tim-buining-personal-coach-trainer
tim-buining-personal-coach-trainer

Een interview met personal trainer en coach Tim Buining

IAMTIMPOSSIBLE, oftewel Tim Buining, is personal trainer in Rotterdam en online coach en pakt het allemaal net even wat anders aan. Hij ziet fitness als onderdeel van een groter geheel. Deze holistische kijk op fitness blijkt wel uit het feit dat hij zich naast de “vanzelfsprekende” fysieke begeleiding ook richt op het mentale plaatje. Dit mentale stuk kan immers een beperkende factor zijn voor het behalen van gewenste doelen. Hoe kijk je naar jezelf in de spiegel? Wanneer op dit moment alsmaar negatieve gedachtes boven komen drijven, kan het jouw werkelijkheid gaan worden. “Change your thoughts, and you’ll change your world…” Tim Buining gaat graag aan de slag om van jou de man te maken die je wilt zijn. Wij vroegen hem wat sport voor hem betekent, wat zijn visie als personal trainer is met IAMTIMPOSSIBLE en waar zijn passie eigenlijk allemaal vandaan komt. Lees je mee?

Personal Trainer Tim Buining

Tim Buining

Wanneer je gaat trainen met jou, wat kun je dan verwachten?

Allereerst schetsen we samen een beeld van de man die jij wilt zijn, je toekomstvisie. Een dergelijk beeld gaat je helpen om de juiste keuzes te maken waardoor je je doel gaat bereiken. We stellen het doel vast en maken een actieplan om dit doel te bereiken. Daarnaast nemen we met elkaar door welke gewoontes en welke mensen bijdragen aan het behalen van je doel en welke je juist tegenhouden.

Als het doel, het actieplan en de factoren die van invloed zijn op je proces duidelijk zijn, dan is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Verandering gaat immers gepaard met weerstand. Ik help graag, maar ik wil ook meteen benadrukken dat het niet vanzelf zal gaan. Uiteindelijk blijft de verantwoording altijd bij jezelf liggen en ben ik niet degene die je van de bank af komt halen wanneer je even geen zin hebt om aan jezelf te werken. Wel ben ik degene die je er vervolgens op zal wijzen dat deze keuze niet bijdraagt aan het behalen van jouw gewenste doelen.

Hoe zou je jouw visie omschrijven?

Een fysieke verandering teweegbrengen komt niet alleen voort uit keiharde actie. Soms neem je een extra dag rust en is dat ook precies wat je lichaam nodig heeft om vervolgens weer goed te kunnen trainen. Ik zeg echt niet dat je nooit languit op de bank mag liggen, Vermoeidheidssignalen moeten we niet negeren. Wel ben ik van mening dat je zelf aan kunt voelen, vanuit welke gedachte je de keuze maakt om op de bank te blijven liggen. Is dat omdat je geen zin hebt of een behoefte aan rust?

Kun je iets meer vertellen over de jonge Tim Buining en je doel als personal trainer?

Na een puberteit van drugsgebruik, diefstal, een rookverslaving en wegduiken in de wereld van het online gamen begon ik als 17 jarige aan een 6 jaar durende zelfontdekkingstocht in het buitenland. De reis startte in de Schotse hooglanden waar ik werkte in een hotel op 45 minuten loopafstand van mijn accommodatie. Op een gegeven moment begon ik hardlopend naar huis te gaan zodat ik eerder thuis was.

Ik vond het heerlijk om zwetend thuis te komen na een avond hard werken en ik sliep als een roosje op deze dagen. Omdat ik deze voldoening van het sporten wel vaker wilde voelen, begon ik ook op mijn vrije dagen meer en meer te sporten. Volop de bergen in, zwemmen in bergbeekjes, kajakken, mooie afstanden fietsen om nieuwe plekken te ontdekken, springen van hoge kliffen, hardlopen in de bergen… Ik genoot van alles wat de natuur te bieden had qua avontuur. Ik kreeg er geen genoeg van en ook in Nieuw-Zeeland, waar ik een jaar gewoond heb, beleefde ik veel buitensporten. Mijn 6 jaar durende ontdekkingsreis eindigde in Frankrijk waar ik een jaar bij de Infanterie van het Franse vreemdelingen legioen in Nimes gediend heb. 

Wat heeft je uiteindelijk doen besluiten om terug naar Nederland te komen?

Na verschillende, voor mijn gevoel onmogelijke, fysieke en mentale uitdagingen te hebben doorstaan, leerde ik al gauw de onuitputbare bron aan energie in mijzelf kennen. Ik stelde mezelf de volgende vragen “als ik deze kracht bezit, is deze dan wel op zijn plek in een leger waar ik weinig bijdraag aan de maatschappij? Wie help ik dan?”. 

Ik geloof er heilig in dat ik alles wat ik wil ook echt kan bereiken. Tijdens de infanterie opleiding heb ik met mijn kameraden van maandag tot vrijdag niet geslapen voor 6 weken lang. Gedurende de lange nachten en warme zomerdagen, hebben we de meest bizarre fysieke uitdagingen overleefd. Aan het einde van de opleiding werd ik bekroond met de 2e plaats van alle deelnemers, hier ben ik mega trots op. Daar hadden ze dit ook niet verwacht van een Europeaan uit een welvarend land. 

