Bikepacking - gezond op vakantie
Bikepacking - gezond op vakantie

Bikepacking – gezond op vakantie

Lange afstanden fietsen tijdens de vakantie – de een wordt er al moe van bij het idee, de ander zit al op de fiets. Hoe dan ook, het is een opkomende trend die geen grenzen kent. Gewapend met een fiets en een flinke dosis uithoudingsvermogen begint de bikepacker zijn avontuur – ben jij de volgende?

Overwin je fysieke uitdagingen

Hoewel de meeste mensen denken dat je fysiek sterk moet zijn om een lange tocht te maken, is het tegendeel waar. Er zijn genoeg verhalen bekend van mensen die deze sport zonder enige voorbereiding organiseren. Toch is het raadzaam om enige vorm van planning te maken – beginnend bij jezelf.

Je zult fysiek in orde moeten zijn om een lange afstand te overbruggen – en dan hebben we het minimaal over 1500 km tot en met 20.000 km. Tijdens deze ritten wordt je stamina getest en zul je wisselende weersomstandigheden moeten teisteren. Voeding speelt dan een cruciale rol om het volgend einddoel van je rit te bereiken.

Je tour is trouwens in meerdere delen opgesplitst en via een boordcomputer, zoals Garmin Edge, leesbaar. Natuurlijk kun je ook een goedkopere optie kiezen, zoals Komoot of Ridewithgps, om tijdens ingelaste pauzes de 22bet Netherlands app te bekijken. Het zijn stuk voor stuk goede oplossingen om je snel en veilig voort te bewegen.

Als je op je bestemming aankomt, kun je een hotel boeken of je wilde avonturen met een tent laten beleven. Daarom is het raadzaam om deze markeringen op de app te installeren. Rust is dus van cruciaal belang tijdens het fietsen, aangezien de rit zich de volgende dag zal voortzetten met een dagelijkse controle van je fiets. Check of je ketting nog goed gesmeerd is en controleer altijd je bandenspanning.

Isolatie en vakantie

Tijdens de tocht zul je op je eigen waarnemingen moeten vertrouwen – je bent immers alleen op weg. Isolatie kan dan soms tot eenzaamheid leiden en dan is een goed communicatiemiddel ook geen overbodige luxe. Het schrijven van een dagboek of zelfs op een forum zorgt voor een geweldige afwisseling om het gemeenschapsgevoel te versterken.

Toch liever gezamenlijk onderweg? Wij hebben een aantal suggesties voor een route die je samen kunt rijden:

Tour Divide tijdens je vakantie

Niet meteen geschikt voor de beginner – een tour die langer dan 4000 km is. Verdeeld over verschillende terreinen en volledig op jezelf aangewezen, biedt de Tour Divide een uitdaging. Beginnend vanuit Canada gaat de race naar de grens van Mexico – kortom, het is een ware uitputtingsslag die zelfs geen hulp van buitenaf toelaat.

Tip: de tour is totaal gratis!

Pamir Highway

Beklim en fiets de tweede hoogste route ter wereld en ervaar de vrijheid. Het landschap is ongekend mooi en gesplitst in gravel, dirt roads en tarmac. Verwacht tijdens de tocht geen groene uitgestrekte landschappen, maar eerder beschadigde landdelen en lawines. Bereid je ook voor op dagenlange eenzaamheid, geen communicatiemogelijkheden en steile hellingen. Kortom, het staat niet voor niets omschreven als “the road from hell”. Maar voor de uitdagende backpacker mag deze route zeker niet ontbreken.

Bikepacking 101

Heerlijk op vakantie gaan bikepacken? We leggen je in deze 101 uit wat het is:

OnderwerpDetails
Wat is bikepacking?Mix van all-terrain fietsen en backpacken. Vrijheid van backcountry hiking met de snelheid en het bereik van fietsen.
 Essentiële uitrusting op offroad fiets voor overnachting of meerdaagse rit.
 Variatie van volledige kampeeruitrusting tot minimale uitrusting.
 Fietsen naar minder bereisde plekken via singletracks, gravelpade en onverharde wegen.
Bikepacking versus touringFocus op offroad rijden (dirt roads, trails, gravel). Minder verkeer, meer omgeving en ervaring.
 Routes combineren gravelwegen, singletracks, onverharde wegen, en verharde landwegen.
BeginGebruik de fiets en uitrusting die je al hebt.
 Probeer uitrusting te lenen of huren voordat je koopt.
 Begin met een korte lus van 15-30 km dicht bij huis.
 Pak eenvoudig diner in, koop ontbijt onderweg.
 Zorg voor uitwijkoptie, plan vooruit.
 Evalueer na afloop.

Ontdek meer gezonde tips voor een leuke vakantie op lifestyle blog mensgoodlife.