whisky-van-isle-of-jura
Isle of Jura Whisky

Ontdek Whisky van Isle of Jura

Op ongeveer dezelfde hoogte als Glasgow en Edinburgh ligt het Schotse eiland Jura. Dit wonderschone eiland is een goed bewaard en prachtig natuurgeheim. Hoewel het eiland een redelijk oppervlakte heeft, is het maar schaars bewoond. Ongeveer 180 mensen, de Diurachs community genoemd, houdt dit eiland draaiende, waaronder een wereldwijd geroemde distilleerderij, de Isle of Jura Distillery Co.

Ontdek Whisky van Isle of Jura Single Malt

Een korte kennismaking met het eiland

Het is een bijzonder eiland. Kijk je naar de kaart van het eiland Jura dan valt meteen op dat er slechts één weg is, waarnaast vrijwel alles gelegen is. De weg rijkt tot ver in het land, maar op een gegeven moment moet je je toch echt rechtsomkeer maken óf te voet verder gaan. Het voelt alsof je in een film zit. Je bent omgeven door een prachtig oud en wild landschap met ruwe bergen. De stormachtige kustlijn aan de westkust is die van de Atlantische Oceaan. In het oosten tref je wonderlijke baaien aan met veel sealife. Er zijn tal van vredige meren die prachtige plaatjes opleveren. Maak je een bezoek aan het eiland? Dan ervaar je een zee van rust, ongerepte natuur en het gevoel van vrijheid. De meeste activiteit is te vinden nabij de kustlijn. Het is een bezienswaardige afwisseling van zeer kleine havens, eenzame pieren, vergane gebouwen en enkele witte bewoonde huizen in een pittoresk, warmhartig dorp.

Large-Jura_B_12
Photocredits: Isle of Jura

De distilleerderij

Wat opvallend is, tussen al dit natuurschoon, microklimaat en beperkte infrastructuur, is dat een selecte groep mensen het voor elkaar krijgt om een prestigieuze Whisky te produceren. En dat is niets minder dan de Isle of Jura Single Malt. Het is het kloppend hart van de gemeenschap die zorgt voor werkgelegenheid, welvaart én trots. De distilleerderij, die je overigens al zeer snel zult herkennen bij je rondrit op het eiland, bestaat sinds 1810 en heeft in de jaren ‘60 van de vorige eeuw een grondige renovatie gekregen. Vergeleken met distilleerinstallaties op andere eilanden heeft Jura enkele van de hoogste die er zijn. Naar eigen zeggen creëert Jura hiermee een des te zuivere spirit. Tijd om het over haar whisky te hebben!

Jura 12YO cask
Photocredits: Isle of Jura

Jura Single Malt Whisky

Een Single Malt Whisky is een whisky gemaakt door slechts één distilleerderij. Dit kunnen nog steeds meerdere verschillende whisky’s uit andere vaten zijn maar allemaal afkomstig van maar een distilleerderij, in dit geval de Isle of Jura Distillery Co. Het hoofdingrediënt is uiteraard gerst. Door het 100% gebruik van gerst hebben de whisky’s van Jura over het algemeen een wat ruige smaak, wat wij goed vinden passen bij het eiland.

Alle middelen die nodig zijn voor het maken van Jura Whisky komen van het eiland zelf. De graansoort gerst verbouwen ze zelf en het gebruikte water is afkomstig uit het Market Loch. Het water in de Market Loch is water wat door de bergen (beginnend bij de Paps van de Jura, de hoogste bergformatie op Jura) naar beneden stroomt en op deze manier gefilterd wordt. In alle opzichten zijn de middelen en ingrediënten uniek en daar voegen de trouwe inwoners van het eiland nog een goede dosis passie aan toe. Het is een unieke reis. Van de Paps van de Jura tot aan de distilleerderij. Niet voor niets draagt deze whisky het Keltische symbool voor geboorte, oorsprong en de kracht der natuur. De eilandmout rijpt na haar reis in de beste vaten die over heel de wereld worden ingekocht.

De Royal Navy beschouwt de zeeën rondom Jura als een van de meeste verraderlijke stukken water op de Britse eilanden. Daarom is de iconische fles van Jura ontworpen om de ruigste reizen naar de uithoeken van de wereld te doorstaan.

Proefnotities Jura 12

De Isle of Jura Whisky maakt haar opmars in Nederland en wij voelen ons bevoorrecht dat wij de nieuwe Jura 12 mochten proeven. Het mooie aan het ervaren van een nieuwe whisky is dat we niet alleen een nieuwe combinatie van smaken ontdekken maar ook meer te weten komen over de historie van de makers en de rijke geschiedenis die hiermee samenhangt. Een stukje geschiedenis, passie en unieke combinatie van ingrediënten brengt whisky samen en is naar onze mening ook de kracht en aantrekkingskracht van deze drank in het algemeen. Benieuwd naar de smaak? Volg dan @essentialsofliquor op Instagram voor meer uitleg en proefnotities.

Jura 12YO Bottle
Photocredits: Isle of Jura

Kleur

Een niet al te donkere, warm gouden gloed kleurt de Isle of Jura 12yo.

Geur

Op de neus een fruitige combinatie van abrikoos en rozijn vergezeld met hinten van warme appel en een wat romige notatie van chocolade.

Smaak (Palate)

De smaak is rijkelijk, zeker niet flauw. De kracht van het eiland en wat ruige gerstsmaak komen naar voren. Wat meer aanwezig is, is de smaak van chocolade. Met in het bijzonder vanille en karamel. Een milde vorm van rokerige turf maakt het geheel af en draagt bij aan de kracht van deze whisky. De zoetheid van de Bourbon- en Olorososherrycask proef je.

Afdronk (Finish)

Medium afdronk met een lichte turf, kruidig en donker fruit.

Dit is natuurlijk slechts onze bescheiden ervaring van de Isle of Jura 12yo. Welke proefnotitie ervaar jij? Laat het ons weten!

Meer over whisky en Isle of Jura lees je op lifestyle platform mensgoodlife.