Wanneer is een wijn vegan?

Ook mensen die vegetariër of veganist zijn, kunnen erg genieten van een goed glas wijn. Bepaalde wijnen passen ook prima in hun levensstijl. Een heerlijk glas witte of rode wijn bij de maaltijd of de borrel is dus ook voor een veganist mogelijk!

Wat is een vegan wijn?

Veel mensen leven in de veronderstelling dat alle wijnen geschikt zijn voor veganisten. Wijnen worden tenslotte gemaakt van druiven, dus dit past toch binnen een veganistische levensstijl?

Helaas is dit niet waar. Er zijn vegan wijnen beschikbaar, maar dat geldt niet voor alle soorten. Waar moet je dan op letten als veganist? Bij het samenstellen van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten, zoals vaseline of vislijm.

Deze middelen worden aan het einde van het proces van wijnmaken toegevoegd. Ze zorgen ervoor dat troebele stoffen in de wijn zich binden en daarna uit de wijn gefilterd kunnen worden. Voor veganisten is de wijn niet geschikt wanneer tijdens het bereidingsproces gebruik is gemaakt van deze dierlijke producten.

Gelukkig zijn er ook steeds meer wijnen te koop die niet in aanraking zijn geweest met dierlijke producten, zogenaamde vegan wijnsoorten!

Welke wijnen soorten zijn geschikt voor veganisten?

Er is een steeds breder assortiment vegan wijnmerken verkrijgbaar. Niet alleen reformwinkels verkopen deze wijnen, ook in de supermarkten of drankenhandels zijn deze soorten inmiddels te koop.

Voorbeelden van vegan wijnen zijn De Zuid-Afrikaanse wijn Tokara en Kanonkop. Ook het Portugese wijnmerk Kopke is helemaal vegan proof! Doordat het assortiment breder wordt kunnen vegan wijnliefhebbers ook kiezen tussen verschillende merken, druifsoorten en landen van afkomst. Er is voor ieder inmiddels wel een vegan wijnsoort verkrijgbaar, die past bij jouw smaak!

Biologische wijn is niet altijd geschikt voor veganisten

Bij een biologische wijn hebben veel mensen de indruk dat het gaat om een wijn geschikt voor veganisten. Dit is een groot misverstand! Ook boeren die biologisch geteelde wijnen produceren, mogen van een aantal dierlijke producten gebruik maken tijdens het proces van wijn maken.

Wel is het productieproces op een milieuvriendelijke wijze verlopen. Niet iedere biologische wijn is dus ook een vegan wijn! Wanneer je op basis van je levensstijl zeker wilt zijn dat je een vegan wijn aankoopt, is het belangrijk even goed na te gaan of je het juiste merk aankoopt. Het vegan-keurmerk kan je hierbij helpen. Een wijnfles voorzien van het vegan-keurmerk is met zekerheid een goede keuze voor een veganist!

Proost op vegan wijn zonder geen dierlijke producten als vaseline en vislijm, enjoy goodlife!

Vegan wijn

Ontdek meer heerlijke dranken op lifestyle mannenblog mensgoodlife.