Prepaid of abonnement? De voor- en nadelen op een rij

Ben je toe aan een nieuw abonnement? En twijfel je tussen een standaard abonnement en prepaid? Dan vraag je je vast af wat precies het verschil is. Hoe werkt prepaid precies? Is het mogelijk om je eigen telefoonnummer aan te houden? In dit artikel behandelen we elke optie en nemen we de verschillende voor- en nadelen onder de loep. 

Hoe werkt prepaid? 

Het woord prepaid zegt het eigenlijk al. Dit betekent dat je vooraf betaalt. Je zet eenvoudig een bedrag op je kaart via de website of je doet dit in de winkel. Vervolgens kun je bellen, sms’en en internetten tot je tegoed op is. Het fijne is dat je er dus achteraf geen rekening mee krijgt. Je weet van tevoren hoeveel je kwijt bent. Als het op is, bepaal je zelf of je hem nog een keer gaat opwaarderen. 

Wat is een abonnement? 

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een abonnement. Bij een abonnement sluit je een contract af met een provider. Je bepaalt van tevoren hoeveel tegoed je maandelijks nodig hebt. Elke maand betaal je vervolgens de rekening. Meestal duurt een contract één à twee jaar. Hoe langer je contract duurt, hoe goedkoper het wordt. Ook maakt het verschil of je een abonnement met toestel of zonder toestel afsluit. 

Bij een abonnement weet je in principe van tevoren wat de kosten zullen zijn. Als je genoeg hebt aan tegoed, maak je geen extra kosten. Het is echter ook mogelijk om buiten je bundel te sms’en, te bellen of te internetten. In dat geval ontvang je een iets hogere rekening. Als je internetbundel op is, gaat je internetsnelheid meestal enkel omlaag. Er zijn echter ook providers waarbij het helemaal niet meer mogelijk is om te internetten. 

Voor- en nadelen van prepaid

Het voordeel van prepaid is dat je van tevoren weet hoeveel je precies uitgeeft. Daarnaast kun je eenvoudig opwaarderen. Bovendien maakt het ook niet uit hoe lang je erover doet voordat het tegoed op is. Bij de meeste providers is het beltegoed onbeperkt houdbaar. Daarnaast is het ook voordeliger dan wanneer je een abonnement met toestel zou kopen. Als je tweedehands een iPhone 11 wit koopt met sim only, zal je hier ongelooflijk veel geld mee besparen.

Houd er wel rekening mee dat de tarieven bij prepaid over het algemeen veel hoger liggen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je relatief weinig verbruikt. Wanneer je echter structureel veel verbruikt, is het meestal goedkoper om voor een abonnement te kiezen. 

Voor- en nadelen van een abonnement

Bij een abonnement weet je meestal hoeveel je maandelijks gaat betalen. Het is echter relatief eenvoudig om buiten je bundel te bellen. Als je dit doet, kunnen de kosten onnodig hoog oplopen. 

Houd er bovendien rekening mee dat een abonnement voor langere tijd is. Als er in de tussentijd iets met je telefoon gebeurt, zal je het contract gewoon door moeten blijven betalen. Dit is een veelgehoord risico. 

Ontdek meer smartphones en lifestyle nieuws op mannenblog mensgoodlife.