overweeg-jij-plastische-chirurgie-laat-je-goed-informeren
overweeg-jij-plastische-chirurgie-laat-je-goed-informeren

Overweeg jij plastische chirurgie? Laat je goed informeren!

Je ziet het weleens voorbijkomen: een aanbieding bij een doktersadres of kliniek voor een cosmetische ingreep, die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Het klinkt aanlokkelijk, zeker wanneer je al langer nadenkt over die betreffende ingreep. Voor een spotprijs kan je vriendin een borstvergroting laten doen of kan je een tattoo laten verwijderen. Maar weet je dan zeker dat deze operaties veilig zijn? Nee, laat je altijd goed informeren! Iedereen kent de uitdrukking “goedkoop is duurkoop” wel. Deze uitdrukking is (helaas) ook terug te vinden in de wereld van de plastische chirurgie.

Opleiding en ervaring

Er is een verschil tussen cosmetisch artsen en plastisch chirurgen. Deze laatste zijn de enige artsen die de specialisatie “plastische chirurgie” hebben gevolgd. Cosmetisch artsen of chirurgen zijn BIG-geregistreerde artsen zonder een gevalideerde chirurgische opleiding (zij vinden zichzelf echter wel vakbekwaam). Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarbij iemand na een ingreep, niet de juiste hersteltijd of nazorg gekregen heeft. Waarna deze personen opnieuw in de operatiestoel kunnen belanden… Onderschat de opleiding en ervaring van je plastisch chirurg niet!

Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC)

Denkt je vriendin na over bijvoorbeeld een borstvergroting? Of wil je zelf misschien je tattoo verwijderen? Overweeg je dus plastische chirurgie? Check dan eerst of iemand erkend lid is van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC). Zo krijg je inzicht in de specialisatie van de plastisch chirurg, zie je of deze persoon zich regelmatig laat nascholen en weet je dat deze leden om de vijf jaar worden gecontroleerd op vakbekwaamheid en het naleven van bepaalde eisen. Is de plastisch chirurg geen lid? Denk dan nog een keer extra na, deze persoon is immers niet vakbekwaam bevonden. Ook kun je aan bepaalde kortingsacties al gauw herkennen dat een plastisch chirurg geen lid is van de NVEPC. Eén van de eisen van deze vereniging is bijvoorbeeld dat kortingsacties met tijdsdruk verboden zijn.

Bedenktijd bij chirurgie

Voordat je een ingreep laat doen is het belangrijk dat je hier goed over na hebt kunnen denken. De informatie die aan je gegeven wordt, moet je op je laten inwerken en daarna moet je er nog steeds een goed gevoel bij hebben. Zo worden teleurstellingen zoveel mogelijk voorkomen.

Blijf bij de gouden regels

Overweeg je een cosmetische ingreep, let dan in ieder geval op de volgende zaken!

1. Heeft de plastisch chirurg de juiste papieren en ervaring en is hij of zij lid van de NVEPC?

2. Ga met de plastisch chirurg na of jouw gewenste resultaten haalbaar zijn.

3. Laat je goed informeren over het verloop, de duur, het herstel en de mogelijke risico’s van de ingreep. Laat de mogelijke alternatieven ook nog even ter sprake komen.

4. Neem genoeg bedenktijd.

5. Ga na hoe de nazorg geregeld is en wat er gebeurt wanneer complicaties optreden. Check ook van tevoren wat er precies bij de prijs inbegrepen zit.

Laat je goed informeren wanneer je aan plastische chirurgie denkt, enjoy goodlife!

Vind meer gezondheid nieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.