de-beste-films-met-edward-norton
de-beste-films-met-edward-norton

De beste films met Edward Norton

Al op 17-jarige leeftijd brak Edward Norton door als acteur. De lijst met films waarin hij verscheen is indrukwekkend en afwisselend. Boef, neonazi, held of sukkel: Norton weet er altijd mooi invulling aan te geven. Vooral de films uit het begin van zijn carrière sloegen in als een bom. We frissen je geheugen op met deze oudere titels, in omgekeerde volgorde. Dus ga er maar eens goed voor zitten. Want hier komen ze, de beste films met Edward Norton:

The Italian Job (2003)

In Los Angeles wordt de grootste verkeerschaos in de geschiedenis van de stad veroorzaakt, die Norton in staat stelt om een enorme hoeveelheid goud te stelen. De ontsnapping is spectaculair, ook al is het gekozen vervoermiddel op het eerste oog nogal sullig: de boeven slaan op de vlucht in Mini Coopers, waarmee ze overal tussendoor kunnen sneaken. Eigenaren van een Mini Cooper zullen zich wellicht afvragen of ze weer eens hun eigen autoverzekeringen vergelijken moeten. Een vermakelijke en snelle film, met de nodige humor.

American History X (1998)

Voor deze loodzware, nog altijd actuele film heeft Norton een tijdje in de sportschool doorgebracht. Hij is hier een beer van een vent, de gedoodverfde leider van een club neonazi’s. Op een confronterende manier wordt duidelijk hoe racisme ontstaat. Op een pijnlijke maar mooie manier zie je hoe Norton zijn leven wil beteren in de gevangenis. Daar heeft hij de tijd na te denken en om vriendschap te sluiten met een Afro-Amerikaan (Guy Torry). Deze dialogen zijn ontroerend, vooral wanneer Norton vrijkomt en Torry hem op het hart drukt om rekening te houden met ’tha brothaz’. Edward Furlong speelt Nortons broertje, die juist meer radicaliseert. American History X zou verplichte kost moeten zijn op elke school.

Rounders (1998)

Wat luchtiger is Rounders, ook uit 1998 en een echte casinofilm die elders op deze site ook genoemd wordt. Norton is hier de tegenspeler van Matt Damon, pokeraar tegen wil en dank. Samen proberen ze de gokschuld van Norton weg te kaarten, daarbij geadviseerd door de briljante Johnny Torturro (o.a. The Big Lebowski) en Famke Janssen. Met de onvolprezen John Malkovich als gokbaas/crimineel is de oersterke cast compleet.

Primal Fear (1996)

Het bejubelde acteerdebuut van Edward Norton. In Primal Fear wordt koorknaap Norton verdacht van de moord op een bisschop. Show-advocaat Richard Gere verdedigt hem in een bloedstollend juridisch steekspel met zijn opponent, aanklager Laura Linney. Een ware thriller, waarin de piepjonge Norton schittert als hoofdrolspeler. De volgende vragen zijn cruciaal: lijdt hij nu aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis of niet? En hoe maakt Gere dat duidelijk tijdens de rechtszaak? De onverwachte wendingen en intriges maken deze twee uur en tien minuten tot een boeiende kijkervaring. Puntje van je stoel!

Geniet van deze topfilms met acteur Edward Norton, enjoy goodlife!

Ontdek meer films voor mannen op lifestyle nieuws platform mensgoodlife.