kies-de-verzekering-die-bij-jouw-auto-past
kies-de-verzekering-die-bij-jouw-auto-past

Kies de verzekering die bij jouw auto past

Wil jij een nieuwe auto kopen? Of heb je onlangs een nieuwe bolide aangeschaft? Vergeet dan niet een verzekering af te sluiten. Een autoverzekering is wettelijk verplicht volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Maar waarom is dit eigenlijk zo? Als autobezitter ben je wettelijk aansprakelijk voor de schade die je met je auto aanbrengt aan een ander. Hiervoor moet je dus verzekerd zijn. Een ongeluk zit jammer genoeg in een klein hoekje.

Welke autoverzekeringen is verplicht?

Er zijn meerdere mogelijkheden om je te verzekeren. Het is daarom belangrijk dat je de opties goed tegen elkaar afweegt en een verzekering kiest die bij jou past. Je moet in ieder geval minimaal over een WA verzekering beschikken. Dit is de goedkoopste. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade die je met je auto veroorzaakt aan derde. 

Welke verzekeringen zijn er nog meer?

Met de WA+ autoverzekering (ook wel een ‘Beperkt Cascodekking’ genoemd) ben je naast de schade die je eventueel bij een ander veroorzaakt, ook verzekerd voor bepaalde schade aan je eigen auto. Bijvoorbeeld voor ruitschade en schade bij diefstal. Voor een WA+ verzekering betaal je vaak iets meer dan voor een WA verzekering, maar het kan je in een klap veel geld schelen als bijvoorbeeld je autoruit vervangen moet worden door een barst of sterretje in je ruit.

Hoe uitgebreider, hoe duurder

De All Risk verzekering (ook wel ‘Volledige Casco’ genoemd) is het meest uitgebreid en dus ook de duurste van de drie. Veroorzaak je schade aan je eigen auto doordat je bijvoorbeeld tegen een paaltje bent gereden? Dan wordt de schade aan je eigen auto wèl vergoed bij een All Risk autoverzekering, en niet bij de andere twee.

Welke past bij mij?

Iedereen heeft wellicht een eigen persoonlijke voorkeur, afhankelijk van je rijstijl of spaarpot. Maar het hangt ook van je auto af welke verzekering je het best kunt kiezen. Is je auto onlangs nieuw aangekocht of veel geld waard? Dan is het verstandig om ‘m All Risk te verzekeren. Is jouw auto ouder dan 10 jaar of weinig waard? Dan is het slimmer om een WA-verzekering of WA+ verzekering af te sluiten.

Auto’s om van te dromen

Wil je meer lezen over auto’s en gadgets? Lees dan snel verder op lifestyle platform voor mannen mensgoodlife!