sneeuwketting-mannen-blog
sneeuwketting-mannen-blog

Het nut van sneeuwkettingen bij de aanschaf van een nieuwe wagen

Is je wagen – om wat voor reden dan ook – aan vervanging toe? En ben je al enige tijd op zoek naar een functioneel en kwalitatief nieuw exemplaar dan dien je werkelijk met alles rekening te houden. Zo betreft het niet alleen de aankoop maar ook de veiligheid. De kenmerkende – al dan niet extra – opties en het gebruik van zomer dan wel winterbanden en/ of sneeuwkettingen. Hier in deze tekst zullen we het voornamelijk hebben over het belang van het gebruik van sneeuwkettingen. Dit komt omdat het vaak een bepalende factor betekent in tal van winterse omstandigheden.

De aanschaf van een nieuwe wagen

De aanschaf van een nieuwe (tweedehands) wagen is altijd wat wikken en wegen. Waar ben je naar op zoek? Ben je van plan om je wagen regelmatig dan wel sporadisch eens een keertje te gebruiken. En aan welke opties hecht je zelf heel wat waarde.

Hoe je het ook draait of keert; vandaag een nieuwe wagen aanschaffen is wel degelijk heel wat anders dan pakweg 50 jaren geleden. Zo biedt een nieuwe tweedehands wagen dan wel een volledig nieuw voertuig heel wat meer comfort en functies. Die bijvoorbeeld zoveel jaar geleden misschien wel als een extra werden beschouwd.

Het spreekt voor zich dat een wagen in eerste instantie – en al helemaal wanneer je deze zo goed als dagelijks gebruikt – veilig en comfortabel moet zijn. Zo zullen zware wagens over het algemeen meer grip en stabiliteit aanbieden zodra je de baan op gaat. Denk maar aan bepaalde (bekende) merken zoals BMW, Mercedes of Toyota. Zware wagens bieden niet alleen een stevige carrosserie maar garanderen eveneens een breed en diep uitgesneden bandentype. Waardoor je het hele jaar door behoorlijk veilig de baan op kunt. Echter is het aangewezen om je tevens goed te laten informeren over het concept van winter- en zomerbanden. Alsook het gebruik van een set degelijke sneeuwkettingen.

Denk ook even aan een set sneeuwkettingen!

Het gebruik van zomer- en winterbanden zit er bij de meeste chauffeurs onderhand wel behoorlijk goed ingebakken. Echter, met betrekking tot het concept “sneeuwkettingen” dient er vaak nog wel eens wat extra uitleg nodig te zijn. Zo blijken velen onvoldoende op de hoogte van het gebruiksgemak. Maar ook de mogelijkheden en de veiligheid die het kan bieden in (extreem) winterse weersomstandigheden.

Hoewel het in Nederland en België qua sneeuw over het algemeen best wel lijkt mee te vallen. Durft het op de wegen zo nu en dan wel eens behoorlijk glad te worden. Het gebruik van een set degelijke winterbanden is uiteraard alvast een stap in de goede richting. Maar ook de aanschaf van een degelijk paar sneeuwkettingen kan – zelfs in dergelijke omstandigheden – heel wat ongelukken vermijden. Doordat een optimaal en stevig stabiliteitsveld gecreëerd wordt, vermindert de kans op eventueel slipgevaar en bijgevolg (ernstige) ongelukken.

Welke sneeuwkettingen zijn geschikt voor jouw wagen?

Ben je overtuigd van hun nut en besluit je – nu de winter voor de deur staat – op zoek te gaan naar een stel degelijke sneeuwkettingen? Dan komt het erop neer om rekening te houden met het type autoband, de bandenmaat. Ook het type wagen en de uiteindelijke binnenspeling zijn belangrijk.

Hoewel je best heel wat informatie kunt terugvinden in de officiële autopapieren van je wagen, wordt het type band en de bijbehorende bandenmaat uiteraard ook steevast vermeld op de banden zelf. Op die manier kun je op zoek gaan naar een geschikt en bijpassend soort sneeuwkettingen en – op basis van de bandenmaat – de correcte maat binnen de desbetreffende categorie kettingen gaan selecteren. Tegenwoordig bestaat zelfs de mogelijkheid om te kiezen voor een universele set die dan in combinatie met meerdere types wagens kan worden gebruikt.

Take the wheel en volg je droom met sneeuwkettingen die zorgen voor grip. Enjoy goodlife!

Ontdek meer blogs over auto’s op mannen blog mensgoodlife.