duister-los-angeles-in-nightcrawler
Disney

Duister Los Angeles in Nightcrawler

Met dit ijzersterke filmdebuut van Dan Gilroy beleef je door de ogen van Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) een duister Los Angeles in Nightcrawler. Lou is werkloos en pakt alles aan wat op zijn pad komt. Hij spendeert veel van zijn tijd als nachtbraker op de straten van Los Angeles. Wanneer hij op een plaats delict stuit komt hij in aanraking met de harde kern van de misdaadjournalistiek, een grimmige groep fanatiekelingen die koste wat het kost de primeur willen hebben van ongelukken, overvallen, moorden en inbraken. Met een goedkope camera en politieradio scanner gaat Lou Bloom op zoek naar zijn eerste reportage.

Duister Los Angeles in Nightcrawler

Je leert Lou Bloom kennen als curieuze jongeman die zich al snel ontpopt tot freelance misdaadjournalist en weet op te boksen tegen de geroutineerde veteranen in het vak, zoals Joe Loder (Bill Paxton). ”Nightcrawlers” beluisteren radioberichten van de ordehandhaving, op zoek naar een sensationeel verhaal. In de late avondenuren brengt dit handjevol aasgieren hiermee dan ook de geheimen van de donkere straten in Los Angeles aan het licht. Ze interesseren zich in alles wat shockeert, dit levert geld op bij de nieuwsstations. Ze concurreren onderling om als eerste de grootste auto-ongelukken, bloederigste moorden en verwoestende branden op camera vast te leggen. Lou Bloom leert al snel de fijne kneepjes van het vak en rekruteert Rick (Riz Ahmed) als zijn partner.

Moordlustig

De verslaving naar schokkende beelden groeit. Een gewoon moordscenario is niet meer voldoende. Lou Bloom, artiest in zijn vrije tijd, is op zoek naar perfecte shots en gaat hierin zo ver dat de grens tussen deelnemer en toeschouwer langzaam vervaagt. Hij aarzelt niet wanneer hij op een plaats delict lichamen moet verslepen en belt de politie bij een misdrijf pas wanneer de moord daadwerkelijk gepleegd is, terwijl deze voorkomen had kunnen worden.

jake-gyllenhaal-nightcrawler
Hun hoogstaande werk wordt opgemerkt door Nina, eigenaresse van nieuwsstation Channel 6, die de lat voor hun reportages enorm hoog legt. Het moet goor, bloederig en angstaanjagend zijn. Volgens Nina is het perfecte verhaal: ”een schreeuwende vrouw op straat met doorgesneden keel in een goede buurt”. Het publiek wil bloed zien, drama, het moet smerig zijn. Misdaad in de goede buurten van de stad is goud waard en daar betalen de tv-stations voor. Stap voor stap wordt Lou de hoofdrolspeler van zijn eigen verhaal.

De personages

Vanaf het begin van de film kenmerkt Lou zich als een schimmig persoon. Hij is erg mager, heeft grote oogkassen en geeft je gewoonweg de rillingen. Het doet je denken aan het type seriemoordenaar. Gaandeweg zet dit beeld zich door in het neergezette personage en het geeft je te twijfelen over zijn psychische gezondheid.

the-city-shines-brightest-at-night
De misdaadjournalistiek in Nightcrawler is van een ander kaliber dan een gemiddeld avondje Peter R. de Vries zoals wij dat in Nederland kennen. Hoe verder je in het verhaal van de film kruipt, hoe meer het weg heeft van een satire op de journalistiek. Er heerst extremisme, het vak wordt neergezet als goor en gewetenloos. Het kaart verder op een grauwe manier de Amerikaanse drang tot succesvol ondernemen aan, waarbij het enkel draait om de eigen persoon. Met leugens, bedrog en misdaden worden eigen doelen waargemaakt. Er heerst een gevoel van nihilisme bij het kijken van deze film. Het bestaan van waarde of betekenis in de wereld wordt in twijfel getrokken door de getoonde daden.

Uitstekende acteur Jake Gyllenhaal

De acteerprestatie van Jake Gyllenhaal als Lou Bloom is buitengewoon. Binnen een paar minuten pakt hij je in, zijn personage intrigeert en toch heb je tegelijkertijd afgunst voor hem. Nightcrawler behoort zeker tot zijn lijst van topprestaties waar wij ook Donnie Darko, Prisoners en Zodiac in zouden plaatsen. Vergeet ook Bill Paxton, Rene Russo en Riz Ahmed niet. Allen zetten een krachtig staaltje acteerwerk neer.

De setting van de film en het gevoel dat het bij je oproept doet al snel denken aan filmklassiekers als Taxi Driver, Se7en, Collateral en Network. Voor een goede thrilleravond zijn dit, samen met Nightcrawler, de titels waardoor je op het puntje van je stoel gaat, en blijft zitten.

Trailer Nightcrawler

Bekijk de trailer van Nightcrawler voor een eerste impressie van de film.