6-tips-om-te-beginnen-met-hardlopen
Pixabay

6 tips om te beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen doe je niet als goede voornemen, maar omdat je een gezonde levensstijl belangrijk vindt. Zorg ervoor dat je voldoende wilskracht hebt en motivatie zodat je nieuwe levensstijl kans van slagen krijgt. Hardlopen heeft namelijk als grote voordeel dat het je jong houdt. Zo blijkt uit onderzoek van Stanford University dat mensen over het algemeen pas op latere leeftijd last van ouderdomsklachten krijgen. Kortom een gezonde sport die velen als hobby zien.

[divider]6 tips om te beginnen met hardlopen[/divider]

1) Doe een warming-up

Voordat je begint is het belangrijk dat je een warming up doet. Dit om vervelende blessures te voorkomen. Zo kan je als snel “uit de running” zijn wanneer je een spiertje verrekt tijdens een “koud” rondje hardlopen. Zorg ervoor dat je met je voet zo plat mogelijk op de grond blijft staan en hang voorover (houd een paal of boom vast). Doe nu hetzelfde maar leun nu naar links waarbij jij je rechterbeen strekt en wederom je voeten op de grond staan. Doe nu hetzelfde maar dan andersom. Schud je benen los en je bent klaar om te gaan.

2) Bouw je snelheid op

Afhankelijk van je doel, raden wij je aan om altijd rustig aan je snelheid op te bouwen. Wanneer je voor het eerst gaat hardlopen en gelijk 12 km/h gaat lopen is het knap als je dit gelijk een half uur volhoudt. Loop eerst even 500 meter rustig aan met 8,5 km/h en bouw dit op tot jij je hier goed bij voelt. Bij verschillende sportscholen heb je ook loopbanden waar je een 5K run kunt instellen, hier ben je gemiddeld 30 minuten mee bezig (10 km/h) en is zeker een aanrader. Voor diegene die vet willen verbranden raden we een intervaltraining aan. Hierbij loop je korte stukjes hard en daarna weer wat langzamer (HIIT training).

3) Plan je training in

De eerste keer hardlopen zal best pittig zijn. Naarmate je vaker gaat (vanaf 10 keer) zul je merken dat je overdag fitter bent. Je zweet minder snel en voelt je veel energieker. Om dit voor elkaar te krijgen raden we aan om 2 x per week 5 km hard te gaan lopen. Dit kan lekker buiten in de frisse lucht zijn of als warming up in de gym. Op die manier bouw je iets op en boek je binnen no-time resultaat.

4) Hartslag monitoren

Er zijn talloos veel smartwatches die je kan kopen om je hartslag te meten. Denk hierbij aan de Apple Watch, Polar, Fitbit, Garmin, etc. Welke het beste is, daar zijn de meningen over verdeeld. Feit is wel dat het je training helpt als je een idee hebt hoe hoog je hartslag is. hrdlpn.nl raadt een hartslag van tussen de 140 en 171 slagen per minuut aan voor iemand van 30 jaar. Dat is een stuk hoger dan de 112 tot 144 die geadviseerd wordt voor mannen van 60 jaar.

5) Oppassen met blessures

Niets is zo vervelend als een blessure. Met hardlopen krijgt je lichaam best wat te verduren. De schokken die je lichaam absorbeert kunnen in sommige gevallen voor schade zorgen. Het is daarom aan te raden om schoenen te dragen die je goed beschermen en voldoende demping hebben. Zelf vinden we de Nike Vomero erg fijn, maar ook daar zijn de meningen weer over verdeeld. Feit is dat een goede demping essentieel is als je blessures wilt voorkomen.

6) Comfortabel hardlopen

Niets is zo vervelend als kleding die niet lekker zit tijdens het hardlopen. Zo merken we zelf dat een strakke boxershort veel fijner loopt dan een losse boxershort of onderbroek. Je wilt natuurlijk niet dat je benen langs elkaar heen schuren. Wanneer je een fijne boxershort zoekt die handig is voor overdag op je werk alsook voor het hardlopen en die er ook nog hip uitziet, hebben we een tip voor je: Levi’s boxershorts. Deze zitten als gegoten, zijn relatief voordelig en zijn zeer comfortabel.

Dit waren de 6 tips om te beginnen met hardlopen. We hopen je hiermee geïnspireerd te hebben om ook te gaan hardlopen. Go hard, or go home… enjoy goodlife!

Lees meer sportnieuws voor mannen op lifestyle nieuws platform mensgoodlife.