hoe-zorg-ik-voor-een-goed-verwarmd-huis
hoe-zorg-ik-voor-een-goed-verwarmd-huis

Hoe zorg ik voor een goed verwarmd huis?

De barre wintermaanden zijn weer in aantocht en de winterjas, handschoenen en dikke sokken kunnen weer uit de kast gehaald worden. Nu we vaker thuis zijn, is een goed verwarmde woning misschien nog wel belangrijker dan ooit tevoren. Wat dacht je bijvoorbeeld van jouw werkkamer of man cave? Uiteraard niets zo vervelend als met koude vingers en een koude neus achter jouw laptop of Playstation te zitten. Nu zijn wij mannen wellicht iets praktischer ingesteld dan vrouwen en zullen we minder snel denken aan het aansteken van kaarsjes of het sluiten van de gordijnen om een ruimte warmer te krijgen. Wij zijn waarschijnlijk meer van de praktische en duurzame oplossingen om te zorgen voor een goed verwarmd huis. Wij geven je dan ook graag een aantal tips. Heb je bijvoorbeeld ooit weleens gedacht aan het plaatsen van een radiator ventilator?

Het plaatsen van een radiator ventilator

Een duurzame oplossing voor het beter en sneller verwarmen van een ruimte, is het plaatsen van een radiator ventilator. Dit klinkt misschien als een flinke en ingewikkelde investering, echter is het tegenovergestelde het geval. Voor maximaal 200 euro (afhankelijk van de grootte van de ventilator) heb je namelijk al een radiator ventilator in je bezit, welke je vervolgens heel gemakkelijk zelf kunt plaatsen op jouw huidige verwarming door middel van magneten. Zodra de ventilator eenmaal is geplaatst, zorgt deze ervoor dat het proces van stijgende warme lucht wordt versneld. Op deze manier wordt de ruimte niet alleen sneller verwarmd, hij zorgt er ook nog eens voor dat je uiteindelijk de temperatuur van de radiator lager kunt zetten. Een verwarming mét radiator ventilator geeft namelijk evenveel warmte af bij een lagere temperatuur, dan een verwarming zonder. Kortom, win-win. Je bespaart onderaan de streep niet alleen kosten, de koude neus en vingers zijn ook nog eens verleden tijd.

Het goed isoleren van je huis

Over duurzame oplossingen gesproken, het zorgen voor een goed geïsoleerd huis is er hier zeker een van. Het aansteken van (veel) kaarsjes is natuurlijk gezellig en romantisch (mocht je een keer punten willen scoren), maar een lange termijn oplossing is het niet. Wil je écht een goed verwarmd huis, dan moet je dit vanaf de basis aanpakken. Heeft jouw woning bijvoorbeeld enkel glas? Overweeg het plaatsen van dubbel glas. Zijn er veel kieren te vinden rondom ramen en deuren, zorg er dan voor dat deze worden gedicht. Vergeet tenslotte ook zeker niet de isolatie van vloeren, wanden en dak. Door alles goed en grondig aan te pakken, weet je zeker dat je hier voor een langere tijd plezier van zult hebben. 

Van het gas af en toch een verwarmd huis

Heb je je ooit beseft dat zo’n 75% van het energieverbruik toegekend kan worden aan de verwarming? En dat het verhogen van de verwarming met één graad kan zorgen voor 100 euro meer aan kosten op jaarbasis? Laat staan wanneer je gebruik maakt van gas, iets waarvan de kosten alleen maar toenemen. Kortom, je bewust zijn van je verbruik en de kosten die erbij komen kijken is van enorm belang. Wil je van het gas af, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je ervoor kiezen om een warmtepomp of zonnepanelen te installeren, of kan je overstappen op elektrisch koken. Nu snappen we dat dit een flinke investering is en deze beslissing zeker niet over één nacht ijs gaat, maar wellicht dat we je hiermee toch aan het denken hebben gezet. 

Mogelijkheden zat en geen excuus meer om in de kou te zitten deze winter. Ga voor een verwarmd huis, enjoy goodlife!

Een verwarmd huis met jouw Heatfan

Ontdek meer inspirerend woningnieuws op lifestyle platform mensgoodlife.