vijf-tips-voor-overzicht-in-jouw-kledingkast
vijf-tips-voor-overzicht-in-jouw-kledingkast

Vijf tips voor overzicht in jouw kledingkast

Door de jaren heen verzamelen we steeds meer spullen. Vaak denk je oude spullen misschien ooit nog te gaan gebruiken. Of je gooit ze niet weg omdat je er emotionele waarde aan hecht. Met als gevolg een overvolle garderobe. Is jouw kledingkast een grote chaos? Dan is het de hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Met onderstaande opruimtips zorg je voor een overzichtelijke kledingkast.

Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd, aldus Marie Kondo, de welbekende Japanse opruimadviseur.

Tip 1: Gooi alles op een hoop

Begin door al je kleding op een grote hoop te gooien. Oftewel, maak er een nog een grotere chaos van. Vervolgens pak je stuk voor stuk een kleding item van de hoop. Vraag jezelf af of het item nog past bij je kledingstijl en levensfase. Ook deze veranderen namelijk over tijd. Stop de items die je niet meer wilt of niet meer passen in een grote zak. Deze kun je later inleveren bij de kringloop of kledingcontainer. Tip: bij de H&M krijg je een kortingsvoucher als je een tas met oude kleding inlevert.

Tip 2: Leg op volgorde

Leg de overgebleven items op volgorde, of verdeel ze in drie groepen: je favoriete kleding, de items die je minder vaak draagt en de twijfelgevallen. Dit zorgt ervoor dat je nog een extra keer nadenkt of je de twijfelgevallen echt niet kunt missen.

Tip 3: Berg items op

Verplaats de items die je minder dan 1 keer per jaar draagt naar zolder of stop ze in een opbergdoos. Dit creëert weer extra rust en ruimte in je kledingkast. Of deel je kast in op de seizoenen. Waarbij je winterkleren in de zomer plaatsmaken voor je zomerkleding en andersom.

Tip 4: Opvouwen en indelen

Vouw de overgebleven kleding netjes op. En deel je kast overzichtelijk in. Bijvoorbeeld op kleur, setjes of leg alle broeken, shirts en truien afzonderlijk bij elkaar. Deel je kast in op basis van wat jij prettig vindt. Zorg ervoor dat er nog ongeveer 25% lege ruimte over is in je kast. Zodat je overal makkelijk bij kunt, en er ook nog ruimte is voor een nieuw item.

Tip 5: Houd het netjes

Misschien nog wel de grootste uitdaging: je kast daadwerkelijk netjes houden. Je kledingkast wordt al snel een puinhoop als je bijvoorbeeld net een item onder aan de stapel nodig hebt. De uitdaging is om je kast iedere keer weer netjes achter te laten. Als je een item eenmaal niet netjes in je kast legt, is de kans groter dat ‘ie alleen maar rommeliger wordt.

Wil je meer lezen over mode en lifestyle? Lees dan verder op online lifestyle nieuws voor mannen mensgoodlife.

Foto: Rizky Sabriansyah via Corelens