gaudí goed wist te vertalen in een “stukje recreatiepark”. Dit is dan ook goed te zien door de kleurrijk en bijna betoverende mozaïek creaties waaronder de bekende “draak” en de “slangvormige bankjes” bovenin het park dat een adembenemend uitzicht geeft op o.a. La Sagrada Familia.

> Bezoek de Officiële website van Park Güell

3. Casa Milà (La Pedrera)

la-pedrera

Het derde meesterwerk van Antoni Gaudí is “Casa Milà”, ook wel “La Pedrera” genoemd, wat letterlijk steengroeve betekent. Dit apparatementencomplex is ontwikkeld in opdracht van de welvarende patroon Milà en wordt ook wel één van de meest bekende werken van de Catalaanse architect genoemd.

Het karakteristieke van Casa Milà zijn de stenen schoorstenen bovenop het dakterras. Dit zijn betoverende creaties die je laten zien dat Gaudí in staat was om zelfs doodgewone schoorstenen, prachtig te maken. Het interieur van La Pedrera is geheel in Gaudí stijl ingericht en van zijn eigen ontworpen meubilair voorzien. Dit allemaal is ook in alle rust te bezichtigen op de zolderetage, waar een gedeelte tentoon wordt gesteld. De etages eronder zijn dan ook precies zoals Gaudí het bedoeld heeft ingericht. Zo kun jij de echte Gaudi-sfeer van dichtbij proeven, waarbij de etages daaronder gewoon bewoond worden.

> Bezoek de Officiële website van La Pedrera

De beste werken van Antoni Gaudi

Beleef een stad vol authentieke cultuur en ontdek Barcelona in Gaudi stijl, enjoy Goodlife!

Ontdek meer unieke bestemmingen op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.