word-bestand-verloren-wat-nu
word-bestand-verloren-wat-nu

Verloren Word bestand: Wat nu?

Het is iedereen wel eens overkomen. Het nare gevoel van een knoop in je maag door de schrik van een verloren paper, schoolwerkstuk of rapport. Het scenario is vaak hetzelfde: je opent een Word bestand via je mail. Vervolgens tik je jezelf vierkant tot de klus is geklaard. Tijd om op te slaan en af te sluiten. Maar hè, je bestand is nergens terug te vinden! Terwijl je hem toch echt hebt opgeslagen. Wij vertellen je hoe je jouw verloren Word bestand terughaalt uit niemandsland.

Hoe gaat een Word bestand verloren?

Wanneer je een Word bestand opent via e-mail krijg je de, in eerste oogopslag niet veelzeggende, optie om te kiezen tussen: ‘openen met’ en ‘opslaan als’. Door te kiezen voor ‘openen met’ kun je een bestand meteen herschrijven of uitbreiden. Maar, vanaf het moment dat je kiest voor ‘openen met’ bevind je jezelf tevens in de gevaren zone.

Omdat het bestand dat hiermee is geopend weliswaar kan worden opgeslagen, maar wél in een map voor tijdelijke bestanden. Diep verborgen in het systeemfolder van jouw computer waar je als gewone gebruiker niet zomaar bij kan. Zonder dat je je hier bewust van bent sluit je het word bestand vervolgens af om hem te verbannen naar niemandsland om nooit meer terug te vinden.

Red jouw Word bestand uit niemandsland!

Gelukkig is er een manier om jouw verloren Word bestand mogelijk te redden. Vooral als er nog niet veel tijd is verlopen sinds het bestand is gesloten. Dit zijn de instructies voor Windows 7, Windows Vista en Windows 8 gebruikers.

  1. Klik op ‘Start’ links onderaan de desktop of druk op de Windows toets van je keyboard. (Windows toets + R voor Windows 8 gebruikers).
  2. Kopieer en plak het volgende in de zoekbalk. Voor Interner Explorer gebruikers: %userprofile%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\IE5. Of voor Firefox gebruikers: %userprofile%\AppData\Local\temp.
  3. Druk op Alt + T en klik op ‘Mapopties wijzigen’.
  4. Het venster om mapopties te wijzigen is nu geopend. Klik op het tweede tabblad ‘Weergave’ en selecteer de optie ‘Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven’.
  5. Klik op ‘OK’ onderaan het ‘Mapopties wijzigen’ venster en bevestig het waarschuwingsbericht
  6. Verborgen mappen worden nu weergeven met een transparant map icoon. Doorzoek de transparante mappen met ingewikkelde namen zoals ‘ANH4N2W1’ etc. Je bestand bevindt zich in één van deze mappen. Het makkelijkst is om de zoekfunctie te gebruiken, mits je de naam van het bestand herinnert. Typ de naam van het bestand in op het zoekveld ‘Zoek bestanden’.
  7. Zie je jouw verloren bestand verschijnen? Dan mag je een gat in de lucht springen van geluk! Het bestand is op wonderlijke wijze nog niet verwijderd uit de map voor tijdelijke bestanden. Door het bestand te openen en vervolgens te kiezen voor ‘opslaan als’ sla je jouw werk veilig op in een locatie waar je het terug kunt vinden.

Voorkom dat je Word document verloren gaat

Hebben deze stappen jouw harde werk kunnen redden? Dan zijn wij ontzettend blij dat wij je een hoop frustratie hebben bespaard. Het is natuurlijk zaak om het de volgende keer niet zo ver te laten komen dat het nodig is om de bovenstaande stappen te doorlopen. Maak er een gewoonte van om nooit te klikken op ‘openen met’ en in plaats daarvan meteen te klikken op ‘opslaan als’. Zodat jouw bestand meteen veilig is opgeslagen in een toegankelijke locatie op de computer.

Laat je computer niet tegen je werken en enjoy Goodlife!