zo-maak-je-een-onderhoudsvrije-tuin
zo-maak-je-een-onderhoudsvrije-tuin

Zo maak je een onderhoudsvrije tuin

Heb je plannen om binnenkort aan de slag te gaan met je tuin? Misschien heb je onlangs een nieuw huis gekocht en wil je de tuin gaan inrichten of wil je jouw huidige tuin een andere uitstraling geven. De ene tuin heeft meer onderhoud nodig dan de andere tuin, waardoor het goed is om te bepalen of jij het de moeite waard vindt om veel tijd te spenderen aan het onderhouden van je tuin. Vind jij het juist fijn om er niet zoveel omkijken naar te hebben? Dan is een onderhoudsvrije tuin een perfecte oplossing. Hoe je een onderhoudsvrije tuin maakt? Wij zetten het hieronder op een rij voor je.

Kies voor niet te veel bestrating

Een goede tip om een onderhoudsvrije tuin te maken, is door niet te kiezen voor te veel bestrating. Hoewel bestrating in de tuin zorgt voor een prachtige uitstraling, is het niet bepaald onderhoudsvrij. Naast het verwijderen van onkruid is het ook nodig om de tegels zo nu en dan schoon te maken. Hier wordt vaak een hogedrukreiniger voor gebruikt. Hier kun je de groene aanslag op de tegels mee verwijderen. Echter is dit een flinke klus. Bedenk dus of je dit de moeite waard vindt. Als je graag een onderhoudsvrije tuin wilt hebben, wordt het aangeraden om de tuin van niet te veel bestrating te voorzien.

Neem kunstgras

Wat ook een goede manier is om voor een onderhoudsvrije tuin te zorgen, is door voor kunstgras te kiezen. Kunstgras is namelijk, ten opzichte van echt gras, een stuk onderhoudsvriendelijker. Kunstgras hoef je namelijk niet te maaien, bemesten of te bewateren, wat bij echt gras wel het geval is. Als je dus over een groen gazon in je tuin wilt beschikken, is kunstgras een zeer goede mogelijkheid. Het is nauwelijks van echt gras te onderscheiden en heeft een gemiddelde levensduur van 12 tot 20 jaar. Kunstgrassen voor in je tuin bekijken is dus een aanrader als je niet te veel wilt omkijken naar het onderhouden van je tuin.

Koop groenblijvers voor in je tuin

Groenblijvers zijn een must in je tuin als je jouw tuin onderhoudsvrij wilt maken. Zoals de naam al aangeeft bedoelen we hiermee beplanting die het hele jaar door mooi groen blijft. Zo hoef je niet telkens voor nieuwe beplanting te zorgen, wat fijn is als je het onderhouden van je tuin zo makkelijk mogelijk wilt maken. Denk bij groenblijvers aan wintergroene (haag)planten, heesters of bomen.

Planten kopen die weinig onderhoud nodig hebben

De ene plant vergt veel meer onderhoud dan de andere. Als je jouw tuin onderhoudsvrij wilt maken, is het daarom slim om planten te kopen die maar weinig onderhoud nodig hebben. Doe hier dus vooral onderzoek naar, want zo voorkom je dat je straks een plant kiest die toch veel onderhoud nodig heeft.

Er zijn nog meer manieren om jouw tuin onderhoudsvrij te maken, maar met deze tips hierboven ben je al een goed eind op weg. Zo zorg jij ervoor dat je niet veel tijd kwijt bent aan het onderhouden van je tuin!

Maak je tuin nog mooier met de lifestyle blog van mannenblog mensgoodlife.