Een eigen onderneming starten, zo ben je goed voorbereid

Ben jij eraan toe om je eigen onderneming te starten? Misschien heb je al concrete plannen, of weet je daarentegen eigenlijk nog niet zo goed wat voor bedrijf je wilt starten. Enerzijds geeft het ondernemerschap natuurlijk vrijheid, je bent baas over je eigen tijd en werkdag. Anderzijds brengt het ook risico’s met zich mee. Je bent niet zeker van hetzelfde maandelijkse inkomen, wat je in loondienst dan weer wel hebt. Toch heb je zelf grotendeels in de hand of het wel of niet een succes wordt. In dit blog delen we hoe jij goed voorbereid bent bij het opstarten van je eigen onderneming.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Is er behoefte aan jouw product of dienst?

Of je nu wel of nog geen concrete plannen hebt, onderzoek altijd eerst de markt voordat je je direct in een bepaald product of dienst stort. Een marktonderzoek laat zien wat de behoefte is van jouw doelgroep. Dit doe je aan de hand van vragenlijsten (kwantitatief onderzoek) of interviews (kwalitatief onderzoek). Het resultaat van het onderzoek laat zien hoe jij de markt kunt veroveren. Weet je al in welke branche je wilt gaan ondernemen? Onderzoek dan eerst wat de ontwikkelingen zijn in dit vakgebied met behulp van een brancheonderzoek.

Wie worden jouw klanten?

Denk na over hoe je jouw potentiële klanten het best kunt benaderen. Hoe vaak nemen ze jouw product of dienst af? Waar is jouw doelgroep aanwezig en wanneer? Is jouw dienst of product van levensbelang of is het meer een luxe? Het beantwoorden van deze vragen helpt jou bij het positioneren en vermarkten van je onderneming. De gemeente waarin je gaat starten kan je eventueel helpen aan bepaalde gegevens.

Hoeveel concurrenten heb je?

Zo, nu heb je je doelgroep bepaald. Tijd om te onderzoeken of er nog andere ondernemingen zijn die jouw potentiële klant graag zouden willen hebben. Voer een concurrentieonderzoek uit. Dit kun je simpelweg doen door te zoeken op het internet. Zorg er voor dat jouw onderneming in ieder geval op één punt onderscheidend is van de rest.

Wat heb je nog meer nodig?

Je hebt het vooronderzoek gedaan, good job! Nu is het van belang dat je in ieder geval over de juiste capaciteiten en diploma’s beschikt. Start jij bijvoorbeeld een handelsonderneming en ga je producten in- en verkopen? Dan is het belangrijk dat je bijvoorbeeld basiskennis hebt over administratie en financiën. Haal ook de juiste producten in huis om je werk goed te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen dozen om je producten in op te bergen in je magazijn of kantoor. Of spanbanden om je producten goed en veilig te vervoeren.

Goed voorbereid ondernemen, daar houd ik van! Enjoy goodlife!

Wil jij tips voor een productieve werkdag? Of juist tips voor activiteiten die je kunt doen als je meer vrijheid ervaart? Lees dan verder op lifestyle platform mensgoodlife!