goede-wijn-herkennen-doe-je-zo
goede-wijn-herkennen-doe-je-zo

Goede wijn herkennen doe je zo

Hoe weet je of een wijn een goede wijn is? Veel mensen kiezen een fles wijn aan de hand van een goede ervaring, prijs of enkel omdat het etiket er mooi uitziet. Toch zijn er nog meerdere manieren waaraan je een goede wijn kunt herkennen. De keuze in de winkel is natuurlijk reuze! Wij helpen je met jouw keuzestress. Cheers to the weekend!

De fles

Is de wijnfles donker van kleur? Dan is het vaak een bewaarwijn. Dit betekent dat de wijn speciaal is gemaakt om eerst een tijd te rijpen. Deze soort is na verloop van tijd smaakvoller dan de wijnen in doorzichtige flessen. De wijnen in doorzichtige flessen smaken vaker fris en fruitig, en kunnen meteen gedronken worden na het bottelen.

De dikte van de wand van de fles zegt vaak ook iets over de kwaliteit. Duurdere wijnen zitten vaak in dikker glas. Dit zodat ze tijdens het transport beter beschermd worden.

Is de onderkant van de fles hol? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een bewaarwijn, en dus van betere kwaliteit. Maar let op: soms wordt de onderkant van een doorzichtige wijnfles ook hol gemaakt, terwijl het eigenlijk niet nodig is.

Heeft de fles een kurk of een draaidop? Wijnen die rijpen in de wijnfles hebben vaak een kurk. Na een aantal jaren op de fles smaakt de bewaarwijn dan nòg lekkerder.

Wijn proeven

Eenmaal je fles gekocht, is het natuurlijk van belang dat je de wijn goed kunt proeven. Drink een kleine slok en slurp wat lucht in je mond. Slik de wijn niet in een keer door maar spoel de wijn een beetje door je mond heen gaan. Bij het proeven kun je letten op de zoetheid, het zuurgehalte, de smaakkenmerken en de afdronk. De afdronk is hoelang de smaken in je mond blijven hangen.

Reviews

Je hebt natuurlijk ook altijd veel aan de meningen van andere. In de Vivino app kun je met je mobiel het etiket van de wijnfles scannen. Vervolgens krijg je in de app meer gedetailleerde informatie over de fles. Bijvoorbeeld de oorsprong, van welke druif de wijn is gemaakt en hoeveel je gemiddeld voor een fles betaald. Je kunt zelf natuurlijk ook je mening geven in de app.

Jouw perfecte fles wijn vind je met Vivino, de app voor een avond om op te proosten. Enjoy goodlife!

Wil je meer lezen over eten en drinken? Lees dan verder op lifestyle platform voor mannen, mensgoodlife.