lang-zitten-als-oorzaak-van-pijn-aan-de-bilspieren-of-toch-niet
lang-zitten-als-oorzaak-van-pijn-aan-de-bilspieren-of-toch-niet

Lang zitten als oorzaak van pijn aan de bilspieren, of toch niet?

Meer en meer mensen werken thuis en zitten door de corona situatie vele uren thuis op een stoel. Voor sommigen kan dit leiden tot pijn op het achterwerk. Wordt deze pijn veroorzaakt door het lange zitten of heeft het een andere oorzaak?

Last van pijn bij lang zitten?

Wanneer je last hebt van pijn rond de bilspier, bestaat er een grote kans dat het gaat om het piriformis syndroom. Dit syndroom is namelijk de grootste oorzaak van klachten in de rug-, been- en bilspieren. Het piriformis syndroom wordt veroorzaakt door een verdikking, hoge spanning en/of verkorting van de piriformis spier. Deze spier is de diepe bilspier en ligt rond de hoogte van de heup.

Wanneer je pijn hebt op een bepaalde plek, zal je in de eerste instantie denken aan pijn die veroorzaakt werd door een klap of een verkeerde beweging. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een verkeerde zithouding, te lang zitten (bv. door zittend werk te verrichten) of dat er te weinig/veel bewogen wordt. 

Heb je pijnklachten?

Ben je al meerdere keren bij de fysiotherapeut geweest en hebben deze fysieke behandelingen niet geholpen en blijft de pijn steeds terugkomen? Dit een teken dat je de onderliggende oorzaak van je pijnklachten niet oplost, maar alleen de symptomen aan het bestrijden bent.

Hoewel het logisch lijkt om dit in verband te brengen met elkaar, heeft de échte oorzaak van je pijn vaak te maken met iets wat je misschien niet direct zou verwachten.

Stress is niet goed voor je

Eén van de grote oorzaken voor het piriformis syndroom is stress. Je kan stress hebben vanwege het vele thuis zijn met het gezin of stress omdat je eigen ondernemer bent en tijdelijk niet aan het werk kan. Wanneer je (lange tijd) last hebt van stress, kunnen de hersenen zorgen voor fysieke verandering in het lichaam. De stress zorgt dus voor een reactie in een deel van je lichaam. Het hele lichaam verkeert eigenlijk in een staat van stress, wat kan leiden tot een ‘noodstand’ in je lichaam. In die noodstand is onder andere de doorbloeding minder goed. Het effect hiervan is dat de conditie van spieren verslechterd, bijvoorbeeld door een zuurstoftekort in de spieren en verkramping ervan.

Pas op voor triggerpoints

Dit resulteert vaak tot triggerpoints in de spieren. Dit zijn kleine verkrampingen (spierknopen) in de spieren. Triggerpoints kunnen zorgen voor veel pijn en piriformis syndroom gerelateerde klachten. Een fysieke klacht zoals bij het piriformis syndroom, heeft dus in veel gevallen een onderliggende, psychologische oorzaak. De aanpak van die oorzaak kan voor veel meer zorgen dan enkel verlichting van de pijn.

BreinMedicijn gebruikt een behandelmethodiek die ervoor zorgt dat je op een juiste manier leert om te gaan met stress, druk en zorgen. Hierdoor zal het zelfherstellend vermogen van je lichaam zijn werk gaan doen en verdwijnt de pijn in je bilspieren.

Leer omgaan met stress en voorkom vervelende lichamelijke klachten, enjoy goodlife!

Ontdek meer gezondheidsartikelen over je lichaam op lifestyle blog mensgoodlife.