boomsma-header-image-10-jaar-genever
boomsma-header-image-10-jaar-genever

Ontdek de oer-Hollandse drank Genever van eigen bodem

Het is alweer meer dan 135 jaar geleden dat de eerste fles Boomsma “Oud Friesche” Beerenburger op tafel verscheen. Deze fles werd toentertijd zeer gewaardeerd. Dat was het begin van een succesvolle distilleerderij (sinds 1883) in Leeuwarden. Vandaag de dag heeft de Boomsma Distilleerderij een uitgebreid assortiment aan binnen- en buitenlandse dranken. Nu ze een nieuw pareltje van een fles Genever (de Vat Gerijpte 10 jaar) op de markt brengen, zette wij ze graag in de spotlights. In dit artikel vertellen wij je meer over de drank Genever, het merk Boomsma en afsluitend natuurlijk de nieuwe release, een Genever waar jij de herfst en winter wel mee doorkomt!

Genever of Jenever

Genever is een oer-Hollands product wat de laatste jaren weer toeneemt in populariteit. Nog niet met het volume zoals dit bij Whisky, Rum en Gin gaat, maar er zit zeker vooruitgang in. En dit is ook terecht. Het is een product van eigen bodem, een waar we trots op mogen zijn. Waar het vroeger werd gezien als een geneesmiddel, is het inmiddels een stevige borrel die voor enorm veel diversiteit zorgt in de beleving van een alcoholische versnapering.

Wanneer volgens een speciaal recept geproduceerd wordt spreekt men van Genever, bij alle andere varianten van Jenever. De jeneverbes is het voornaamste ingrediënt. Door deze bes met distillaat mee te stoken wordt de smaak verbreed. Vroeger dacht men hiermee geneeseigenschappen toe te voegen. Wist je dat oude en jonge jenever volgens Europese wetgeving alleen in Nederland en België geproduceerd mag worden?

De grondlegger voor Gin in Engeland

In Engeland werd Genever populair medio 1650-1700. Hoewel de ”namaakindustrie” pas van recentere tijden is, probeerden de Engelsen toen al de populaire Genever na te maken. Zonder het juiste receptuur lukte dit echter niet. Wel ontstond hieruit hun eigen versie, genaamd ”Gin”, toen kenmerkend door het gebruik van onder andere citroen. Hiermee is het mooi om te zien dat Genever eigenlijk de grondlegger is voor een nu zeer populaire drank. Vandaar dat wij hoop houden dat het traditionele recept ook nu in populariteit blijft toenemen, gerenommeerde merken als Boomsma dragen hier aan bij.

Pluspuntje (wat ons betreft) ten opzichte van Gin: Genever is door de moutwijn al vrij granig en kent een veel bredere reeks kruiden en specerijen. Over het algemeen drinkt Genever hierdoor ‘puur’ veel lekkerder weg dan de meeste Gins. Niks ten nadele van Gin, want beide zijn heerlijk om op eigen wijze van te genieten.

Het merk Boomsma

Boomsma Distilleerderij is een familiebedrijf dat al lange tijd smaakvolle, heerlijk geurende en lekker uitziende gedistilleerde dranken maakt. Op dit moment is alweer de vijfde generatie aan het roer, broer en zus Chantoine en Saskia Boomsma houden de tradities in ere en realiseren hun dromen. Eeuwenoude recepturen worden aangepast waar nodig om zo de lekkerste gedistilleerde dranken te creëren. Ze hebben twee koperen distilleerketels tot hun beschikking waarmee ze kunnen experimenteren in kleine batches totdat ze de lekkerste combinaties gemaakt hebben. Van Jonge Jenever tot Dry Gin en hippe fruitlikeuren. Boomsma maakt het!

Vat Gerijpte Genever 1, 3 en 5 jaar

Boomsma’s Vat Gerijpte Genevers worden gemaakt met verfijnde korenwijn en moutwijn. De Vat Gerijpte Genever (1 jaar) heeft een lichtgouden kleur en het deurprofiel is zoet en fruitig. Dit zoete en fruitige is ook terug te vinden in de smaak, welke wordt versterkt door toffee en zoethout accenten.

De ambergoude Vat Gerijpte Genever (3 jaar) heeft een heerlijke geur van rozijnen en tabaksblad. Deze drank kan je ook doen denken aan de geur van versgebakken appeltaart. In de smaak vinden we naast de rozijnen en het tabaksblad ook tonen van rijpe pruimen en iets kruidigs terug.

De goudgele Vat Gerijpte Genever (5 jaar) brengt ons in tropische sferen met een geur en smaak van tropisch fruit, vanille en stroop.

Vat Gerijpte Genever 10 jaar

Naast deze drie succesvolle Vat Gerijpte Genevers introduceert Boomsma Distilleerderij nu ook de Vat Gerijpte Genever (10 jaar)! Een kei van een Genever! Om tot deze nieuwe aanwinst voor de dranken familie van Boomsma te komen, heeft een melange van graandestillaten en moutwijn maar liefst 10 jaar op kleine vaten van Amerikaans eikenhout gelagerd. Wat de Boomsma familie na 10 jaar uit deze vaten haalt, zal menig hart van jenever- en whiskyliefhebber sneller doen kloppen. Het ruikt naar vanille, krenten, meloen en hout en in de smaak komen vanille en zoethout terug. Gepresenteerd in een stevige en robuuste fles is de Vat Gerijpt 10 jaar niet alleen smaakvol maar ook een sierlijke lust voor het oog.

Benieuwd naar meer informatie over het smaakprofiel? Volg @essentialsofliquor op Instagram voor meer uitleg en proefnotities.

Een cocktail met een Nederlands tintje

Wist je dat een cocktail heerlijk te maken is met Boomsma Genever? Wij drinken graag een verfrissende cocktail met een stevige punch, namelijk onze versie van ”The Dutch Connection” (credits naar Keifer Gilbert).

Combineer hiervoor in een met ijs gevuld longdrinkglas een scheut van Boomsma (30ml) met 30ml Vermouth Rosé, een aantal druppels Angostera Bitters en maak het af met een frisse tonic water. Garneer je cocktail met een schil van grapefruit voor een mooie visual look!

Sip back and relax. Cheers!

Geniet van een van de heerlijke dranken van Boomsma, en deel de trots van dit Oer-Hollandse merk!