Toch merkte ik aan mezelf dat ik deze zelfde kracht wilde aanwakkeren in anderen. Deze gedachte hield ik vast en het was ook deze gedachte die ervoor zorgde dat ik de keuze heb gemaakt om Frankrijk te verlaten. Ik liet al mijn materiële bezittingen, de glorie en mijn kameraden achter me en koos voor mijn gevoel. 

Terug in Nederland, wat gebeurde er toen?

Mensen helpen met sport, dat is wat ik wil! Met deze gedachte in mijn hoofd maakte ik met mezelf de afspraak om een opleiding in de richting van sport te gaan volgen. Een maand na terugkomst in Nederland begon ik dan ook als 23 jarige aan een opleiding op de sportacademie in Utrecht op mbo niveau 2. Ik wist als geen ander dat je koste wat het kost je missies moet laten slagen. Drie jaar later studeerde ik af op mbo niveau 3 met een specialisatie in Fitness & Buitensport en zo was stap 1 gezet.

Na een jaar vrijwilligerswerk bij een psychiatrische behandelgroep als sportmaatje, heb ik daar een baan gescoord als Psychiatrisch hulpverlener. Eindelijk kon ik mensen helpen met sport. Ik heb daar anderhalf jaar gewerkt en ontzettend veel geleerd, ook juist omdat je jezelf zo enorm tegenkomt. Nu werk ik in het cluster 4 basis onderwijs in Rotterdam als leerling coach en gymdocent. Hier heb ik een pittige doelgroep die extra duidelijkheid en structuur nodig heeft, dit maakt het een mega pittige baan die mij de uitdaging geeft die ik nodig heb.

Doe je nu precies wat je voor ogen had toen je terug naar Nederland kwam?

Dat ik mijn doel bereikt heb kan ik wel zeggen, en dat is: mensen helpen met sport. Daar ben ik erg dankbaar voor. Daarentegen loop ik zeker niet weg van nieuwe uitdagingen en ben dan ook mijn werk uit gaan breiden. Ik bied diensten aan als personal trainer en online coach en ik ben werkzaam als Crossfit Coach.

Wat betekent sport voor jou?

Sport heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeeld en dat doet het nog steeds. Naast dat ik andere mensen ermee help als personal trainer en coach, ben ik zelf nog steeds zeer actief. Ik heb anderhalf jaar de wedstrijdtak van Obstacle Course Racing (OCR) beoefend en ook leuk meegedraaid in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar. Als kers op de taart mocht ik deelnemen aan het Europees kampioenschap OCR in Biddinghuizen en Denemarken én het Wereldkampioenschap OCR in London. Sinds 2 jaar ben ik zeer actief als het gaat om CrossFit en heb ik al aan een aantal wedstrijden meegedaan. Momenteel ben ik hard aan het trainen om ook hier mijzelf hoog te kunnen plaatsen in het Nederlandse Leaderboard.

Wat zijn jouw drijfveren als personal trainer?

Door mijn ambitie om het ver te schoppen in de sport, maar ook op het gebied van een eigen onderneming, relaties, en alle aspecten van het leven, ben ik veel bezig met zelfontwikkeling. Ik wil de beste versie van mijzelf zijn! 

Hoe uit zich dit?

Ik begon op mijn dagelijkse gewoontes te letten. Wat voor impact hebben ze op mijn prestaties in de sport? Hoe verbeteren of verslechteren deze gewoontes mijn gemoedstoestand? Bevorderen ze mijn productiviteit of juist niet? Je kunt eigenlijk wel zeggen dat ik mezelf gewoon als proefkonijn gebruik om erachter te komen hoe ik die beste versie van mijzelf kan worden. Zo bleven een aantal positieve gewoontes in mijn dagelijkse ritme. Je kunt hierbij denken aan koud douchen, een koude duik nemen, mediteren, visualiseren, ademhalingsoefeningen, yoga, journaling en authentic relating. Dit werkt goed voor mij en ik weet dat dat niet per se geldt voor iedereen. Ook lees ik veel over allerlei topics zoals voeding, hormoonhuishouding, meditatie en eigenlijk alles wat met de mens te maken heeft. Ik luister podcasts en kijk documentaires. Ik wil dagelijks geïnspireerd worden en vanuit daar bewegen. Niet omdat het “moet”, maar omdat ik dat wil!

Hoe uit zich dit in jou als personal trainer en online coach?

Ik wil de beste coach en personal trainer zijn die iemand kan hebben. Dat betekent voor mij ook dat ik de beste leerling wil zijn. Ik heb niet één specifieke aanpak of manier. Iedereen is anders en iedereen heeft een andere aanpak nodig. Samen vinden we de juiste weg!

Vind meer sportnieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife. Op zoek naar een sportschool in de buurt? check dan https://regiofitness.nl.