Richtkijker kopen: lees deze tips

Een richtkijker helpt je om een doel op langere afstand in beeld te krijgen. Echter, de ene richtkijker is de andere niet en wanneer je er eentje aanschaft is het belangrijk om met verschillende factoren rekening te houden. Het doel waarvoor je de richtkijker nodig hebt, de grootte van de lens, de vergroting en de instelmogelijkheden, brengen jou tot een bepaalde richtkijker.

Het doel van een richtkijker

Wanneer je op zoek bent naar een richtkijker, dan ben je dat om een bepaalde reden. Drijfjacht, drukjacht of misschien wel voor de schietsport. Al deze doelen vragen om andere factoren bij een richtkijker. Zo moet je bij drijfjacht snel kunnen reageren op een snel bewegend doelwit. Bij drukjacht heb je wat meer tijd omdat je doelwit stiller is. Het gaat hier om een een-op-een-situatie met jou en het doelwit. Bij de schietsport probeer je weer meerdere doelen op variërende afstanden te raken om een hoog aantal punten te scoren.

De vergroting

De hoogste vergroting is niet altijd per se de beste vergroting. Ga je op drijfjacht? Dan heb je bijvoorbeeld niet zo’n grote vergroting nodig. Je schiet dan vaak op snel bewegende doelen en op wat grotere doelen. Een breed blikveld heeft dan meer prioriteit dan het zien van elke veer of haar. Bij sportschieten moet je kijken naar de afstanden die je wil schieten en of deze ook verschillen van elkaar of niet.

richtkijker

Diameter van de lens

Hoe groter de diameter van de lens, hoe meer licht erdoorheen valt. Ben je in een situatie met minder licht? Dan wordt dus vaker een richtkijker met grotere diameter gebruikt. Wel heeft zo’n grote lens als nadeel dat de kijker zwaarder zal worden.

Adjustable Objective (AO)

Een kijker met AO heeft een verstelbare lens waarbij je het brandpunt van de lens kunt verstellen. Dit houdt in dat je de kijker op verschillende afstanden scherp kunt stellen. Hoe groter de vergroting, hoe beter de kwaliteit van de lens en hoe nauwkeurig er scherp gesteld kan worden. Een richtkijker met AO kan handig zijn!

Vind de richtkijker die bij jou past, enjoy goodlife!

Vind meer gadgets op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.