maak-bezwaar-tegen-een-onverwachte-woz-waarde
maak-bezwaar-tegen-een-onverwachte-woz-waarde

Maak bezwaar tegen een onverwachte WOZ-waarde

Aan het begin van ieder jaar ligt hij weer op de mat, de jaarlijks terugkerende brief met de WOZ-waarde van je woning. Het blijft elk jaar een verrassing welke waarde er toegekend wordt aan je huis. Dan kan het ook zijn dat deze waarde hoger of lager uitvalt dan je eigenlijk gedacht had. Hier hoef je niet zomaar mee akkoord te gaan, je kunt namelijk eenvoudig bezwaar maken tegen een te hoge of te lage WOZ-waarde.

[divider]Maak bezwaar tegen een onverwachte WOZ-waarde[/divider]

Wat is de WOZ-waarde

In 1994 maakte Nederland kennis met de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). De WOZ-waarde is de waarde van je huis die jaarlijks door de gemeente bepaald wordt. Deze waarde vormt de basis voor verschillende belastingen en heffingen die je betaalt. Zo is bijvoorbeeld de onroerende-zaakbelasting (OZB), waterschapbelasting, vermogensbelasting, roerenderuimtebelasting en inkomstenbelasting gebaseerd op je WOZ-waarde.

Een te hoge WOZ-waarde, bezwaar maken omdat…

De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, die ook wel referentiepanden worden genoemd. Ook objectkenmerken als de grootte, inhoud, ligging en het bouwjaar van de woning zijn bepalende factoren voor de WOZ. Veel belastingen (zoals hierboven genoemd) zijn afhankelijk van de WOZ-waarde. Wanneer de WOZ-waarde van je huis té hoog is, is de kans groot dat je té veel belastingen moet betalen. Dit wil natuurlijk niemand en bezwaar maken kan deze onnodige kosten voorkomen.

Een te lage WOZ-waarde, bezwaar maken omdat…

Bezwaar maken tegen een te lage WOZ-waarde klinkt misschien gek. Je zou toch denken dat een te lage waarde alleen maar fijn is… minder belastingen toch…?! De mogelijkheid om bezwaar te maken tegen een te lage waarde is er niet altijd geweest. Sinds 2015 bestaat deze optie en een goede reden om bezwaar te maken zijn hogere hypotheeklasten.

Hypotheekverstrekkers gebruiken de ‘rente-opslagen’ wanneer ze de hypotheekrente bepalen. Deze rente-opslagen zijn voor een deel afhankelijk van de risico’s die banken lopen op jouw huis (het onderpand). Zo geldt: hoe hoger de hypotheek tov de waarde van het huis, hoe hoger de rente-opslag. Is de WOZ-waarde te laag tov je hypotheek, dan kunnen hypotheekverstrekkers de hypotheekrente in sommige gevallen verhogen. Een overweging of minder belastingen opwegen tegen een rente-opslag is in ieder geval nodig.

Bezwaar maken

Dat bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde belangrijk is, blijkt ook wel uit het gegeven dat een te hoge WOZ-waarde tussen de €63,- en €2.538,- per jaar kost. Over de looptijd van je hypotheek van 30 jaar zou je tot €76.140,- te veel belasting betalen. Het belang van bezwaar maken is dan ook wel duidelijk. Toch kan het lastig zijn om de bezwaarprocedures in te duiken. Deze kunnen erg ingewikkeld worden en een beetje hulp van iemand die er daadwerkelijk verstand van heeft is dan niet overbodig.

Bezwaarmaker.nl

Bezwaarmaker.nl is in 2009 opgericht en sindsdien zeer succesvol. Zo is het expert in het afhandelen van bezwaar WOZ. Een ervaren team helpt zowel bedrijven als particulieren als het gaat om bezwaar maken tegen WOZ-waardes. Met de no nonsense mentaliteit en een vernieuwende aanpak maken zij “bezwaar maken” in geheel Nederland een stuk makkelijker. Bezwaarmaker.nl maakt vooraf een inschatting of je bezwaar een kans van slagen zou hebben. Door het “no cure, no pay” principe hoef je nooit te betalen wanneer de gemeente het bezwaar ongegrond verklaart. Wanneer de gemeente het bezwaar wel gegrond vindt, dan zijn de kosten voor de gemeente op grond van het wettelijk stelsel.

Let op: het bezwaar tegen je WOZ-waarde moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking ingediend zijn. Let dus op wanneer deze beschikking in 2020 op je deurmat valt!

Je WOZ-waarde bepaalt meer dan je denkt, laat je niet foppen! Enjoy goodlife!

Check meer financieel nieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.