pexels-credits-to-crypto-cow
pexels-credits-to-crypto-cow

Bitcoin Exchange: betrouwbaar handelen in crypto valuta?

De waarde van de cryptomunt Bitcoin is de afgelopen tijd weer toe aan het nemen in de bitcoin beurs (datum artikel geschreven: 17 november 2020). Crypto valuta zijn nog steeds ontzettend populair. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst kun je er op een lucratieve manier geld mee verdienen. Er komen natuurlijk wel enkele risico’s kijken bij het handelen in cryptocurrency. De waarde is namelijk erg volatiel. Je kunt daarom de hulp inschakelen van een Bitcoin Exchange bij het (ver)handelen in Bitcoin.

Wat is crypto valuta precies?

Crypto valuta is een digitale munteenheid welke vaak gebruikt wordt als een alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. De bekendste soort crypto valuta is de Bitcoin. Bitcoin kan zonder tussenkomst van een bank of toezichthouder direct online worden verhandeld. Bitcoin transacties worden rechtstreeks aangesloten aan de digitale nodes van gebruikers. Nodes controleren de betrouwbaarheid van een transactie, waardoor het handelen in Bitcoin anoniem en veilig uitgevoerd kan worden. Een node is een computer die ook onderdeel is in het blockchain netwerk. Het blockchain netwerk is een centraal register waarin Bitcoin transacties beveiligd en geregistreerd worden.

Via welke exchange handel jij?

Een Bitcoin exchange is een online handelsomgeving waar gebruikers met elkaar kunnen handelen. De meeste Nederlandse exchange aanbieders handelen als een makelaar met of zonder een wallet en handelsomgeving voor een klant. In een Bitcoin wallet (een unieke code) kunnen adressen Bitcoins verzenden en ontvangen. Om Bitcoins te kunnen kopen kun je dus bij een exchange zijn. Zij brengen een crypto koper en verkoper bij elkaar op het platform. Zij vragen vaak een bepaald tarief voor de handelskosten.

Bij een exchange handelen klanten niet met elkaar. Het bedrijf handelt rechtstreeks met de klant en koopt zelf de Bitcoins zo goedkoop mogelijk in op de grote internationale exchanges. Een goed voorbeeld van een betrouwbare Nederlandse Bitcoin exchange is Bitvavo. Zij beschikken over professionele visuele grafieken en hebben het voor elkaar gekregen om een diefstalverzekering af te kunnen sluiten, voor het geval dat het systeem gehackt wordt. Dit is namelijk een risico van een exchange, omdat er simpelweg veel geld te halen valt. De Blox-app is ook een soort van makelaarsbureau alleen kun je hier geen Bitcoins mee opnemen en uitgeven. Deze exchanges staan ook onder toezicht van de Nederlandse Bank en onderzoek wijst uit dat ze veilig en betrouwbaar zijn.

Wat bedoelen we met een betrouwbare exchange?

Dit houdt in dat de makelaars niet knoeien met handelvolumes en goed beveiligd en beschermd zijn tegen bijvoorbeeld phising. Zoals hierboven al kort toegelicht, zijn er Bitcoin makelaars met wallet ondersteuning en eigen orderboek of makelaar met of zonder walletondersteuning. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waarom je een bepaalde exchange wilt gebruiken. Begin eerst bij een echte Nederlandse Bitcoin exchange, zoals bijvoorbeeld Bitvavo. Voordat je je gaat oriënteren op de internationale markt.

Verdiep je goed in welke exchange bij jou wensen past.

Wil jij meer lezen over computer en lifestyle? Lees dan verder op mensgoodlife.nl