geef-je-woning-een-unieke-twist-met-stalramen
geef-je-woning-een-unieke-twist-met-stalramen

Geef je woning een unieke twist met stalramen

Kies jij graag voor anders-dan-anders? Dan zijn stalramen echt iets voor jou! Deze ramen geven iedere woning namelijk een unieke twist, door hun opvallende, authentieke en speelse uitstraling. De gietijzeren, (half)ronde ramen passen perfect in een karakteristieke woning, maar zullen ook de show stelen in jouw nieuwbouwhuis. In dit artikel lees je wat stalramen zo aantrekkelijk maakt.

Wat zijn stalramen?

De naam geeft het natuurlijk al weg: stalramen vinden hun oorsprong in boerenstallen. De kleine, (half)ronde of boogvormige ramen, met een gietijzeren beslag en spijlen, worden tegenwoordig ook ver buiten het boerenland toegepast. De populariteit van deze ramen is te danken aan hun bijzondere uitstraling, opvallende vorm en het (mat)zwarte gietijzer.

Hoe praktisch zijn stalramen?

Stalramen zijn dan wel een traditionele raamsoort, dit betekent gelukkig niet dat het gebruiksgemak in het verleden is blijven steken.

Isolatie

Moderne stalramen kunnen eenvoudig worden voorzien van dubbelglas. Het gietijzeren beslag is hier volledig op aangepast. Dit maakt dat deze ramen tegenwoordig ook veelvuldig in woningen worden toegepast. De authentieke uitstraling, betekent immers niet dat er ingeleverd hoeft te worden op kwaliteit en comfort.

Roest

Gietijzer kan gevoelig zijn voor roest, als het lange tijd wordt blootgesteld aan vocht. Bij moderne stalramen wordt daarom een speciale vochtafstotende laag aangebracht. Ook bevindt zich onder het venster een rollaag die schuin afloopt, waardoor regenwater zich er niet kan verzamelen. Op die manier wordt voorkomen dat het gietijzer kan gaan roesten en zijn (mat)zwarte kleur verliest.

Gewicht

Stalramen van gietijzer kunnen behoorlijk zwaar zijn. Het kan voorkomen dat ze te zwaar zijn voor de gevel van jouw woning. In dat geval kun je kiezen voor ramen van een lichter materiaal, zoals kunststof, rvs of aluminium. Deze materialen zijn lichter en vergen ook nog eens een stuk minder onderhoud dan gietijzer.

Bij welke woonstijl passen deze ramen?

Stalramen hebben dan wel een landelijke oorsprong, ze sluiten aan op vrijwel iedere woonstijl. Staal is een (mat)zwarte kleur is immers veelvoorkomend in de interieurwereld. Deze ramen zijn er bovendien in allerlei uitvoeringen. Op die manier is er ongetwijfeld een ontwerp dat bij jouw woonstijl past.

Ontdek meer interieur nieuws op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.