waarom-voldoende-water-drinken-zo-belangrijk-is
waarom-voldoende-water-drinken-zo-belangrijk-is

Waarom voldoende water drinken zo belangrijk is

Je hoort en leest het overal, het drinken van voldoende water is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Toch blijkt het voor veel mensen lastig te zijn om dagelijks voldoende water binnen te krijgen, het is bijvoorbeeld geen gewoonte, je hebt het te druk of je denkt er simpelweg niet aan. Herken jij jezelf hierin en zou je toch graag meer water willen drinken, lees dan hieronder het belang van voldoende water drinken en een aantal tips die je kunnen helpen.

Waarom is voldoende water drinken zo belangrijk?

Wist je dat je lichtaam bestaat voor 60 tot 65% uit water en om te zorgen dat ons lichaam goed kan blijven functioneren is het ontzettend belangrijk als dit percentage gelijk blijft. Zo voorkom je een heleboel gezondheidsklachten en sommige van deze klachten zijn te voorkomen door dagelijks genoeg water te drinken. Drink je voldoende water per dag, dan voorkom je uitdroging, je kunt je beter concentreren, afvalstoffen in je lichaam worden beter afgevoerd en het stimuleert vetverbranding en daarnaast blijft je bloeddruk stabiel. Ook is water drinken belangrijk om te kunnen zweten, wanneer je zweet blijft ook je lichaamstemperatuur op peil en voorkom je bijvoorbeeld oververhitting.

Hoeveel water moet je drinken?

Dan de belangrijkste vraag, hoeveel water moet je op een dag drinken? Het goede antwoord is dat je minstens 1,5 liter water per dag moet drinken. Dat zijn ongeveer 6 grote glazen die je iedere dag moet leegdrinken. Wanneer je te weinig drinkt krijg je bijvoorbeeld een dorstgevoel, heb je een dorstgevoel dan ben je eigenlijk te laat met drinken. Ook de kleur van je urine kan veel zeggen over je vochthuishouden, is je urine namelijk donker van kleur dan weet je dat je te weinig drinkt. Er kunnen ook klachten ontstaan zoals hoofdpijn, obstipatie, duizeligheid en gebrek aan concentratie. Deze klachten zijn makkelijk te voorkomen door simpelweg voldoende water te drinken.

Handige tips om meer water te drinken

Voel jij je aangesproken na het lezen van het bovenstaande en ben je erachter gekomen dat je te weinig drinkt, gelukkig is het nog niet te laat en kun je allerlei tips toepassen om toch voldoende water binnen te krijgen.

Maak gebruik van een waterfles

Neem in vervolg overal een waterfles mee naar toe en neem regelmatig een slok water. Vooral tijdens het werk vergeten mensen wel eens iets te nuttigen door drukte, maar door een waterfles naast je neer te zetten wordt je er continu aan herinnert dat je water moet drinken. Of zorg dat je regelmatig water haalt uit een waterdispenser, deze zijn vaak aanwezig op kantoor en het merk Brita heeft veel verschillende in het assortiment. Zet bijvoorbeeld een wekker op je telefoon die je om de zoveel tijd een seintje geeft zodat je weet dat je een bekertje water moet vullen.

Zorg dat het onderdeel wordt van je routine

Voldoende water drinken zou eigenlijk een gewoonte moeten zijn, maak het daarom onderdeel van je routine. Koppel het water drinken aan vaste momenten gedurende de dag, zorg bijvoorbeeld dat je naast je ontbijt altijd een glas water drinkt en dat wanneer je een tussendoortje neemt dat je hier standaard ook een glas water bij drinkt.

Maak water lekkerder!

Niet iedereen houdt van water en geeft de voorkeur aan bijvoorbeeld frisdrank. Ook al is frisdrank vocht, het drinken van frisdrank is uiteraard lang niet zo gezond als water. Maak daarom je water lekkerder door er een smaakje aan toe te voegen, snij bijvoorbeeld stukjes fruit en doe dit in je waterfles. Koop suikervrije limonade en voeg een klein beetje toe aan je water. Of koop een Air up fles en maak hiermee je water wat aantrekkelijker.

Het drinken van voldoende water is hartstikke belangrijk, zorg dat je er een gewoonte van maakt om voldoende water te drinken. Drink je voldoende water dan kun je een hoop gezondheidsklachten voorkomen, zo simpel kan het zijn!

Ontdek meer over lekkere dranken op mannenblog mensgoodlife.