cargo-cult-spiced-rum
Cargo Cult Spiced Rum

Cargo Cult Spiced Rum uit Oceanië

Wij laten ons graag inspireren door bijzondere producten die samengaan met een bewonderenswaardige gedachtegang of rijke historie. Cargo Cult Spiced Rum uit Oceanië is een uitstekende combinatie van beide. Het is een mix van rum uit Australië, Fiji en Papoea-Nieuw-Guinea. Een heerlijke rum, begeleid door een historisch gedachtegoed wat teruggaat naar de tweede wereldoorlog.

Het verhaal achter Cargo Cult

Cargo Cult Spiced Rum is het geesteskind van Jonny Croft. Deze rum is gemaakt van suikerriet van de rijkelijke vulkanische bodem uit de Ramu River Valley in Papoea-Nieuw-Guinea en Fiji. Deze blend heeft haar naam te danken aan de ‘’cargocult’’, een verzamelnaam voor diverse religieuze bewegingen die aan het einde van de negentiende eeuw zijn ontstaan in Melanesië. Deze cult kreeg met name in de tweede wereldoorlog veel naamsbekendheid. Het refereert naar inheemse bevolkingen die kennis maakten westerse luxegoederen die van overzee werden aangevoerd. De goederen waren voor de inheemse bevolking volstrekt onbekend en wijdden deze rijkdom aan rituelen en tovenarij van de blanken. Tijdens de tweede wereldoorlog bereikten de cargocults hun hoogste populariteit. De Amerikanen leverden goederen af op hun vliegbasissen, onder andere op het eiland Tanna, waar de eilandbewoners zeer van onder de indruk waren.

Jonny Croft kwam op het idee voor het merk na een gesprek met zijn vader, een militaire arts die onder andere in Papoea-Nieuw-Guinea heeft gewerkt en hier de verhalen rondom de cargocult heeft meegekregen. Jonny heeft dit als een perfecte basis gezien voor het verhaal rondom zijn rum, de Cargo Cult Spiced Rum. Om een goede drank te verkopen heb je een goed verhaal nodig. Een onderscheidend verhaal, waarmee mensen zich willen identificeren en laten inspireren. Cargo Cult heeft naast het mysterieuze van de inheemse eilandbewoners ook een emotionele band in de vorm van de relatie tot de tweede wereldoorlog. Naast dat Cargo Cult een heerlijke rum is, brengt het dus ook een verhaal mee wat het waard is om te vertellen aan je gezelschap.

Jonny Croft Cargo Cult

Cargo Cult Spiced Rum

Zes maanden lang is Jonny op reis geweest op de Stille Oceaan op zoek naar de juiste leverancier. De rum moest minstens twee jaar oud zijn, gerijpt in houten vaten (ex-bourbon) en de voor hem perfecte smaak hebben. Na de lange zoektocht ontdekt hij een kleine suikerrietplantage in Papoea-Nieuw-Guinea, die tevens een distilleerderij bevat. Samen met zijn botanische specialist, Jason Chan (bekend van de bekroonde West-Australische gin ‘The West Winds’) ging Jonny experimenteren om de ideale combinatie van specerijen met elkaar te mengen. Een unieke formule waarbij Cargo Cult Spiced Rum zich onderscheidt ten opzichte van de rest. Het eindproduct? Een small batch rum productie uit het zuiden van de Pacific met rietsuiker uit een zeer bijzondere locatie (Ramu River Valley en Fiji). Dit rietsuiker is naar eigen zeggen overgoten met gezuiverd hemelwater en geheel zongedroogd. De blend van rum uit Australië, Fiji en Papoea-Nieuw-Guinea combineert zich met een unieke specerijenmelange, waaronder vanille, gember en kaneel. De rest is natuurlijk het geheim van de chef! Het is een droge rum, zonder toevoeging van suikers. Je proeft de echtheid.

cargo-cult-john-frum

Drinkvariaties

In onze eerdere reviews over whisky en rum hebben wij geschreven dat wij de drank graag puur drinken. Dit gaat ook op voor Cargo Cult. Doordat er geen suikers aan toegevoegd zijn proef je de natuurlijke zoetheid van het suikerriet en komende gebruikte kruiden volledig tot hun recht. Maar, naast het puur genieten, leent Cargo Cult zich ook perfect voor een zomers mixdrankje, bijvoorbeeld met kokoswater, gemberbier of de good-old coca cola klassieker.

Al met al is Cargo Cult voor ons een geweldige combinatie van kwaliteit en een rijke achtergrond. De drinkervaring gaat om het verhaal, het gevoel en de smaak. Geheel handgemaakt wat voor ons een extra gevoel van waardering betekend. Wij hebben hier met plezier van mogen proeven, hopelijk doen jullie snel het zelfde. Online verkrijgbaar via meerdere webshops, maar ook in de lokale drankhandels maakt Cargo Cult snel naam. Gegroeid van een drankhandel vanuit de achterbak naar inmiddels meer dan tien landen (waaronder een aantal in de EU) gaan wij ongetwijfeld meer horen van dit spraakmakende merk.

Lees meer over rum en drank op lifestyle platform mensgoodlife!