Onderhoud van tuinmeubelen: Tips voor hout, metaal en kunststof
Onderhoud van tuinmeubelen: Tips voor hout, metaal en kunststof

Onderhoud van tuinmeubelen: Tips voor hout, metaal en kunststof 

Tuinmeubelen brengen comfort en sfeer naar jouw achtertuin, maar ze vereisen wel het juiste onderhoud om ze zo lang mogelijk goed te houden. Of je tuinmeubels nu gemaakt zijn van hout, metaal of kunststof, hier zijn enkele praktische tips om ze in topconditie te houden.

Houten tuinmeubelen

Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor weersinvloeden. Om houten tuinmeubelen als een tuinbank te beschermen, is het belangrijk ze regelmatig schoon te maken met een mild sopje en een zachte borstel. Breng jaarlijks een laag houtolie of beits aan om het hout te voeden en te beschermen tegen vocht en UV-stralen. Bewaar houten meubelen in de winter binnen of onder een beschermhoes.

Tuinmeubelen van metaal

Metalen meubelen, zoals die van aluminium of smeedijzer, zijn duurzaam maar kunnen roesten. Maak ze schoon met een sopje en een zachte doek, en zorg ervoor dat je ze grondig afdroogt om roestvorming te voorkomen. Voor extra bescherming kun je een autowax gebruiken om een beschermende laag aan te brengen. Controleer regelmatig op tekenen van roest en behandel deze direct met een roestwerende verf. Overweeg om metalen meubelen in de winter op te bergen of af te dekken met een waterdichte hoes.

Tuinmeubel van kunststof

Kunststof meubelen zijn licht en gemakkelijk te onderhouden. Reinig ze met een mild reinigingsmiddel en een zachte spons. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen. Hoewel kunststof bestand is tegen veel weersomstandigheden, kan het na verloop van tijd verkleuren door UV-stralen. Het gebruik van een UV-beschermende spray kan helpen de kleur en kwaliteit te behouden. In de winter is het verstandig om kunststof meubelen binnen op te slaan of af te dekken om ze te beschermen tegen extreme kou.

Houd je tuinmeubelen zo lang mogelijk goed, enjoy goodlife!

Vind meer tips op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.