je-laten-omscholen-hier-moet-je-aan-denken
je-laten-omscholen-hier-moet-je-aan-denken

Je laten omscholen? Hier moet je aan denken!

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je wilt laten omscholen. Misschien heb je je opleiding gehaald en besef je nu dat er heel weinig banen zijn binnen deze sector. Of je hebt jaren gewerkt, maar merkt nu dat jouw beroep overbodig begint te worden. Misschien zit je wel helemaal niet op je plek en word je gewoon niet gelukkig van het werk dat je nu doet. Kortom: genoeg redenen om elders te gaan kijken.

Toch kan omscholen best wel spannend zijn. Weer terug de schoolbanken in, mogelijk verlies van inkomen en dan nog niet de garantie dat je straks direct aan het werk kunt. Er komt veel op je af wanneer je deze beslissing probeert te maken. Daarom des te belangrijker om te weten waar je aan begint. Want waar moet je eigenlijk aan denken als je je laat omscholen? In dit artikel vind je alles wat je moet weten.

Houd rekening met inkomstenverlies

Besef goed dat je niet direct voor een volledig salaris aan de slag kunt gaan. Misschien moet je zelfs wel volledig terug de schoolbanken in. Dit betekent wellicht zelfs dat je zonder inkomsten zult zitten de komende tijd. Goed om hier rekening mee te houden, want dit is uiteraard niet in elk huishouden mogelijk.

Gelukkig is betaald omscholen bij sommige sectoren ook mogelijk. Dit zie je vooral bij beroepen die in de praktijk geleerd moeten worden. Je zult vanaf dag één al meelopen en in de praktijk aan de slag gaan. Dat betekent ook dat je vanaf de eerste dag al salaris ontvangt. Dan moet je wellicht nog rekening houden met inkomstenverlies, maar je zit nooit volledig zonder inkomsten. Een fijne gedachte.

Er zijn verschillende opleidingsinstituten waarbij dit mogelijk is. Een van de grootste is Strevon. Om het enorme tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de techniek te verkleinen, hebben zij een slim omscholingstraject bedacht. Hierbij worden mensen binnen slechts 1,5 jaar klaargestoomd om volledig zelfstandig aan de slag te kunnen. 

Kansen op de arbeidsmarkt

Wil je je laten omscholen omdat je nu te weinig kans maakt op de arbeidsmarkt? Dan wil je dat dit natuurlijk anders gaat zijn nadat je omgeschoold bent. Maak dan ook niet de fout om wéér voor een sector te kiezen waar weinig banen in te vinden zijn. Controleer daarom voordat je je laat omscholen eerst wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn.

Tegenwoordig heerst er een groot tekort aan mensen die echt handig zijn en willen werken binnen de elektrotechniek. Het grote voordeel van de technische sector is dat de banen hier echt voor het oprapen lijken te liggen. Bovendien is het ook nog eens een zeer brede sector. Je kunt een opleiding zonnepanelen monteur volgen of misschien zelfs wel loodgieter worden. Er is voor werkelijk ieder wel wat wils te vinden.

De vorm van de opleiding

Bedenk ook goed wat voor soort opleiding je zou willen volgen. Wil je echt fulltime terug de schoolbanken in en een 4-jarige opleiding volgen? Of kies je liever voor een opleiding waarbij je direct aan de slag kunt in de praktijk? Het grote voordeel van een praktische opleiding is dat je meestal salaris blijft behouden. Wanneer je echt vier jaar terug de schoolbanken in gaat, dan kost dit alleen maar geld. Daarnaast kun je op die manier ook snel een hoor leren en dit direct toepassen in de praktijk. Ideaal!

Ontdek meer leuke banen en mannen nieuws op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.