alles-wat-je-wilt-weten-over-het-gebruiken-van-sporttape

Alles wat je wilt weten over het gebruiken van sporttape

Heb jij wel eens last van spierspanningen? Dan kan sporttape voor jou uitkomst bieden! Je hebt er vast al wel eens iemand mee rond zien lopen: felgekleurd tape, zorgvuldig op de pijnplek aangebracht door een fysiotherapeut of een kinesioloog. In dit artikel lees je wat sporttape precies is en wanneer het verstandig kan zijn te gebruiken.

Wat is sporttape?

Sport tape wordt tegenwoordig op allerlei manieren aangeduid, bijvoorbeeld als medical tape, kinesiotape of spiertape. Deze sporttape wordt in de essentie gebruikt bij spierspanningen. Het verlicht in eerste instantie de pijn die door spierspanning kan ontstaan en zorgt ervoor dat het omliggende bindweefsel wordt gestimuleerd. Het zorgt daardoor voor ondersteuning en stabiliteit, terwijl de vrije bewegingsruimte niet wordt belemmerd. De tape wordt voornamelijk ingezet door fysiotherapeuten en sportmasseurs, maar ook door zogenoemde kinesiologen.

Sporttape en kinesiologie

Kinesiologie valt onder alternatieve geneeswijzen. Er wordt vanuit gegaan dat er een interactie is tussen enerzijds het centrale zenuwstelsel en anderzijds het musculoskeletale stelsel (pezen, spieren en skelet). Kinesiologen gebruiken sport tape vaak in combinatie met acupunctuur of acupressuur.

Wanneer gebruik je sporttape?

Sporttape kan worden ingezet bij vrijwel iedere spierspanning in het lichaam. Van een verkrampte bilspier tot een verstuikte enkel. Het kan worden ingezet in het genezingsproces, maar ook ter preventie. Er is ontzettend veel mogelijk.

Door de tape aan te brengen op spieren en gewrichten in uitgestrekte positie wordt de natuurlijke beweging niet beperkt. Het bindweefsel wordt echter wel geactiveerd en er ontstaat ruimte tussen de opper- en onderhuid. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor zullen mogelijke zwelling afnemen, pijn verminderen en spierkracht worden gestimuleerd. Dit komt tevens ten goede van je eigen mobiliteit.

Voor- en nadelen van sporttape

Voordelen

Er zijn ontzettend veel voor- en nadelen te benoemen. We hebben voor jou de belangrijkste op een rijtje gezet. Deze vind je hieronder en zijn erg belangrijk. Want het is wel zo handig om te weten wat je precies aan sport tape hebt. Het zou namelijk ontzettend jammer zijn als je de voordelen niet zou kennen, vandaar deze opsomming:

  1. Sport tape verzacht pijn door spierspanning per direct;
  2. Het stimuleert de bloedsomloop;
  3. Verstevigt het gekwetste lichaamsdeel;
  4. Versterkt spierkracht;
  5. Versterkt mobiliteit;
  6. Corrigeert de lichaamshouding.

Nadelen

Ook de nadelen hebben we op een rijtje gezet voor je. Dat is wel zo makkelijk. Want op deze manier ben je helemaal op de hoogte van de voor- en nadelen die er zijn bij het gebruik van sporttape. Het is namelijk belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je deze tape gaat gebruiken.

  1. Het sporttape kan huidirritatie opleveren;
  2. Bij het zelf aanleggen van sport tape kunnen eenvoudig fouten worden gemaakt;
  3. Bij verkeerd aanbrengen kunnen ernstige(re) spierklachten ontstaan.

Voordelen van kinesiotape

Ontdek meer sportnieuws voor mannen op lifestyle blog mensgoodlife.

Foto: Pexels