een-opfriscursus-met-de-etiquette-van-rode-wijn
een-opfriscursus-met-de-etiquette-van-rode-wijn

Een opfriscursus met de etiquette van rode wijn

Of je nu iets te vieren hebt of niet, van een glas wijn op zijn tijd kunnen we allemaal genieten. Wel is het handig om een en ander van je fles wijn af te weten. Hoe oud is hij bijvoorbeeld? Kan je hem gelijk in het glas schenken of is het nodig hem te decanteren? En, wanneer dat glas dan voor je staat. Weet je hoe je hem precies vasthoudt? Hieronder vind je een korte opfriscursus met de etiquette van rode wijn en een aantal handige tips!

Decanteren van rode wijn

Afhankelijk van je fles rode wijn kan het nodig zijn om deze te decanteren. Het doel van decanteren is om de depôt (droesem, bezinksel) van de wijn te scheiden. Daarnaast laat je de wijn op deze manier ademen voor een fijnere smaak, de geuren en smaakstoffen komen vrij. Heb je een oude fles wijn? Dan is de kans groter dat er depôt onder in de fles is ontstaan. Dit komt door het natuurlijke verouderingsproces van (met name) rode wijnen. Bij het decanteren van rode wijn wordt de wijn vanuit de fles overgeschonken in een glazen wijnkaraf. 

Met de Magic Decanter kun je ook thuis gemakkelijk je rode wijn decanteren. Door het slimme systeem wordt er snel lucht toegevoegd aan de wijn, waardoor de smaak naar voren komt. Je schenkt simpelweg de rode wijn aan de bovenkant erin en beneden komt de wijn je glas in.

Accessoires

Met de juiste wijn accessoires maak je jouw wijnbeleving beter. Een kurkentrekker is een must om je fles op een goede manier te openen. En wanneer je je fles niet leegdrinkt, dan is een flessenstop nodig om de fles nog af te kunnen sluiten. Ook een wijnschenker, anti-drup ring en foliesnijder zijn handig!

Je wijnglas vasthouden

Een wijnglas houd je zeker niet bij de kelk vast. Doe je dit wel, dan kun je met je handen de wijn opwarmen waardoor je de wijn niet meer op de juiste temperatuur drinkt. En ook voorkom je vette vingerafdrukken op het glas. Pak het glas bij het steeltje of de voet.

Ruiken

Voordat je een slok gaat nemen, ruik je eerst aan de wijn. Wals de wijn in je glas en probeer binnen een paar seconde te ontdekken wat je allemaal ruikt in de wijn. Het ruiken helpt je uiteindelijk om de wijn nóg beter te proeven.

Proeven

Je hebt inmiddels wat geuren opgeslagen en dan is het tijd om die eerste (niet te grote, maar ook zeker niet te kleine) slok te nemen. Laat de slok door je mond glijden en als je wil kun je wat lucht bij de wijn in je mond slurpen. Dan komen de smaken beter naar voren.

Win!

Wij mogen een handige wijn decanter voor thuis en fijne wijn accessoires verpakt in een wijnfles weggeven. Wil je kans maken op een van deze 2 prijzen? Vind de winactie op onze socials. Een like en een comment onder de post is voldoende! Succes!

Geniet optimaal van je glas wijn, enjoy goodlife!

Vind meer eten en drinken op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.