stedentrip-kassel
1Zoom

Kassel avontuurlijk ontdekken met E-bike

Voor een geweldige stedentrip hoef je niet altijd ver weg te reizen. Onze oosterburen hebben een veelzijdig aanbod van prachtige locaties en deze stijgen momenteel enorm in populariteit. Duitsland saai? Oh, integendeel. Wij nemen je daarom mee naar Kassel, gelegen in de Duitse deelstaat Hessen, wat centraal gelegen is in het midden van Duitsland en hiermee heel gemakkelijk te bereiken. Kassel is met haar prachtige kastelen, imposante natuurparken, UNESCO werelderfgoed locaties en vooraanstaande musea een culturele kaskraker.

De stad en haar omgeving symboliseren waarom Duitsland bekend staat als fietsvakantieland bij uitstek. E-biking in Kassel is hot. Al fietsend ontdek je de mooiste bezienswaardigheden waaronder het fenomenale Bergpark, de orangerie van Kassel en het Fridericianum. Stap in het zadel en beleef een actieve stedentrip vol memorabele hoogtepunten.

Ontdek Kassel op een actieve wijze:

Goed voorbereid op reis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij hebben ons uitgebreid ingelezen in alle bezienswaardigheden, activiteiten en handige tips. Wist je dat je in Kassel gebruik kunt maken van de WowKasselCard? Met de WowKasselCard profiteer je van bijzondere aanbiedingen en kortingsdeals. Het reizen door de stad is eenvoudig doordat je met deze kaart tot 72 uur toegang hebt tot al het openbaar vervoer van de stad. Handig voor op een regenachtige dag wanneer je niet met de E-bike op pad gaat en toch enkele hoogtepunten wilt bezoeken. De WowKasselCard heeft veel aanbiedingen voor bezienswaardigheden en activiteiten die je gezien moet hebben. Een must-have dus voor je bezoek aan Kassel, het maakt het reizen in combinatie met de E-bike tot een nog betere ervaring.

Kassel stad
Foto: Venemama

Op ontdekkingstocht met de E-bike

Wat een beleving is het om met een E-bike de omgeving te ontdekken! De heerlijke frisse buitenlucht en een gevoel van vrijheid maken het tot een ultieme ervaring. Heb je een eigen E-bike? Dan adviseren wij om voor je vertrek een korte inspectie te (laten) doen. Werkt alles naar behoren? Mooi! Dan staat je zorgeloze vakantie op het punt te beginnen. Ben je niet in het bezit van een E-bike maar wil jij wel Kassel en omgeving hiermee fietsend ontdekken? Er is niets makkelijker dan je E-bike huren bij Heinrich Müller, waarbij je ook nog de keuze hebt om een dag met een ervaren gids op pad te gaan. Nog een tip: op de website van Grimmheimat tref je gedetailleerde fietsroutes en stadsplattegronden aan. Ook is de regio zeer goed voorzien van vele oplaadpunten voor je E-bike. Uitstippelen die routes en gaan!

De bezienswaardigheden van Kassel

De bezienswaardigheden van Kassel? Dat zijn er nogal wat. Om je op weg te helpen met het uitstippelen van al je activiteiten tijdens je stedentrip delen wij ter inspiratie onze favorieten. Wij hebben gekozen voor een gebalanceerde afwisseling van kunst, cultuur, natuur en (niet geheel onbelangrijk) culinair. Want na dat E-biken in de buitenlucht verdienen jullie zeker een heerlijke maaltijd.

Bergpark Wilhelmshohe
Foto: Venemama

UNESCO werelderfgoed

We trappen af met een tweetal locaties in en rondom Kassel die zijn opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst, namelijk Bergpark Wilhelmshöhe en de sprookjes van de Gebroeders Grimm. Een UNESCO erfgoed is van unieke en universele waarde voor de mensheid om deze beter te kunnen bewaren voor onze toekomstige generaties. Een vermelding als werelderfgoed krijg je niet zomaar, hier zijn strikte regels aan verbonden.

kassel stedentrip

Bergpark Wilhelmshöhe

Al E-bikend door het Bergpark Wilhelmshöhe wordt duidelijk waarom dit park deel uitmaakt van de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit bergpark is een uniek Barok kunstwerk waar diverse stromingen van tuinarchitectuur, kunst en techniek samenkomen. De honderden jaren oude waterwerken, waaronder een immense waterval met vele trappen, zijn een goed voorbeeld hiervan. De Italiaanse bouwmeester Giovanni Francesco Guerniero heeft de beroemde waterspelen ontworpen en het gigantische beeld van Hercules staat er al sinds het jaar 1717. Die heeft inmiddels al veel gezien.. toentertijd was het zelfs het beste monumentale koperen sculptuur ter wereld!   Maar dat is nog niet alles, het kasteel Löwenburg, wat vroeger diende als plezierpaleis van voor Wilhelm IX, weerspiegelt de historische betekenis van de heersers sinds de Middeleeuwen. De uitgebreide diversiteit van natuurschoon, fonteinen, watervallen, vijvers en kastelen zorgt gegarandeerd voor veel mooie foto’s. Het park is overigens omringd door natuurrijke omgeving wat hele mooie fietsroutes oplevert.

