glenrothes-soleo
The Glenrothes

Glenrothes Soleo, de perfecte druppel whisky

Op 8 oktober 2018 waren wij bij de lancering van de The Glenrothes Soleo Collectie in hartje Amsterdam. Een mooie nazomerse avond in een bruisende stad met een reeks whisky’s geïnspireerd op de Andalusische zon is er een om niet snel te vergeten. Uiteraard waren wij heel nieuwsgierig naar het smaakprofiel van de nieuwe collectie. Wat ons in het bijzonder heeft verrast was de heerlijke totaalbeleving. Alle elementen doen de whisky’s van The Glenrothes eer aan. Een tweetal bijzonder goed uitziende dames met haast hypnotiserende laserogen en fijne dansmoves deed de temperatuur nog wat stijgen. Gelukkig frisse cocktails (mét Glenrothes, what else) te over om ons op de been te houden.

De perfecte druppel whisky

We trappen af met een mooie quote van Gordon Motion, de Meester Whisky Maker van The Glenrothes: ”Van het selecteren van de vaten tot de duur van de rijping van de spirit; iedere overweging speelt zijn rol in het maken van de perfecte druppel whisky.” Deze uitspraak geeft aan met hoeveel toewijding er gewerkt wordt aan de kwaliteit van het merk. De missie van The Glenrothes? Het maken van de best mogelijke whisky. De kleurrijke Soleo Collectie is een waardige toevoeging in de rijke historie van The Glenrothes. Iedereen ervaart whisky op zijn of haar manier, maar wij zijn overtuigd. Dit is een whisky met unieke stijl en karakter. Gelukkig zitten er heel wat druppels in een fles, zodat wij hier nog lang van gaan genieten ;).

The Glenrothes

The Glenrothes draait al even mee in de bijzondere wereld van whisky. In het populaire whiskygebied Speyside (Schotland) heeft Glenrothes sinds 1879 haar distilleerderij gevestigd in het dorpje Rothes (hence the name). In hetzelfde jaar werd de eerste whisky gebotteld. De distilleerderij kende een wankelende start met in haar geschiedenis de nodige ongelukken (meerdere branden), maar is daar continue sterker uitgekomen. Dit zegt iets over haar karakter, en dat proef je ook. De huidige productiewijze is hetzelfde als die van toen. Water uit een vijftal lokale bronnen maakt onderdeel uit van het nadrukkelijk langzame rijpingsproces. De rijping op eikenhouten sherryvaten uit de Jerez regio (Zuid-Spanje) zijn een bijzonder kenmerk van de Glenrothes single malt whisky en zorgen voor een unieke finish. De huisstijl van The Glenrothes is kenmerkend met een klassiek, pittig en rijk karakter.

glenrothes-soleo

The Glenrothes Soleo Collectie

De nieuwe collectie staat geheel in het teken van de zon. De stralen van de Andalusische zon transformeren de geplukte druiven van fris en fruitig naar diep en verzadigd. Het kleurenpalet van de druiven verandert tijdens dit proces van heldergroen en geel naar donkerpaars. Voor de makers van The Glenrothes is dit palet het canvas voor de viering van de belangrijke rol die sherry speelt in het vormen van deze prachtige single malt serie. Je ziet het ook terug in de kleurrijke en iconische ronde flessen; van geel naar oranje, rood en uiteindelijk donkerpaars. En de benaming Soleo? Die geeft ons meteen een zomers gevoel. De vier verschillende uitvoeringen die deel uitmaken van de Soleo Collectie hebben ieder een uniek smaakprofiel maar maken deel uit van een totaalbeleving: zomers, warm en krachtig.

Proefnotities

Het proeven van een nieuwe whisky is iedere keer weer een moment om van te genieten. En ditmaal is het niet één expressie, maar zijn het er vier! Geheel in lijn met de smaakprofielen en kleuren worden wij rondgeleid door een viertal verschillende area’s waar steeds een van de Soleo whisky’s centraal staat.

  • The Glenrothes Soleo – 10 Years (40%): We trappen af als entree met de 10 years van Soleo. Begeleid door een frisse geur, proeven wij de smaken van vanille en citroen, gecombineerd met een romige smaak. Dit is een ideale starter voor degenen die de wereld van whisky willen ontdekken, maar ook een fijne whisky om aan het begin van een avond te drinken als opbouw naar de wat sterkere smaakprofielen;
  • The Glenrothes Soleo – Aged 12 Years (40%): Bij de 12 years expressie maakt het frisse wat meer plaats voor een warm-zoete geur, met smaken van vanille, meloen en kaneel. Een prettige whisky die bij iedere gelegenheid te schenken is;
  • The Glenrothes Soleo – Whisky Maker’s Cut (48,8%): We gaan een stap verder. Smaken van romige vanille, sinaasappel en nootmuskaat voeren de boventoon bij deze wat sterkere Whisky Maker’s Cut. Niet gekenmerkt door een bepaalde aging, wel door een fijn samengesteld smaakprofiel, wat onder andere komt door het enkel gebruiken van 100% eerst gevulde sherryvaten.
  • The Glenrothes Soleo – Aged 18 Years (43%): Als afsluiter een complexe beleving met smaken van vanille, peer en gember. Wij ervaren hier het pittige en rijke karakter wat The Glenrothes zo eigen heeft gemaakt in haar dranken. De 18 years is voor ons een whisky voor de speciale gelegenheden, bijzondere ervaringen en hetgeen je schenkt op de late avonden bij een open haard met een fijne sigaar.

De prijsrange van de verschillende Soleo-expressies variëren van € 40,99 tot € 114,99. Benieuwd naar meer over de smaak? Volg dan @essentialsofliquor op Instagram voor meer uitleg en proefnotities.

Afsluitend..

Door een viertal unieke expressies uit te brengen ervaren wij de Soleo Collectie van The Glenrothes als een reeks die passend is voor iedereen. Van beginnend whiskydrinker tot ervaren fijnproever. Met meerdere onderscheidende smaakprofielen is Soleo te combineren met iedere gelegenheid. De fijne smaken, samen met de begeleidende geuren, visuals en een inspirerend verhaal, maken Soleo tot een totaalbeleving. En dat is wat wij zoeken in whisky.

Lees meer over whisky op lifestyle platform mensgoodlife.

Soleo 12yo