wat-is-als-en-wat-zijn-de-symptomen
wat-is-als-en-wat-zijn-de-symptomen

Wat is ALS en wat zijn de symptomen?

ALS is een ingrijpende ziekte waarbij één voor één de spieren uitvallen. Waarschijnlijk heb je er wel eens over gehoord in het nieuws of via een kennis. De ziekte is nog erg onbekend, maar jaarlijks komen er ongeveer 500 nieuwe patiënten bij met deze diagnose. Jammer genoeg is de oorzaak en de behandeling voor deze ziekte niet bekend. In dit artikel willen wij je meer informatie geven over wat de ziekte precies is en welke symptomen de ziekte kan hebben. Ten slotte geven wij je ook tips voor oplossingen in huis wanneer je te maken hebt met de ziekte.

Neuromusculaire aandoening: ALS

ALS is een afkorting voor: amyotrofische laterale sclerose. Dit is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire aandoening leidt tot minder goede functionering van de spieren in het lichaam. Hoe dit komt? Doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen afsterven. Hierdoor komen de signalen die de hersenen sturen niet meer aan bij de spieren. De hersenen krijgen het niet meer voor elkaar om de spieren in beweging te brengen. Dit is vaak een geleidelijk proces waarbij steeds minder spieren functioneren, behalve de hartspier.

De exacte oorzaak van de ziekte is jammer genoeg nog steeds onbekend. Hierdoor zijn er ook nog geen medicijnen ontwikkeld die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Het enige medicijn op de markt die het proces van de ziekte kan vertragen is riluzol (het merknaam is Rilutek). De levensduur kan hiermee verlengd worden tussen de 3 tot 6 maanden.

Symptomen van de diagnose

De eerste symptomen van deze ziekte zijn vaak niet duidelijk of heel ernstig. Vaak komen patiënten met vage klachten naar de huisarts, zoals onhandigheden tijdens alledaagse klusjes. Daarnaast zijn struikelen en verslikken symptomen die kunnen voorkomen. De symptomen die kunnen voorkomen bij ALS hebben wij even op een rijtje gezet:

  • Spierkrampen en stijfheid van kracht in spieren
  • Moeite met lopen, opstaan en draaibewegingen
  • Vermindering van slikvermogen en spraak
  • Somberheid en angst
  • Kracht van nekspier lijkt verminderd door hangend hoofd
  • Uitvallen van armen of benen door zwakkere spieren

Houd er rekening mee dat het vaststellen van een diagnose erg lastig is. Dit komt enerzijds omdat het een zeldzame ziekte is, maar ook omdat de klachten in het begin vaak niet worden herkend. Echter komt de ziekte bijna niet voor bij jonge mensen, maar pas vanaf het veertigste levensjaar. Er zal een uitgebreid onderzoek gedaan moeten worden met een reeks diagnostische testen.

Oplossingen voor in huis

Doordat de spieren in het lichaam langzaam minder goed kunnen functioneren neemt de zelfstandigheid af. Dit kunnen taken zijn die relatief veel moeite kosten, zoals koken. Maar ook kleine taken, zoals de tv of het licht aanzetten kunnen op een gegeven moment minder makkelijk gaan. Tegenwoordig heb je allerlei oplossingen voor in huis die merendeel van de activiteiten makkelijker kan maken.

Grote kans dat jij je licht nog aan en uit doet met behulp van een lichtknop. Wist je dat deze tegenwoordig overbodig zijn? Je hebt talloze merken die slimme verlichting aanbieden. Hierdoor kan je met behulp van spraak het licht aan of uitzetten, maar ook door middel van je telefoon. Opstaan om naar de lichtknop te lopen is hierdoor niet meer nodig.

Als je in een huis woont met meerdere verdiepingen kan dit op een gegeven moment een probleem vormen. Doordat de spieren steeds minder goed functioneren kan traplopen lastig worden, maar ook gevaarlijk. Om te voorkomen dat je valt is het huren van een traplift wellicht een goede oplossing. Je kan bijvoorbeeld een traplift huren bij Otolift.be, maar ook kopen. Hoeveel een traplift kost hangt af van de persoonlijke wensen en behoeften.

Makkelijker de trap op wanneer het wat moeilijker gaat, enjoy goodlife!

Daarnaast heb je ook een slimme thermostaat die op afstand veranderd kan worden. Ook de raamdecoratie kan je tegenwoordig automatisch sluiten of openen. Je kan het zo gek nog niet bedenken en er is een slimme oplossing er voor. Hierdoor kan je een stukje zelfstandigheid terug krijgen zonder dat het gevaarlijk is of veel moeite kost.

Ontdek meer nieuws een gezond lichaam op lifestyle nieuws platform mensgoodlife.