wat-is-padel-en-waar-speel-ik-het
wat-is-padel-en-waar-speel-ik-het

Wat is Padel en waar speel ik het?

De snelst groeiende sport… padel… Het is razend populair en natuurlijk niet zonder reden. Ontstaan in Mexico, snel overgewaaid naar Spanje en Argentinië, en weer snel overgewaaid naar andere landen van de wereld. In 2012 maakte padel haar entree in Nederland en ondertussen zijn er al meer dan 270 padel banen, meer dan 10.000 spelers, meerdere nationale teams, verschillende competities en officiële kampioenschappen. Het internationale padelevenement van Decathlon staat ook voor de deur. Deze sport MOET je geprobeerd hebben.

Wat is padel

Even kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat padel een combinatie van tennis en squash is. Deze racket- en balsport wordt met 4 spelers in een kooi gespeeld (2 versus 2). Net als bij tennis, mag de bal slechts 1 keer de grond raken voordat je hem weer naar de overkant moet spelen. Net als bij squash, mag je hierbij gebruik maken van de wanden van de kooi. De puntentelling werkt hetzelfde als bij tennis. Het gaat om 2 gewonnen sets van 6 games, waarbij je een game wint na 4 gewonnen punten (0-15-30-40-game).

De padel baan

Zoals hierboven vermeld, speel je padel in een kooi. Deze is 10 bij 20 meter en omringt door een gedeelte glas en een gedeelte hek. Het veld wordt in tweeën gesplitst door het net en de ondergrond is meestal van kunstgras. Zowel binnen als buiten vind je steeds meer locaties waar je kunt padellen. Ben je op zoek naar een baan? Kijk dan vooral even bij tennisclubs en sporthallen in je buurt!

Slim zijn

Bij padel komt het niet aan op hoe sterk je wel niet bent… door slim te spelen kun je heel ver komen. Het glas en hek om de baan heen maken dat er veel onvoorspelbare ballen gespeeld kunnen worden en daar kun je natuurlijk op inspelen. Expect the unexpected… Neem een klassieke tennisrally in gedachten, de bal gaat van de ene kant naar de andere kant over het net en er worden allerlei ballen gespeeld om het de tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Bij padel komen er dan nog 2 handige (of minder handige ;)) factoren bij…

Het glas

Ook het glas speelt een rol in de padel rally. De bal mag 1 keer op de grond stuiteren en vervolgens via de glaswand terug naar de overkant gespeeld worden. Zolang de volgorde grond-glas-racket-overkant of grond-racket-glas-overkant (contra-bal) maar aangehouden wordt.

Het hek

Om de baan zit ook een gedeelte hek, waar je slim gebruik van kunt maken. Zoals je je misschien wel voor kunt stellen is het hek geen egaal oppervlak en kan de bal alle kanten op springen wanneer hij tegen dit hek aan komt. Speel je de bal naar de overkant dan mag hij na de stuit tegen het hek aankomen, waarna de tegenstander hem dan gelijk weer terug over het net moet zien te krijgen. De volgorde is dan dus grond-hek-racket-overkant.

Verwacht het onverwachte met padel en speel het slim en sportief, enjoy goodlife!

Ontdek meer sportnieuws op het lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.