industriele-automatisering-in-de-auto-industrie
industriele-automatisering-in-de-auto-industrie

Industriële automatisering in de auto-industrie

Tegenwoordig zijn autofabrikanten in staat om binnen enkele dagen een volledige auto over de productielijn te laten lopen. Dit fenomeen is grotendeels te wijten aan de industriële automatisering in de auto-industrie. Deze automatisering gaat tegenwoordig ook steeds verder. Het stelt fabrikanten in staat om aan de lopende band auto’s te fabriceren, die ook nog eens voldoen aan de wensen van de klant. In dit artikel kijken we daarom naar hoe deze industriële automatisering nou in zijn werk gaat.

Uit onderzoek blijkt dat de robotica grotendeels afhankelijk is van de automotive industrie. Dit komt vooral door de jarenlange onderzoeken die er zijn gedaan in deze industrie. Naast de onderzoeken, zijn er natuurlijk ook talloze voorbeelden van autofabrikanten waarbij de industriële automatisering perfect werkt.

Deze industriële automatisering gaat natuurlijk gepaard met robots die het werk van mensen vervangen. Toch heeft dit géén nadelige gevolgen voor het aantal banen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de werkloosheid juist afnam naarmate er meer robots werden verkocht.

Hoe werkt het?

Bij autofabrikanten is de industriële automatisering van groot belang. Hier zitten namelijk veel voordelen aan verbonden. Allereerst verloopt het productieproces vele malen efficiënter. Stel je nou eens voor dat je een auto moet fabriceren die door de klant is samengesteld. In plaats van rood stiksel in de bekleding, moet er geel stiksel inkomen. Als je deze stoel handmatig in de auto moet zetten, moet je eerst naar de stoel op zoek, deze vervolgens in de auto plaatsen en tot slot monteren.

Een robot kan deze taak ook uitvoeren. Belangrijk nog is dat de robot door middel van een computer wordt aangestuurd. Deze zorgt ervoor dat de juiste stoel op het juiste moment en op de juiste manier in de auto wordt geplaatst en vastgemaakt. Door een robot deze taken uit te laten voeren, gaat het vele malen efficiënter.

Veiligheid

Niet alleen de efficiëntie schiet omhoog, ook voor de veiligheid heeft het veel voordelen. Bij het zetten van een motorblok moet je er niet aan denken dat een medewerker vast komt te zitten of ergens tussen zit. Bij een robot zal dit niet snel gebeuren. Gebeurt het toch, dan gaat dit niet ten koste van de gezondheid van medewerkers. De productielijn wordt stilgelegd en het proces wordt aangepast.

Accurater

Daarnaast is een robot ook vele malen accurater. Laat je bijvoorbeeld een lasnaad zetten door een mens, dan is de kans klein dat je elke keer dezelfde naad hebt. Wordt dit werk door een robot gedaan, dan is de kans vele malen groter. Dat komt omdat de robot dusdanig geprogrammeerd is dat deze elke keer dezelfde stap uitvoert.

Focus van medewerkers

Ook de focus van medewerkers is veranderd door de industriële automatisering. Door deze automatisering krijgen medewerkers namelijk de mogelijkheid om zich op andere gebieden te ontwikkelen binnen het bedrijf. De medewerkers staan niet langer aan de lopende band, maar kunnen zich richten op leidinggevende-, uitvoerende- of managementfuncties!

Dit zijn nog maar enkele redenen waarom de industriële automatisering grote voordelen mee heeft gebracht. Zelfs als consument merken we hier de voordelen van. De auto’s zijn van hogere kwaliteit, kunnen sneller geleverd worden en zijn bovendien goedkoper! Niet alleen voor fabrikanten pakt dit dus goed uit, ook voor de consument!

Houd mens en robot volledig in harmonie, enjoy goodlife!

Ontdek meer autonieuws op mannen blog en lifestyle platform mensgoodlife.