geld-lenen-hier-moet-je-op-letten
geld-lenen-hier-moet-je-op-letten

Geld lenen? Hier moet je op letten

Een nieuwe flitsende auto, een droombruiloft met alles erop en eraan, eindelijk die nieuwe keuken… Verschillende situaties vragen om meer geld dan er op je rekening staat. In deze situaties kan geld lenen dé uitkomst zijn. Maar hoe zit dat dan precies? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt? Houd in ieder geval de volgende aandachtspunten in gedachten:

#1 Wees bewust

Wanneer je van plan bent een lening af te sluiten, is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Je leent immers een (grote) som geld die je uiteindelijk weer mét rente terug moet betalen. Een lening aangaan, betekent daarnaast dat je een BKR-registratie krijgt waardoor je hypotheekrechten kunnen veranderen. Het is belangrijk om weloverwogen keuzes te maken en rekening te houden met verschillende aspecten. Een onnodig hoog rentepercentage of een erg lange looptijd kunnen bijvoorbeeld in de praktijk vies tegenvallen.

#2 Hoeveel wil/kan je lenen?

Je sluit een lening af met een bepaald leendoel in gedachten. Die nieuwe keuken of die fantastische droombruiloft bijvoorbeeld. Het prijskaartje hiervan is misschien al duidelijk, toch moet het bedrag dat je wilt lenen ook passen bij je financiële situatie. Hoeveel kan ik lenen? Dit is voornamelijk afhankelijk van je inkomen en dat van je partner. Over het algemeen geldt: hoe hoger het inkomen, hoe meer je kunt lenen.

#3 De leenvorm

Ga je voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? Bij een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd, een vaste rente en een vaste maandlast. Je weet dan ook precies wat je kunt verwachten en wanneer je van de lening af bent. Het doorlopend krediet is wat flexibeler. Je mag onbeperkt lenen tot een bepaald limiet en je betaalt alleen rente over het bedrag dat je ook daadwerkelijk opneemt. De rente is variabel en kan stijgen of dalen. Bij deze leenvorm weet je dus niet precies welk bedrag je uiteindelijk kwijt zult zijn.

#4 De looptijd

Bij een persoonlijke lening bepaal je zelf de looptijd. Een lange looptijd lijkt misschien voordeliger, maar laat je niet foppen! Je betaalt langer rente… Ga voor een zo kort mogelijke looptijd met een maandlast die je eenvoudig kunt betalen. Ook bij een doorlopend krediet geldt: hoe meer je per maand aflost, hoe sneller je klaar bent en zo betaal je weer minder lang rente.

#5 Je lening oversluiten

Heb je al een lening afgesloten maar zie je voordeligere varianten voorbijkomen? Je kunt je lening oversluiten! Je lening oversluiten naar een goedkopere variant is een kleine moeite en je ervaart grote voordelen (in je portemonnee). Zoek een lening voor een bedrag waarmee je de oude lening kunt aflossen en de kredietverstrekker zal je huidige lening(en) aflossen. Voortaan betaal je aan de nieuwe kredietverstrekker!

Vergelijken

Al met al kan het zijn dat je tussen alle verschillende leningen even niet meer weet waar je moet kijken. Het is slim om het een en ander naast elkaar te leggen en verschillende opties met elkaar te vergelijken. Zo vind je gemakkelijk de voordeligste lening voor jou. Ga nooit met de eerste de beste aanbieder in zee, kijk eerst welke vissen er allemaal in de vijver zwemmen!

Bewust, voordelig en verantwoord geld lenen, enjoy goodlife!

Ontdek meer financieel nieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.