Zo ontwerp je jouw object om te printen met een 3D-printer
Zo ontwerp je jouw object om te printen met een 3D-printer

Zo ontwerp je jouw object om te printen met een 3D-printer

Van handige gebruiksvoorwerpen tot kunst, je kunt allerlei objecten printen met behulp van een 3D-printer. Tegenwoordig zijn dergelijke apparaten zeer betaalbaar, met als gevolg dat steeds meer mensen er eentje thuis hebben staan. Voor sommige mensen is het printen van 3D-objecten niet meer dan een leuk tijdverdrijf, maar andere mensen pakken het serieuzer aan en printen bijvoorbeeld hun eigen unieke beeldjes of sieraden, die ze vervolgens verhandelen.

De keuze voor het filament

Voordat je aan een ontwerp gaat beginnen, is het verstandig om er goed over na te denken wat je precies wilt maken en welk filament je daarvoor het beste kunt gebruiken. Een filament is voor de 3D-printer wat een inktpatroon is voor de traditionele printer. Je hebt een filament nodig om objecten te kunnen printen en niet alle filamenten zijn voor elk type 3D-printer geschikt. Een filament dat vaak gebruikt wordt, is het ABS-filament ofwel voluit Acrylonitril-Butadieen-Stryeen. Dit is een zogenoemde thermoplastic op oliebasis. Het is bij gebruikers van 3D-printers vooral populair omdat het heel sterk en tegelijk buigzaam is. Het is echter niet geschikt voor het maken van objecten die met etenswaren in aanraking komen.

Gebruik een bestaand ontwerp

Voor het maken van jouw unieke object met behulp van een 3D-printer heb je grofweg twee mogelijkheden. Je kunt ofwel helemaal vanaf de basis beginnen met zelf ontwerpen, maar je kunt ook voortborduren op een bestaand ontwerp. Als je alles zelf wilt doen, heb je daarvoor op de eerste plaats de juiste software voor nodig. Ben je een beginner, dan zou je Tinkercad kunnen proberen. Dit is een gebruiksvriendelijke tool om eenvoudige 3D-modellen mee te ontwerpen. Wil je het wat geavanceerder aanpakken, dan is Fusion 360 de moeite van het bekijken waard. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn nog veel meer tools te vinden om 3D-ontwerpen te maken. Maar nog veel groter is het aantal kant-en-klare ontwerpen dat je kunt vinden op sites als 3D Warehouse en Thingiverse en die je desgewenst naar eigen inzicht kunt aanpassen.

Printen met het juiste type

De ene printer is de andere niet en ook de gebruikte nozzles zijn sterk bepalend voor het eindresultaat. Dit zijn als het ware de printkoppen waaruit het filament komt tijdens het printproces. Je hebt ze in verschillende groottes. Met een grotere nozzle kun je vaak een hogere printsnelheid behalen, maar de nauwkeurigheid is vaak minder groot.

Ontdek meer gadgets voor mannen op lifestyle blog mensgoodlife.