De keuken hoort natuurlijk een walhalla van lekkere luchtjes te zijn. De heerlijke snert van je oma die al de hele dag staat te pruttelen, de taart die je vrouw net in de oven heeft geschoven en de heerlijke gehaktballen die jij net in de pan hebt gegooid. Een mengeling van overheerlijke geuren waardoor je je helemaal thuis waant. Een heerlijk idee. Toch blijkt dit in de praktijk zeker niet altijd zo te werken. Hoe hygiënisch je ook probeert te koken, toch lijkt er telkens weer een naar, penetrant luchtje uit de keuken op te stijgen. Erg vervelend en ook nog eens niet bevorderlijk voor je eetlust.
We hebben in elk geval goed nieuws voor je. Je bent namelijk zeker niet alleen en deze lucht hoeft echt niets met de eigen hygiëne te maken te hebben. Maar waar heeft het dan wel mee te maken? En, belangrijker nog, hoe kom je er eigenlijk vanaf? Hieronder zetten we een aantal handige tips op een rijtje.
Controleer de afvoer in de keuken
Vraag jezelf eerst af of de afvoer verstopt is. Dit is namelijk in veel gevallen de grootste boosdoener voor nare luchtjes in de keuken. In de meeste gevallen merk je een verstopping al snel op doordat er water in de wasbak blijft staan. Dat hoeft echter zeker niet het geval te zijn. Soms is de blokkade nog niet al te hevig, maar veroorzaakt het wel al nare luchtjes. Dit zie je bijvoorbeeld terug wanneer er eten- en vetresten in de sifon blijven hangen. Vaak zie je dit in het zwanenhals gedeelte. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door de sifon regelmatig te openen en even goed uit te spoelen.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je de afvoer zoveel mogelijk probeert te ontzien van dingen die daar niet thuis horen. Nog al te vaak wordt de wasbak als vuilnisbak ingezet. Etensresten worden moeiteloos doorgespoeld. Geen goed idee, want deze kunnen voor enorme blokkades zorgen en ook nog eens nare luchtjes verspreiden. Etensresten horen in de vuilnisbak, niet in de afvoer.
Let op de vaatwasser
In de meeste huishoudens bevindt de vaatwasmachine zich in de keuken. Ook hier kunnen echter voedselresten in de filter verstrikt raken en nare luchtjes verspreid worden. Je kunt dit eenvoudig voorkomen of in elk geval zoveel mogelijk tegengaan door de vaatwasser regelmatig te reinigen. Doe dit minimaal één a twee keer per maand met een speciale machinereiniger voor vaatwasser en wasmachine.
Gebruik geurverdrijvers in de koelkast
Heb je eens groente of vlees slecht laten worden in de koelkast? Dan is het heel lastig om die penetrante lucht nog uit huis te krijgen. Hoe vaak je de koelkast ook sopt, de geur blijft aanwezig en bevindt zich in de hele woning. Gelukkig kun je de geur relatief eenvoudig neutraliseren door de juiste geurverdrijvers te gebruiken. Dit zijn hele simpele huis keuken en tuin middeltjes. Zo is een bordje met citroenschijfjes vaak al voldoende om de geur te neutraliseren. Ook droge theezakjes kunnen hierbij helpen.
Design jouw inspirerende keuken
Ontdek meer inspirerende interieurs op lifestyle mannenblog mensgoodlife.