grimmwelt in kassel

De Gebroeders Grimm

Geregistreerd in het Memory of the World Register van UNESCO, staan de legendarische sprookjes van de gebroeders Grimm. Een bezoek aan het GRIMMWELT in Kassel is een traktatie op de indrukwekkende sprookjesverzameling van deze beroemde broers. Vanuit het centrum ben je in een paar minuten fietsen bij het moderne en op een heuvel gelegen blokvormige gebouw, het GRIMMWELT. Je hebt hier een prachtig uitzicht over een lagergelegen dal en eenmaal binnen in het museum ervaar je het levenswerk van de broers, het grootste Duitse woordenboek en ‘’De Grimm’’. Naast literaire historie is het ook voor kinderen heel toegankelijk en is er veel entertainment.

Het huis van de gebroeders Grimm ligt ook in deze regio en is omringd door het platteland dat hun sprookjes inspireerde. Zowel de weg er naartoe als het huis zelf werken heel betoverend. Welke locaties uit sprookjes van de Gebroeders Grimm ken jij van vroeger?

orangerie-karlsaue

Karlsaue-park en de Orangerie

We fietsen verder, en wel naar de Orangerie van Kassel. Een tip tussendoor, stop tijdig bij een oplaadpunt zodat je optimaal van je E-biketocht kunt genieten. De Orangerie grenst aan de noordelijke hoek van het Karlsaue-park en werd gebouwd tussen 1703 en 1711. Het hoofdgebouw alleen al heeft een lengte van bijna 140 meter. De Orangerie is zodanig gebouwd dat de middelste zichtlijn van het Karlsaue-park het gebouw doormidden snijdt. Het park is overigens heel goed bereikbaar vanuit onze eerdere bestemming, Bergpark Wilhelmshöhe. De tuin van Karlsaue kenmerkt zich met haar combinatie van klassiek barok- en landschapstuin.

fridericianum kassel

Documenta Hall en Fridericianum Museum

Het Fridericianum bestaat sinds 1779 en is vanaf begin af aan een openbaar museum. Oorspronkelijk huisveste dit prachtige gebouw de bibliotheek en verzamelcollectie van landgraaf Frederik II. Tegenwoordig biedt het ruimte aan een breed scala aan exposities die gedurende het jaar gehouden worden. Eens in de vijf jaar is het Fridericianum het middelpunt van kunst en wordt hier de ”Documenta” gehouden. Documenta is wereldwijd de belangrijkste tentoonstelling voor de actuele beeldende kunst en duurt maar liefst 100 dagen. Het Fridericianum is het middelpunt, maar heel Kassel staat tijdens deze 100 dagen in het teken van de beeldende kunst. Het evenement is enorm populair en trekt per editie honderdduizenden bezoekers. De volgende editie is in 2022.

waterval-Kassel
Foto: kgo3121

De omgeving van Kassel

De omgeving perfect is voor fietsavonturen, maar wandelen mag natuurlijk ook. De gastvrijheid van het Duitse volk in deze regio merk je temeer door de vele gezellige plattelandsherbergen die je uitnodigen om te stoppen voor een versnapering. De vele (natuur)paden leiden je door diepe beukenbossen, pittoreske dorpjes en schilderachtige rivierdalen. Je vergeet zowaar de tijd en waar je bent. Er zijn gelukkig voldoende wegwijzers aanwezig om je route te vervolgen door het uitgestrekte landschap wat zich zo nu en dan laat afwisselen door en prachtig kasteel. De kronkelende rivieren zijn een oase van rust en de vele natuurparken prikkelen alle zintuigen. Naast het Bergpark Wilhelmshöhe wil je het staatspark Karlsaue, Steinhofen Wasserfall en Stadthallengarten ook zeker niet missen. Doordat de natuur in de omgeving van Kassel zo wonderlijk is ervaar je deze het beste per E-bike. Voel je een met de natuur en geniet optimaal.

Nog even tot rust komen

Wat een mooie momenten allemaal! Bijna te veel om bij te houden he? Hoeveel foto’s heb je inmiddels al gemaakt? ;-).Tijd om te ontspannen. En wat is een betere plek om te ontspannen dan een van de bekroonde spa- en ontspanningsfaciliteiten die Spa stad Kassel te bieden heeft. In Bad Wilhelmshöhe kies je voor een van de wellness-spa’s of voor de buitengenieters een duik in een van de natuurlijke zwemmeren die hier gelegen zijn. Fietsen, wandelen en zwemmen.. Het lijkt wel een triatlon in een van de mooiste plaatsen die Europa te bieden heeft. Wij genieten hier intens van.

Boek je stedentrip naar Kassel

Ben je er klaar voor? Boek dan je overnachting in Kassel en maak je op voor een geweldige beleving. WowKassel heeft een groot aanbod van comfortabele overnachtingen en vergeet zeker de mooie deals niet met de WowKasselCard. Hopelijk hebben wij niet té veel verklapt en geniet jij (samen met je gezelschap) binnenkort van een heerlijk lang weekend weg naar Kassel.

Mooie foto’s:

Hercules, Kassel
Foto: Darkiya
orangerie-large
De Orangerie van Kassel