een-tweede-huis-kopen-dit-zijn-de-financieringsopties
een-tweede-huis-kopen-dit-zijn-de-financieringsopties

Een tweede huis kopen? Dit zijn de financieringsopties


Wat lijkt er mooier te zijn dan het hebben van een tweede huis? Het is de plek om lekker tot rust te komen, te ontsnappen uit de dagelijkse sleur en het staat vaak garant voor een plek om een gezellige tijd door te brengen met vrienden, familie en kennissen. We hoeven jou vast niet uit te leggen wat de grootste voordelen van een tweede (vakantie)woning zijn, dus daar zullen we ons verder ook niet over gaan buigen. Maar iets waar je vooraf wél rekening mee moet houden, is het financieren van een tweede woning. Een tweede recreatie- of vakantiewoning heeft in fiscaal opzicht de nodige voeten in de aarde en is daarom niet voor iedereen financieel haalbaar. Maar er zijn een aantal manieren om een tweede woning gedeeltelijk of volledig te financieren. In dit artikel delen we een aantal financiering vakantiewoning tips. Lees je verder?

#1 Extra hypotheek

Een tweede vakantiewoning kopen klinkt als een slim plan, omdat spaargeld op dit moment weinig rendement oplevert. En daar is in zekere zin ook wel iets voor te zeggen, maar de meeste mensen hebben wel aanvullende financiering nodig om een vakantiewoning te kopen. Een tweede woning brengt nou eenmaal extra kosten met zich mee. Misschien wel de meest voor de hand liggende manier om het kostenplaatje rond te krijgen, is door een tweede hypotheek af te sluiten. Echter staan de meeste banken niet te springen om een hypotheek te verstrekken op een tweede huis. De meeste kredietverstrekkers financieren niet meer dan 75% van de totale koopsom. Hierdoor moet je alsnog zelf een gedeelte van het huis betalen. Daarnaast gelden er nog een aantal andere strenge eisen. Er worden bouwkundige eisen gesteld aan de woning. Zo moet de woning van steen zijn gebouwd, op een fundering staan en daarnaast moet het dak met pannen zijn bedekt. Ook kan er een beperking worden opgelegd, zoals aan een uitdrukkelijk verbod op het verhuren van de woning.

#2 Overwaarde

Woningen stijgen in waarde, dus misschien heeft jouw koopwoning ook wel een flinke overwaarde. Dit biedt kansen! Kredietverstrekkers zijn namelijk bereid om een hypotheek te geven op de overwaarde van je woning. Daarom wordt het makkelijker om een tweede vakantiewoning te financieren met de overwaarde van je woning. Uiteraard wordt er wel een nieuwe berekening gemaakt of je de nieuwe maandlasten kunt dragen op basis van je inkomen.

#3 Persoonlijke lening

Als bovenstaande financieringsopties niet mogelijk zijn, kan een persoonlijke lening afsluiten misschien uitkomst bieden. Bij de meeste banken kun je maximaal €75.000 lenen. Als je meer geld wilt lenen, moet je bij meerdere banken aankloppen. De looptijd van de lening heeft invloed op de rente, maandlasten en totale kredietsom. Bij een persoonlijke lening staat de looptijd en rente vast, dus je weet vooraf wat de maandlasten gaan zijn en wanneer de lening is afgelost. Succes!

Beleef de rust in huis na een drukke werkweek met een tweede huis. Dat is thuiskomen 2.0. Echt weg van alles maar toch lekker thuis. Enjoy goodlife!

Lees ook onze woontrends en volg jouw favoriete mannenblog mensgoodlife.