hoe-zet-je-een-perfecte-espresso
hoe-zet-je-een-perfecte-espresso

Hoe zet je een perfecte espresso

Een heerlijke espresso zetten, dat kunnen we allemaal! Althans met de juiste benodigdheden en kennis… In deze blog vind je een aantal tips voor het zetten van een perfecte espresso. Doe er je voordeel mee!

Een perfecte espresso zetten…

De perfecte espresso zet je met behulp van de volgende 5 tips:

#5 De juiste bonen

Koop je koffiebonen bewust en niet zomaar! Een specialist, die genoeg informatie heeft over de bonen, kan je helpen met het vinden van de juiste koffiebonen. Een goed begin is het halve werk en met de juiste bonen onderscheid je de betere espresso’s (vol van smaak en met een goede cremalaag), van de slechtere koffie.

#4 De branding en maling

Gebruik je koffiebonen binnen 3 weken na de branddatum van de bonen voor het lekkerste resultaat! Let ook zeker op de maling van de bonen. Te fijn gemalen betekent vaak een verbrande smaak en te grof gemalen een waterige dunne koffie.

#3 Droog en schoon

Is je koffiefilter nog vochtig? Zorg er dan eerst voor dat je deze droog en schoon maakt. Komt je koffie namelijk in aanmerking met dit vocht, dan merk je dit gelijk aan de smaak.

#2 Aandrukken met je tamper

Verdeel de koffie goed in het filter en zet je tamper recht op de koffie, dan aandrukken als een echte barista! Kun je je filter op z’n kop houden zonder dat de koffie eruit valt? Dan zit je vaak goed! (Tip: test dit niet te vroeg… voordat alle koffie op je schoenen ligt). Maar let op, te hard aandrukken zorgt weer voor een bittere espresso.

#1 De perfecte espresso

Om een heerlijke espresso te zetten heb je ongeveer 20-30 seconden nodig. Laat de koffie lopen, in het begin zal dit een stroperige straal zijn die langzaam overloopt in een wat dunnere straal. Oefening baart kunst! Gaat de koffie te snel, dan is je koffie zuur of zelfs waterig en andersom smaakt het weer sneller bitter of zelfs verbrand.

De laatste check… Op je vers gezette espresso moet een mooie cremalaag zitten. Een fluffy substantie die mooi verdeeld is over de koffie. Vergelijk het met een tijgerprintje. Dan zit je zeker goed.

Zet net als een echte barista een perfecte espresso in slechts 5 stappen, enjoy goodlife!

Vind meer koffienieuws op het lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.