ambre-dor-reserve-is-een-luxueuze-rum-waarmee-ah-riise-blijft-verrassen
ambre-dor-reserve-is-een-luxueuze-rum-waarmee-ah-riise-blijft-verrassen

Ambre d’Or Reserve is een luxueuze rum waarmee A.H. Riise blijft verrassen

A.H. Riise lukt het keer op keer om te verrassen, de Ambre d’Or Reserve is een smaakvolle spirit die niet mag ontbreken in jouw rumverzameling.

Al heel wat premium rums en spirits hebben de revue gepasseerd. Het is niet gemakkelijk om als gerenommeerd rumproducent keer op keer te verrassen. A.H. Riise lukt het wel, want ook haar nieuwe release, de Ambre d’Or Reserve, is een smaakvolle rum die je maar al te graag schenkt voor je vrienden en kennissen. Zeker met de aankomende feestdagen is dit een fles die je niet alleen als cadeau onder de boom legt, maar juist op tafel kunt presenteren als luxe digestief. A.H. Riise is een merk met sterke origine en een inspirerend verhaal van ondernemerschap en creativiteit, en dat proef je.

Een stukje geschiedenis

Albert Heinrich Riise, een Deense apotheker en ondernemer werkte in de 18e eeuw in Deens West-Indië. Zijn succesvolle apotheek groeide uit tot dé plek in de Caraïben voor allerhande zaken en alcoholische middelen. Met zijn liefde voor plantkunde is hij gaan experimenteren met exotische planten. Zijn brouwsels werden gebruikt als medicijn tegen ziekten. Een van zijn ontdekkingen was een alcoholische rumvariant welke al heel snel een wereldwijd succes werd. Tegenwoordig genieten wij van zijn klassieke creaties en nieuwe inventies van het merk A.H. Riise. Een merk wat gerenommeerde rumproducties levert en blijf verrassen met smaakvolle releases.

Ambre d’Or Reserve

Het succesvolle A.H. Riise XO Reserve ‘Sauternes Cask’ smaakte naar meer. In navolging van deze heerlijke rum is “Ambre d’Or Reserve” op de markt gebracht om dit recept, dat voor het laatst werd gebotteld in 2018, te vervangen. Ambre d’Or Reserve is een subtiele alcoholische spirit die eer doet aan de naam van haar bedenker, Albert Heinrich Riise. Gerijpt op oude vaten die vroeger gebruikt werden voor zoete witte wijn krijgt deze rum haar karakteristiek zoete en volle smaak. De diepgang wordt begeleid doordat deze premium rum bestaat uit een combinatie van meerdere destillaten tot wel 20 jaar oud. In het glas is het een vurig schouwspel door haar donker gouden kleur, gevolgd door haar sterke smaakprofiel.

Proefnotities

De A.H. Riise Ambre d’or Reserve heeft een diep gouden kleur. De naam refereert eraan. Het Franse woord ”Ambre” is naar het Nederlands vertaald ”Amber” en is een edelsteen, en ”D’or” staat voor goud. Op de neus ruik je meteen de elementen van vers hooi, bloemige tonen en natuurlijk een zoet en zacht vanille met aroma’s van boter, caramel en crème brûlée. Het smaakprofiel kent tonen van citroen, wederom de vanille en invloeden van Sauternes-wijnvaten, die door de rijping ontstaan. De afdronk is rijk, romig (vanille) en blijft een tijdje hangen met een fruitig einde. Een topper in het algemeen en zeker voor tijdens de feestdagen. De uitstraling van de fles wil ook wat, deze is geheel in stijl met andere releases van A.H. Riise en oogt luxueus en tijdloos.

Originele cocktail met rum

Zin in een creatieve alcoholische versnapering? Ga dan eens aan de slag met je cocktailset en maak de volgende heerlijke cocktail, met natuurlijk de rum van A.H. Riise! Het recept is niet de meest eenvoudige, het zijn nogal wat ingrediënten, maar dan heb je wel een verrassend lekkere cocktail. Heb je je ”cocktailmaatje” gereed? Hier gaan we: we combineren 3cl van A.H. Riise Ambre d’Or (het mag ook een XO Reserve Sauternes Cask zijn) met 1.5cl cognac (vanille-infused), 2.5cl Vermouth, 1.5cl rabarberlikeur en 0.5cl sinaasappelsiroop. Serveer in een groot glas met een flink ijsblok erin en geniet van de sensatie! Met dank aan thecocktail.blog voor de inspiratie.

Deze rumsoorten zijn er

Rum is er in veel verschillende soorten. Jouw voorkeur is afhankelijk van de verschillende eigenschappen per rumsoort. Zo is een spiced rum krachtig, scherp en natuurlijk flink kruidig en is een witte rum wat vlakker en minder uitgesproken. Een zoete smaak siert de meeste rum wel en is onder andere om deze reden steeds populairder.

  • Bruine rum – gerijpt op houten vaten heeft deze rum hierdoor een bruinige kleur. Kenmerkend zijn de smaakvolle aroma’s en tonen van specerijen;
  • Witte rum – zoet van smaak, helder op het oog. Een niet al te uitgesproken rumsoort;
  • Rum met smaak – hierbij wordt fruit toegevoegd tijdens het destilleren. Een goed voorbeeld hiervan is rum met bananensmaak en rum met kokos;
  • Overproof – een hele stevige rum met een hoog alcoholpercentage (57,5 of hoger). Puur erg sterk, onze voorkeur is in een cocktail;
  • Gold rum – een tussenvariant van witte en bruine rum waarbij rijping vaak op eiken vaten gebeurd;
  • Spiced rum – een van onze favorieten doordat dit (wanneer je het puur drinkt) een enorme smaakexplosie is. Het is veelal een gold rum met toevoeging van specerijen als kaneel, anijs of peper.

In welke categorie zou jij – Ambre d’Or van A.H. Riise plaatsen ;-)?

Ervaar het zelf

Zolang de voorraad strekt… want wij geven een aantal mooie exemplaren weg van deze premium rum! Je leest op onze Facebookpagina hoe je kwalificeert als kanshebber op een van deze mooie flessen. Bottoms up and cheers buddy!

Lees meer over rum en A.H. Riise op lifestyle platform mensgoodlife en ontdek andere releases van A.H. Riise, waaronder de 1888 Gold Medal Rum, Black Barrel Navy Spiced Rum en Non Plus Ultra Very Rare.

Geniet, maar drink met mate.