cold-brew-wat-is-dat-voor-koffie
cold-brew-wat-is-dat-voor-koffie

Cold Brew, wat is dat voor koffie?

Ben jij al een liefhebber van Cold Brew koffie? Deze grote trend in Amerika is overgewaaid naar ons kikkerlandje! Het is koffie met ijs, maar alles behalve ijskoffie. Ideaal als alternatief voor frisdrank, de zonnige dagen of gewoon omdat je er zin in hebt. Benieuwd hoe het werkt? Wij vertellen het je in dit artikel.

Koud gebrouwen koffie

Cold Brew koffie betekent letterlijk: koud gebrouwen koffie. Niet voor niks dus dat wij de Engelse term zijn blijven gebruiken. Bij het bereiden van de koffie moet water meestal goed heet zijn, meestal tussen de 88 en 92 graden. Maar dat is hier nou net niet het geval. Je maakt deze drank met water op kamertemperatuur! Het water wordt bij een Cold Brew meteen over koffiemaling gegoten en mag dan blijven staan. Dit in tegenstelling tot ijskoffie, want daarbij wordt het water met hoge druk door de gemalen koffie geperst. Je moet wel even geduld hebben, pas na 12 tot 15 uur is je Cold Brew klaar voor gebruik. En wat de smaak betreft, die is heerlijk zoet en vele malen minder bitter dan je zou verwachten. Daarmee is een Cold Brew zeer toegankelijk, ook voor beginnende koffiedrinkers!

Een hele kan cold brew

Naast de zachte smaak is er een tweede voordeel van deze koude drank: Je maakt in een handomdraai een hele kan! Zo heb je altijd genoeg voorraad in de koelkast voor jouw favoriete koffiemomenten. Ook kun je Cold Brew tot 30 dagen bewaren in de koelkast.

Recept: Cold Brew Mojito

Toe aan een speciaal drankje? Ga dan eens voor een Cold Brew Mojito. Dit zijn de ingrediënten en dit is de bereidingswijze:

Ingrediënten:

 • Colombia espressobonen – gewassen
 • 2 koffielepels rietsuiker
 • 15ml citroensap
 • 50ml rum
 • 60ml bruiswater
 • muntblaadjes
 • ijsblokjes

Bereidingswijze:

 • Neem een glas en voeg de rietsuiker, het citroensap en de muntblaadjes toe
 • Gebruik vervolgens een cocktail stamper om de munt zachtjes aan te stampen
 • Voeg 4 ijsblokjes toe
 • Voeg de rum toe en roer
 • Werk af met bruiswater
 • Plaats het glas tot slot onder de koffieuitloop en bereid een “Cold Brew To Mix”

Warm, koud en cold brew

Onlangs bracht De’Longhi haar nieuwste volautomatische espressomachine uit, de Eletta Explore. Met deze krachtpatser bereid je warme, koud en cold brew drinks met slechts één druk op de knop. Heel gebruiksvriendelijk dus. Ook het onderhoud is heel gemakkelijk, waarbij je de uitneembare zetgroep met één handomdraai omspoelt onder de kraan. Wel zo lekker fris natuurlijk, want zo heb je altijd een verse kop koffie.

LatteCrema Technology

Vanaf nu bereid je naast warm melkschuim ook koud melkschuim, dit in combinatie met een cold brew zorgt ervoor dat je nog meer kunt variëren in koffierecepten. Zo is een Cold Brew Cappuccino extra lekker met koude kososnootdrink van Alpro.

Super snel, cold brew

Normaal gesproken duurt het bereiden van een cold brew 12 tot 15 uur. Met de volautomatische espressomachine Eletta Explore bereid je hem binenn 3 minuten. Dit is ongekend. De’Longhi heeft samen met de Specialty Coffee Association (SCA) een manier gevonden om de bereidingswijze te innoveren. Zo heb je een echte cold brew in slechts een fractie van de tijd. Dat is nog eens Perfetto, from bean to cup!

Meer koffie voor mannen ontdek je op lifestyle nieuws blog mensgoodlife.

Foto: De’Longhi