Tijd voor een andere auto of motor? Plan de verkoop van je huidige voertuig zorgvuldig!
Tijd voor een andere auto of motor? Plan de verkoop van je huidige voertuig zorgvuldig!

Tijd voor een andere auto of motor? Plan de verkoop van je huidige voertuig zorgvuldig!

Als het tijd is om over te gaan tot de aanschaf van een nieuwe auto of motor, wil je natuurlijk de beste prijs voor je huidige voertuig ontvangen. Maar de kans is groot dat je hierin weinig of geen ervaring hebt. Hoe voorkom je dat je zaken moet doen met louche types die reageren op jouw advertentie? En welke prijs kun je eigenlijk voor jouw auto of motor nog krijgen?

Waarde bepalen

Om met dat laatste te beginnen: voordat je jouw auto verkopen gaat, is het zaak om eerst de waarde van het voertuig te bepalen. Hiervoor zijn allerlei handige tools online beschikbaar. Let wel op de gebruikte terminologie, want vaak wordt er gesproken van inruilwaarde. Maar inruilwaarde is iets anders dan verkoopwaarde. Als jij je auto rechtstreeks aan je buurman verkoopt en hij biedt je er 5.000 euro voor, dan zul je dat bedrag waarschijnlijk niet als inruilwaarde ontvangen bij je dealer. De reden daarvoor is simpel: die dealer wil de auto ook graag voor 5.000 euro aan te buurman (of iemand anders) verkopen. Hij zal jou dus een lager bedrag bieden, om zelf wat winst te kunnen maken.

Rechtstreeks zaken doen

Er valt dus iets voor te zeggen om zelf de verkoop ter hand te nemen, in plaats van te kiezen voor inruilen. Maar daarmee heb je niet alleen de lusten, je krijgt de lasten er bij cadeau. Je moet dan immers veel meer zelf doen om het voertuig verkocht te krijgen. Het kan ook anders! Je kunt ook een bemiddelaar inschakelen als jij je auto of motor verkopen wilt. Je krijgt dan een gegarandeerd bod en de onderhandelingen worden namens jou gevoerd, dus daar hoef jij je zelf niet mee bezig te houden. Het prettige hiervan is dat je zaken doet met experts op het gebied van auto’s en motoren, zodat je altijd te maken hebt met een professional.

Planning de verkoop van je auto of motor

Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar door het jaar heen varieert de vraag naar tweedehands auto’s sterk. In januari (net na de feestdagen) en augustus (net na de vakantie) is er vaak niet zo veel budget beschikbaar. In die maanden is er weinig vraag naar gebruikte auto’s en motoren. April, mei en juni zijn daarentegen juist zeer gunstige maanden om je voertuig te koop aan te bieden.

Ontdek welke auto het best bij je past op lifestyleblog mensgoodlife.